Cafeaua de zi cu zi, cu bune şi cu rele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Licoarea pe bază de cofeină este un tonic excelent pentru cei sănătoşi, însă, în cazul celor bolnavi, poate agrava unele probleme de sănătate . Crizele de spasmofilie, afecţiunile cardiace şi instabilitatea emoţională pot fi favorizate de consumul excesiv de cafea, avertizează specialiştii.

Cafeaua este o băutură bogată în antioxidanţi, din acest motiv are proprietăţi antiaging şi previne apariţia bolilor, inclusiv a unor tipuri de cancer. Beneficiile cafelei sunt date de faptul că antioxidanţii neutralizează acţiunea radicalilor liberi care pot modifica ADN-ul sănătos al celulelor, conducând astfel la mutaţii genetice sau la îmbătrânire accelerată.

Citiţi şi: Reșițenii pot bea o cafea după o noapte agitată, să urce pe Muntele Semenic sau să patineze la Caransebeș

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Milano, Italia, persoanele care consumă zilnic câte patru de ceşti de cafea prezintă un risc mai scăzut cu 39 % de a dezvolta un cancer orofaringian, în comparaţie cu consumatorii moderaţi de cafea, deoarece riscul apariţiei acestui tip de cancer scade cu 4% pentru fiecare ceaşcă de cafea consumată. 

Previne diabetul de tip II

Tot antioxidanţii din cafea scad riscul de apariţie a diabetului de tip doi, arată un studiu  studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, publicat recent în revista "Archives of Internal Medicine". Concluzia studiului care a inclus 500.000 de voluntari a fost că persoanele care beau trei ceşti de cafea în fiecare zi au un risc cu o cincime mai mic de a face diabet de tip II. Oamenii de ştiinţă consideră că nu cofeina din cafea este responsabilă de aceste beneficii medicale, ci alţi compuşi, precum magneziul şi o serie de antioxidanţi prezenţi în cafea.

A se îndulci cu zahăr brun

Cafeaua stimulează sistemul nervos central (activitatea cerebrală). Prin urmare, pe termen scurt, creşte energia şi reduce somnolenţa. O cercetare desfăşurată la Universitatea din Barcelona, Spania, arată că cea mai bună metodă de a pregăti creierul pentru efort intelectual este să cunsumăm cafeaua îndulcită cu zahăr brun.

Specialiştii au observat că voluntarii testaţi au avut  performanţe intelectuale mai bune când au consumat cafeaua cu zahăr brun, faţă de momentele în care au consumat-o fără acest ingredient.  Explicaţia este că aceste ingrediente îşi potenţează reciproc efectele, stimulând capacitatea de atenţie şi de memorare.

Face rău cardiacilor

Chiar dacă băutorii de cafea au riscuri mai mici de a face unele boli, în cazul cardiacilor, cafeaua creşte tensiuneaarterială şi poate dezechilibra ritmul cardiac. Mai mult, are efect diuretic şi, consumată în exces, fără a compensa pierderea de lichide, poate da, pe fondul suprasolicitării, crize de spasmofilie, vertijuri şi lipotimii (leşin). "Odată cu apa eliminată din corp se pierd calciu şi magneziu, de aici şi declanşarea crizelor de spasmofilie", explică medicul Lucia Oană de la serviciul de Ambulanţă Bucureşti.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite