Căldura poate agrava bolile endocrine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezechilibrele hormonale accentuate de condiţiile de mediu pot genera atacuri de cord, stări de leşin şi spasme musculare. Medicii recomandă persoanelor cu tulburări endocrine să nu iasă din casă atunci  când temperaturile depăşesc 35 de grade Celsius.

Pentru persoanele cu tulburări endocrine, zilele călduroase se transformă într-un factor de stres, deoarece temperaturile crescute le pot agrava boala. Potrivit medicilor, persoanele diagnosticate cu hipertiroidism, cu hipocalcemii ori cu hipotensiune de natură endocrină ar trebui să se ferească de căldură, deoarece riscă o serie de complicaţii, unele dintre ele punând viaţa în pericol. „Persoanele cu tulburări endocrine suferă cumplit în această perioadă caniculară.

Pentru a-şi regla temperatura internă, corpul elimină, prin transpiraţie excesivă, cantităţi mari de apă. Prin urmare, la nivelul metabolismului hidroelectrolitic apar dezechilibre şi astfel simptomele specifice afecţiunilor endocrine se agravează", explică medicul primar endocrinolog Ileana Marinescu de la Institutul de Endocrinologie "Prof. C.I. Parhon" din Bucureşti.

Hipertiroidismul afectează inima

Bătăile rapide ale inimii, senzaţia permanentă de oboseală şi stările de iritabilitate sunt simptome specifice hipertiroidismului, o tulburare endocrină care apare atunci când glanda tiroidă secretă hormoni tiroidieni în exces. Pentru a ţine boala sub control, persoana în cauză trebuie să respecte indicaţiile privind tratamentul şi să aibă un stil de viaţă echilibrat.

Din păcate, la temperaturi foarte mari, simptomele nu mai pot fi controlate, iar primul semn al agravării lor este transpiraţia în exces. Potrivit medicilor, în zilele cu temperaturi de peste 35 de grade Celsius, bolnavul cu hipertirodie ar trebui să evite să iasă din casă şi să se hidrateze corespunzător. În caz contrar, riscul unui atac de cord este iminent. Canicula influenţează negativ şi starea de sănătate a bolnavilor cu hipocalcemii, adică cu un nivel scăzut de calciu în organism. În general, hipocalcemiile se asociază cu stări de oboseală, cu tremor, cu tahicardie, cu spasme şi cu dureri musculare.

Carenţa de calciu dă stări de leşin

Asemănător persoanelor cu hipertiroidie, cele cu hipocalcemii se pot confrunta cu decompensări ale bolii, pe fondul căldurii excesive. "Persoana în cauză poate leşina, ba, mai mult, aceste stări de leşin pot fi însoţite de crize de convulsii şi de contracturi musculare", explică medicul endocrinolog Ileana Marinescu.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite