Cancerul poate fi învins!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milioane de oameni din întreaga lume au sau au avut cancer. În ţările dezvoltate, această afecţiune este a doua cauză de deces după bolile de inimă, potrivit datelor prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Potrivit estimărilor medicale, 30 la sută din decesele cauzate de cancer ar putea fi evitate dacă am limita consumul de tutun, am înlocui mâncarea nesănătoasă cu o dietă echilibrată, am folosi creme de protecţie atunci când ne expunem la soare sau am înlocui mersul cu maşina sau cu liftul cu mersul pe jos, cu bicicleta sau cu urcatul pe scări.

Nu confunda cancerul cu alte boli!

Tumorile maligne pot avea simptome asemănătoare altor afecţiuni:

1.Pierderile inexplicabile în greutate într-un timp scurt pot sugera prezenţa cancerului de pancreas, stomac, esofag sau a celui pulmonar.

2.Febra este întâlnită într-un stadiu mai avansat al bolii. Acest simptom apare atunci când boala sau tratamentul afectează sistemul imunitar şi îngreunează lupta organismului împotriva infecţiei. 

3.Ameţeala poate apărea în stadiile incipiente de leucemie, cancer de colon, de stomac sau în tipurile de cancer care provoacă pierderi de sânge. 

4.Durerea poate fi un simptom timpuriu în cazul unor tipuri de cancer, precum cel osos sau cel testicular.

5.Schimbările aspectului epidermei. Cancerul de piele poate cauza schimbări ale aspectului pielii: hiperpigmentare (închiderea la culoare), îngălbenire sau înroşire a epidermului (eritem), senzaţie de mâncărime sau creştere excesivă a părului.

Localizare cu ajutorul virusului gripal

Un exemplu de metodă inedită folosită de specialişti pentru localizarea tumorilor canceroase din diferite părţi ale corpului este utilizarea virusului gripal. Virusul gripei infectează celulele canceroase şi le face astfel vizibile în urma scanării. Potrivit cercetătorilor a­mericani de la Universitatea UCLA, SUA, prin această tehnică de localizare exactă a tumorii se poate vedea şi cât de eficient este tratamentul administrat.

Tratament cu un vaccin din tutun

Grija specialiştilor pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva cancerului a fost constantă. S-a pornit de la îmbunătăţirea metodelor chirurgicale de îndepărtare a tumorilor, către cele mai puţin invazive, care presupun salvarea a cât mai mult ţesut sănătos, până la metode alternative (acupunctură, fitoterapie, autosugestionare).

Ca urmare, cercetătorii au ajuns să dezvolte terapii considerate de mulţi a fi inedite. A apărut astfel vaccinul realizat din plante de tutun, care acţionează asupra sistemului imunitar al organismului, pentru a-l forţa să lupte împotriva bolii. Potrivit cercetătorilor de la Şcoala Medicală a Universităţii Stanford, California, planta de tutun protejează şi grăbeşte creşterea anticorpilor.


Stilul de viaţă dezordonat,principalul factor de risc

1.Cancerul pulmonar, cel al cavităţii bucale sau al laringelui este determinat, adesea, de consumul de tutun. Numai fumatul este responsabil de o treime din decesele cauzate de cancer.

2.Cancerul de piele este favorizat de expunerea neprotejată la soare puternic.

3.Cancerul de sân poate fi favorizat de vârstă, de schimbări hormonale, de factorul genetic (rude care au suferit de aceeaşi afecţiune), de numărul sarcinilor, vârsta intrării la menopauză, obezitate.

4.În cazul bărbaţilor, mai mulţi factori pot creşte riscul apariţiei cancerului de prostată: vârsta – odată cu înaintarea în vârstă, creşte riscul apariţiei afecţiunii, dar şi dieta – mâncarea bogată în grăsimi este un factor de risc.

Cancerul include 100 de boli!

De ce se extinde cancerul?

Spre deosebire de celulele normale, celulele canceroase continuă să crească şi să se dividă. Ele trăiesc mai mult decât celulele normale şi continuă să se înmulţească, dând naştere unor noi celule anormale. Celulele canceroase călătoresc prin circuitul sanguin sau prin sistemul limfatic către alte părţi ale corpului, unde încep să crească şi înlocuiesc ţesutul normal, proces numit metastază.

Cancer este denumirea generică a unui grup de peste 100 de afecţiuni în care celulele dintr-o anumită zonă a corpului încep să crească în mod necontrolat. Deşi există mai multe tipuri de cancer, toate afecţiunile apar ca urmare a dezvoltării anormale a celulelor. Netratat, cancerul duce la numeroase afecţiuni şi chiar la deces.

Cum ajunge o celulă să fie canceroasă?

Celulele normale ale corpului nostru cresc, se divid şi mor. Până la maturitate, celulele normale se divid mult mai repede. Odată intrate la maturitate, ele se divid numai cu scopul de a înlocui celulele îmbătrânite.

Celulele canceroase se dezvoltă din cauza deteriorării ADN-ului, care direcţionează activitatea celulară. În general, atunci când ADN-ul se deteriorează, celulele încearcă să îl refacă. Însă celulele canceroase nu au capacitate de refacere. Uneori, aceste probleme ale ADN-ului pot fi moştenite, însă, în majoritatea cazurilor, ADN-ul unei persoane se „deteriorează” din cauza factorilor de mediu: chimicale, virusuri, poluare sau prea multă expunere la razele ultraviolete.

Remisia, perioada lipsită de simptome

Remisia este perioada de timp în care cancerul răspunde la tratament sau în care evoluţia sa este ţinută sub control cu ajutorul tratamentului. Într-o perioadă de remisie completă, toate simptomele specifice bolii dispar. Unii pacienţi pot suferi o remisie parţială, când dimensiunea tumorii se micşorează, însă nu dispare cu totul. Perioada de remisie poate dura de la câteva săptămâni la câţiva ani, după care cancerul reapare.

Bine de ştiut

1.Nu toate tumorile sunt canceroase. Faţă de tumorile maligne, cele benigne (necanceroase) nu se extind către alte zone alte corpului.

2.O treime din cancere ar putea fi vindecate dacă ar fi detectate din timp şi tratate adecvat.

3.Consumul de tutun este cel mai important factor de risc.

4.Cancerul pulmonar înregistrează cele mai multe victime.

5.În ţara noastră, numărul pacienţilor afectaţi de diverse tipuri de cancer a depăşit 360.000 la începutul anului şi se află în continuă creştere.

Specialistul nostru

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţe în apifitoterapie Clinica medicală Medas

Plantele pot fi utilizate cu succes, alături de tratamentul oncologic alopat, în distrugerea tumorilor canceroase, în creşterea rezistenţei organismului şi în contracararea efectelor adverse ale chimioterapiei.

Atenţie! Terapia cu plante poate fi utilizată doar la indicaţiile unui fitoterapeut cu experienţă în tratarea afecţiunilor canceroase, deoarece plantele administrate peste doza admisă pot avea şi ele efecte adverse periculoase sau pot favoriza chiar apariţia cancerului.

O astfel de plantă este mărul-lupului, care este un imunostimulator puternic, cu efecte anticancer deosebite. Însă, în anumite doze, este foarte toxic, favorizând chiar apariţia tumorilor hepatice.

Alte plante: captalanul, plopul negru, rostopasca.

Simptome specifice

1.Modificări ale funcţiei intestinale sau ale vezicii

Constipaţia sau diareea pe termen lung sunt semne ale cancerului de colon. Durerea sau sângerarea în timpul urinării şi schimbarea frecvenţei urinării pot fi legate de prezenţa unui cancer de vezică sau de prostată.

2.Răni care nu se vindecă

Cancerul de piele poate arăta ca o rană care sângerează sau care nu se mai vindecă. O durere prelungită la nivelul gurii este semn de cancer bucal, în special în cazul pacienţilor care fumează sau consumă frecvent alcool.

3.Sângerări neobişnuite

Prezenţa sângelui în salivă poate fi un semn de cancer pulmonar, iar în urină, de cancer la rinichi. Sângerările vaginale pot indica un cancer cervical, sângerarea mameloanelor, un cancer la sân, iar defecarea cu sânge, prezenţa cancerului rectal.

4.Indigestie şi dificultate la înghiţirea alimentelor

Însoţite de alte simptome, acestea pot sugera prezenţa cancerului de esofag, stomac sau de laringe.

5.Schimbări ale aspectului unei aluniţe

Orice schimbare a culorii, dimensiunii sau formei unei aluniţe este un semn de alarmă. O astfel de leziune a pielii poate fi un melanom care, diagnosticat din timp, poate fi tratat cu succes.

De la chimioterapie la intervenţia chirurgicală

Tratamentul variază în funcţie de tipul de cancer, de stadiul în care se află boala, dar şi de alţi factori individuali, precum vârsta şi starea de sănătate.

Principalele tipuri de tratament sunt cel chirurgical, cel pe bază de radiaţii, chimioterapia şi terapiile biologice. Există, de asemenea, şi tratamente hormonale, cum este tamoxifenul şi opţiunile de transplant, precum sunt cele de măduvă.

Terapiile biologice stimulează imunitatea

Cercetările realizate până în prezent au arătat că sistemul imunitar joacă un rol extrem de important în felul în care organismul reacţionează din momentul în care tumoarea este depistată. Numeroase tipuri de cancer apar atunci când sistemul imunitar este atât de slăbit, încât nu mai reuşeşte să distrugă celulele canceroase sau să prevină apariţia lor.

Terapia biologică este un tratament eficient în cazul multor tipuri de cancer. Cunoscută şi sub numele de imunoterapie sau bioterapie, această formă de tratament se bazează pe metode de stimulare a sistemului imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului sau pentru a uşura efectele secundare ale unor tratamente anticancer.

Terapia biologică poate interveni în procesul de multiplicare a celulelor canceroase, acţionând în mod indirect prin ajutarea celulelor sănătoase să controleze evoluţia cancerului şi prin „repararea” celulelor normale afectate de tratamentele anticancer.

Radioterapia distruge celulele canceroase

Radiaţiile folosite în tratarea cancerului se numesc radiaţii ionizante, deoarece formează ioni în ţesuturi pentru distrugerea unor celule canceroase.

Terapia prin radiaţii poate duce la diferite efecte secundare, precum:  stări de ameţeală, leziuni ale pielii (înroşire, sensibilitate crescută, uscăciune, închidere la culoare – ca urmare a efectului radiaţiilor asupra celulelor pielii responsabile de pigmentare), probleme la nivelul gurii şi a gâtului (uscarea gurii – prin afectarea glandelor salivare şi afectarea papilelor gustative), semne la nivel cerebral (pierderi de memorie, scăderea apetitului sexual, ameţeală şi probleme de vedere), la nivel pulmonar (rezistenţă scăzută la efort şi respiraţie precipitată).

Autosugestia, un tratament al subconştientului

Chiar dacă pare greu de crezut, studiile arată că autosugestia contribuie în mod semnificativ la vindecare. Subconştientul mai poate fi convins să lucreze în favoarea vindecării şi cu ajutorul hipnozei. Potrivit fitonutriţionistului Eugen Giurgiu, în cartea intitulată „Cancerul, tratamente naturiste”, în momentul în care subconştientul este convins, de exemplu, că zi de zi sunteţi mai sănătos, va face tot posibilul pentru a realiza acest lucru.

Specialistul nostru

Cezar Irimia, psiholog vicepreşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer

Tratamentul chimioterapic are multiple reacţii adverse, cea mai frecventă fiind starea de vomă. După finalizarea terapiei, este absolut necesară menţinerea permanentă a legăturii cu medicul şi respectarea cu stricteţe a sfaturilor acestuia. Remediile naturiste pot veni ca o completare a tratamentului alopat, însă acestea au doar rol adjuvant.

S-a constatat de-a lungul timpului că factorul psihologic reprezintă 75 la sută din reuşita unui tratament al cancerului. Traumele psihice sunt cele mai frecvente şi cele mai apăsătoare. De aceea, pacientul trebuie susţinut din punct de vedere emoţional, pentru că nu cancerul omoară, ci frica!

Terapiile naturiste, la mare căutare

Indiferent de cât de neîncrezători suntem în aceste terapii bazate pe efectele benefice ale plantelor, ceaiurile, cataplasmele şi tincturile sunt tot mai folosite în tratamentul oricărui bolnav de cancer.

Pentru cancerul de col uterin

Salcia, troscotul – pentru calmarea durerilor se face ceai din aceste plante. Acestea acţionează ca o aspirină. Se pot folosi şi sub formă de praf, care se ţine sub limbă, apoi se înghite cu puţină apă.

Anin, cătină, cimbri­şor, gălbenele, coa­-da-şoriceluilui – pentru realizareade spălături vagi­nale.

În cancerul bronho-pulmonar

Ulei de pin sau cimbrişor, câte 5-10 picături de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale.

Drojdie de bere uscată – se ia câte o linguriţă după fiecare masă..

Cancerul cavităţii bucale

Roşii, morcovi – licopenul găsit în aceste alimente ajută la reducerea evoluţiei unor tipuri de cancer.

Cancerul de colon şi rect

Busuioc de câmp – se pune o linguriţă de plantă în 250 ml apă clocotită. Se beau două-trei căni de ceai pe zi.

Chimioterapie, orală sau injectabilă

În timp ce operaţiile chirurgicale şi radiaţiile sunt folosite pentru a trata cancerul localizat, chimioterapia este folosită pentru a „ucide“ celulele canceroase care s-au răspândit în alte părţi ale corpului (au metastazat). În funcţie de tipul de cancer şi de stadiul de evoluţie, chimioterapia poate fi folosită pentru a opri evoluţia bolii, pentru a scădea viteza de evoluţie a bolii, pentru a ucide celulele canceroase răspândite în alte părţi ale corpului sau pentru uşurarea simptomelor provocate de cancer.

Chimioterapia este un tratament pe bază de medicamente foarte puternice, administrate pe cale orală sau prin injecţii. Spre deosebire de terapia prin radiaţii sau de chirurgie, chimioterapia poate trata tipuri de cancer care s-au răspândit în organism, deoarece medicamentele administrate în timpul tratamentului traversează întreg corpul prin circuitul sanguin.

Chimioterapia este realizată în cicluri, pe o durată de circa şase luni, fiecare perioadă de tratament fiind urmată de o alta de recuperare. După ce o tumoare este îndepărtată pe cale chirurgicală, chimioterapia poate reduce semnificativ riscul unei recidive a cancerului.

Chirurgia este mai puţin invazivă

Aceasta este cea mai veche metodă de tratament împotriva cancerului. Tehnicile chirugicale avansate au făcut posibilă operarea cu succes a numeroşi pacienţi. În ziua de azi, operaţiile mai puţin invazive permit îndepărtarea tumorilor prin salvarea a cât mai mult ţesut normal.

Există mai multe tipuri de operaţii chirurgicale

1.Operaţie preventivă

Acest tip de intervenţie este folosit pentru îndepărtarea ţesutului despre care se consideră că este probabil să devină canceros (malign), chiar dacă până în momentul intervenţiei nu sunt semne ale prezenţei unui tip de cancer. Uneori, operaţiile preventive pot fi folosite pentru îndepărtarea unui întreg organ, dacă bolnavul a moştenit o boală care îl predispune la cancer.

2.Operaţie pentru stabilirea unui diagnostic

Acest tip de operaţie este folosit pentru prelevarea unei mostre de ţesut în scopul stabilirii prezenţei sau nu a unei forme de cancer.

3.Intervenţie pentru a se stabili cât de extins este cancerul

Acest tip de intervenţie (laparoscop) este realizată pentru a se vedea cât de mult s-a extins cancerul în organism. În timp ce examenul fizic şi rezultatele de laborator ne ajută să stabilim stadiul de evoluţie a bolii, această etapă este o măsură mai exactă în stabilirea zonei în care boala s-a extins.

4.Chirurgie curativă

Este realizată atunci când tumoarea este localizată într-o singură zonă şi poate fi îndepărtată cu totul. Poate fi folosită şi împreună cu chimioterapia sau terapia cu radiaţii.

5.Operaţie pentru îndepărtarea unei părţi a tumorii

Este realizată pentru eliminarea unei părţi a tumorii, atunci când îndepărtarea întregii tumori ar putea afecta un organ aflat în vecinătate. În acest caz, medicul încearcă să elimine cât mai mult din tumoare, pentru ca res­tul de ţesut bolnav să fie îndepărtat prin radioterapie sau chimioterapie.

6.Operaţie paliativă

Acest tip de operaţie este folosit pentru tratarea complicaţiilor date de cancer sau a bolii aflate în stadiu avansat. Operaţia paliativă nu este menită să vindece cancerul, ci este folosită în reducerea durerii atunci când alte mijloace nu sunt eficiente.

Efecte secundare ale chimioterapiei

Efectele secundare ale chimioterapiei diferă în funcţie de tipul de medicament folosit, de doze şi de durata tratamentului. Cele mai întâlnite simptome sunt: ameţeala, starea de vomă, căderea temporară a părului.  Cu toate acestea, multe dintre simptome pot fi controlate prin medicaţie sau prin modificarea programului de tratament.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite