Calculatorul, periculos pentru copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţii dorm mai puţin cu două-cinci ore decât părinţii lor din cauza  computerului. Orele pe care copiii le petrec în faţa calculatorului duc la apariţia unor probleme medicale, precum deformări ale coloanei vertebrale şi sindrom de ochi uscat.

În cazul copiilor care adorm după ce au folosit calculatorul, imaginile electronice continuă să acţioneze asupra creierului lor şi să le influenţeze somnul.

De asemenea, lumina de la monitor, mai puternică decât cea a televizorului, dereglează secreţia de melatonină, hormonul somnului. Oamenii de ştiinţă susţin că, din cauza calculatorului, copiii ajung să piardă o lună de somn pe an. Lipsa somnului este cu atât mai periculoasă pentru copii cu cât hormonii de creştere şi cei sexuali sunt secretaţi doar noaptea.

Risc de obezitate

În plus, conform unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Stanford, SUA, copiii care nu dorm sunt predispuşi obezităţii, din cauza producerii în exces a grelinei, hormonul care stimulează apetitul. Din cauza timpului petrecut în faţa calculatorului, cel mic va clipi de cinci ori mai puţin.

De aceea, senzaţia de jenă şi de nisip în ochi este accentuată în rândul copiilor care folosesc des calculatorul. Sunt recomandate controale oftalmologice periodice de când copilul începe să întrebuinţeze calculatorul. În plus, micuţul ar trebui să poarte ochelari cu lentile antireflex, pentru protejarea vederii.

Prea multă informaţie duce la singurătate

„Vârsta la care se poate instala această dependenţă este de  8-11 ani. Dependenţa de calculator duce la izolare, dificultăţi de relaţionare directă cu ceilalţi, închidere în sine, amplificarea timidităţii, distorsiuni de comunicare afectivă şi dificultăţi de socializare. Totodată, pot apărea eşec şcolar şi relaţional, insomnie sau tensiuni în cadrul familial“, atrage atenţia psihologul Ştefania Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie din Bucureşti.

Pentru a limita această dependenţă, părinţii pot stabili reguli: copilul va putea folosi calculatorul după efectuarea temelor şi doar într-o anumită perioadă din zi.

Poziţia corectă a tastaturii

Din cauza poziţiei incorecte în faţa calculatorului, pot apărea probleme la nivelul sistemului osos, al muşchilor, nervilor şi al articulaţiilor gâtului. Pentru ca poziţia de la calculator să nu afecteze în vreun fel coloana copilului, este indicat ca tastatura şi mouse-ul să fie situate astfel încât braţul micuţului şi biroul să formeze un unghi de 90 de grade, iar antebraţul să fie menţinut într-o poziţie lejeră.

Degetele copilului nu trebuie să fie încordate pe taste sau pe mouse, în acest fel prevenindu-se sindromul carpian, manifestat prin amorţirea degetelor. Monitorul trebuie poziţionat la nivelul frunţii copilului şi în faţa lui, la un braţ distanţă de ochii săi. La fiecare jumătate de oră, sunt recomandate pauze active şi schimbări frecvente de poziţie, care stimulează circulaţia şi relaxează ochii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite