Cancerul de col uterin, prevenit din copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vaccinarea împotriva virusului HPV, cel care generează leziunile canceroase, este mai eficientă dacă se face la fetiţele de nouă ani. Apariţia cancerului de col uterin poate fi prevenită încă din copilărie, cu ajutorul unui vaccin care ne imunizează împotriva virusului HPV, cel care generează boala.

În peste 99% din cazuri, cancerul de col uterin (cervical) apare ca urmare a infecţiei cu virusul  HPV (papiloma virus). Acesta se poate transmite de la o persoană la alta în cursul actului sexual, fie chiar şi prin contactul cutanat intim al regiunilor genitale.

Dacă virusul ajuns în interiorul colului uterin nu este respins de sistemul imunitar, treptat celulele sunt lezate, iar în final se pot transforma în cancer.  Potrivit prof. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Capitală, există peste 100 de tulpini de HPV.

Aproximativ 40 dintre ele se transmit prin contact sexual. Însă numai două dintre tulpini (HPV 16 şi HPV 18) dau cel mai frecvent cancerul de col.

Boala fără simptome

Infecţia cu HPV apare frecvent la femeile tinere, active sexual, însă incidenţa cancerului este mai mare la femeile trecute de 35 de ani. Explicaţia constă în faptul că de la infecţie şi până la apariţia cancerului pot trece şi 20 de ani.

De aceea, o femeie care nu a făcut cancer de col uterin până la vârsta de 45-50 de ani are şanse mici de a se îmbolnăvi de cancer după această vârstă. Potrivit specialiştilor, vaccinarea împotriva maladiei este eficientă atunci când este realizată între 9 şi 26 de ani.

Prof. dr. Radu Vlădăreanu, şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului de Urgenţă Elias, ne-a spus că eficienţa este mai mare atunci când vaccinul este făcut la vârstă mică, deoarece şansele de a dezvolta anticorpi mai buni, mai protectori, sunt şi ele crescute.

Astfel este indicat ca toate fetiţele să fie vaccinate până la începerea vieţii sexuale. „Discutăm despre o nouă generaţie de vaccin. El foloseşte o porţiune din virusul HPV, capabilă să genereze în 10-15 zile anticorpi care pot preveni infectarea organismului“ , a adăugat prof. Vlădăreanu.

Dezbateri pe efecte secundare ale vaccinului

Medicii spun că, în momentul de faţă, acest vaccin reprezintă cea mai sigură metodă pentru prevenirea cancerului de col uterin. Vaccinul este cuprins deja în programele de imunizare în 17 state din Europa, printre care Franţa, Germania şi Marea Britanie, majoritatea programelor fiind susţinute financiar de stat.

Până acum, în Europa au fost vaccinate împotriva acestei maladii un milion şi jumătate de persoane, iar în SUA au fost vândute peste 16 milioane de doze, a precizat prof. Adrian Streinu-Cercel.

Din această lună, şi România va avea un program naţional similar, prin care 110.000 de fetiţe de clasa a IV-a vor fi vaccinate gratuit împotriva infecţiei cu HPV.

Statisticile arată că în România cel puţin şase femei mor în fiecare zi din cauza cancerului de col uterin, în timp ce alte 10 cazuri sunt nou diagnosticate.

Vaccinarea împotriva cancerului cervical a stârnit însă numeroase dezbateri referitoare la posibilele efecte secundare ale vaccinului. Ele au avut ca punct de plecare 18 decese înregistrate în mai multe ţări, printre care Germania, Austria sau SUA, la fetiţe cărora le-a fost administrat unul dintre cele două vaccine existente în acest moment pe piaţă. 

Însă, în urma cercetărilor  întreprinse de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) şi de Centrul pentru Controlul Bolilor din Atlanta (CDC Atlanta), nu s-a putut crea o legătură între administrarea vaccinului şi survenirea decesului.

Trei doze de vaccin, 1.300 de lei

Specialiştii români  în obstetrică-ginecologie şi boli infecţioase demontează temerile potrivit cărora vaccinul ar avea efecte secundare care ar duce chiar la deces.

„Este clar că va fi mai bine cu vaccin decât fără. Nu se poate pune problema existenţei unor efecte secundare care să pună viaţa pacientelor în pericol. Studiile realizate înainte ca aceste vaccinuri să fie puse pe piaţă au fost extrem de stricte, fiind testate zeci de mii de femei timp de mai mulţi ani“, a explicat prof.  Radu Vlădăreanu.

Potrivit acestuia, vaccinul anti-HPV poate avea reacţii alergice, într-un procent mai mare sau mai mic. Cele mai „grave“ sunt durerea, roşeaţa şi tumefacţia la locul injectării.

 „Este normal ca uneori să se facă o legătură între vaccin şi apariţia unei boli, în contextul în care femeile vaccinate sunt monitorizate, în comparaţie cu cele nevaccinate care pot suferi de diverse boli fără să se ştie“, a explicat dr. Vlădăreanu.

Medicii sunt de părere că avantajele vaccinării sunt incontestabile, însă ele se vor vedea nu în următorii ani, ci în 20-30 de ani, atunci când incidenţa cancerului cervical va fi cu mult redusă.

Dr. Daniel Popescu, medic primar obstetrică-ginecologie, de la Policlinica „Daniel Popescu şi Asociaţii“, ne-a spus că „vaccinarea fetiţelor reduce considerabil riscul de cancer de col uterin“.

Potrivit acestuia, un control medical periodic este bine-venit, însă, în comparaţie cu un vaccin, acesta nu poate preveni apariţia cancerului de col uterin.

Vaccinul se eliberează numai cu prescripţie medicală şi poate fi cumpărat din farmacii, costul unei doze fiind de 420 de lei. Vaccinul se face în trei doze, ultima fiind administrată la o diferenţă de şase luni faţă de prima.

110.000 de eleve vaccinate

Ministerul Sănătăţii va începe de luni programul naţional de vaccinare gratuită a fetelor de clasa a IV-a (110.000 de eleve) împotriva cancerului de col uterin. Vaccinarea se va face în cabinetele medicale şcolare.

Prima doză de vaccin va fi administrată la începutul lunii decembrie, a doua în ianuarie 2009, iar ultima în luna mai. Părinţii care refuză vaccinarea vor transmite acest lucru, în scris, învăţătorului.

Potrivit oficialilor din Sănătate, suma investită în această campanie (23 milioane de euro) este de trei ori mai mică decât cea cheltuită pe tratamentul femeilor cu cancer de col uterin, care se ridică la 70 de milioane de euro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite