Noi celule descoperite de cercetătorii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou tip de celule care, împreună cu cele stem, ar putea reface inima după infarct. Telocitele au fost găsite în timp ce erau studiate la microscop structurile pancreasului. Descoperirea va fi brevetată în SUA pentru a fi recunoscută internaţional.

După cinci ani de cercetare, oamenii de ştiinţă de la Institutul „Victor Babeş" din Bucureşti au descoperit în organismul uman un nou tip de celule cu ajutorul cărora, peste câţiva ani, vor putea fi tratate foarte simplu afecţiunile musculare sau infarctul miocardic.

Noul tip de celule a fost identificat cu ajutorul microscopului electronic, în mucoasa gastrică şi în cea intestinală. În timpul studiilor, specialiştii au observat că învelişul celulelor stem din pancreas prezintă prelungiri care nu aparţin acestora, ci reprezintă, de fapt, alte structuri celulare. „A fost o descoperire neaşteptată", recunoaşte academicianul Laurenţiu Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale (ASM) şi coordonatorul proiectului.

Au avut microscoape electronice performante

Oamenii de ştiinţă români consideră că descoperirea telocitelor a fost posibilă şi datorită faptului că au beneficiat de tehnica necesară, şi anume de două microscoape electronice performante. „Astfel de aparatură nu mai are nimeni în România şi chiar şi în Europa puţine centre o au", susţine Mariana Georgescu, directorul economic al instituţiei.

Descoperirea a fost făcută, de fapt, în 2005, iar cercetătorii au denumit iniţial noile celule „Cajal-like", datorită asemănării cu celulele interstiţiale Cajal, care poartă numele descoperitorului lor. „Studiile făcute din 2005 până acum au demonstrat că aceste celule au caracteristici foarte diferite de cele ale lui Cajal.

Anul acesta am publicat descoperirea în mai multe reviste internaţionale de profil şi mai multe grupuri de cercetători din Italia, Anglia, Germania şi din China au confirmat existenţa acestor celule. Astfel, le-am redenumit telocite", a declarat Mihnea Nicolescu, cercetător la Institutul „Victor Babeş", care a participat la această descoperire.

Potrivit specialistului, telocitele, împreună cu celulele stem, alcătuiesc un tratament redutabil în caz de infarct miocardic, fiind eficiente în procesul de regenerare şi de reparare a organismului uman. Deşi descoperirea va fi brevetată în SUA pentru a fi recunoscută la nivel mondial, reprezentanţii Institutului „Victor Babeş" susţin că, din păcate, autorităţile din România nu sunt interesate să investească în cercetare şi că, mai departe, este posibil ca modul de folosire a acestor celule pentru combaterea infarctului să fie descoperit de alţi cercetători din străinătate.

„Suntem o instituţie performantă şi trăim din contractele câştigate. În 2008 am avut o cifră de afaceri foarte mare, ceea ce a determinat suspiciunea autorităţilor", a declarat Mariana Georgescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite