Bombele calorice cresc riscul de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombele calorice cresc riscul de cancer
Bombele calorice cresc riscul de cancer

Un cappuccino care conţine mai mult de un sfert din raţia zilnică de calorii este un „bilet la clasa I” pentru cancer. Apariţia mai multor alimente cu conţinut energetic exagerat este nesănătoasă.

Specialiştii din cadrul fundaţiei „World Cancer Research Found” (WCRF), din Marea Britanie, au denunţat recent cantitatea excesivă de calorii regăsită în băuturile calde sau reci pe bază de cafea şi ciocolată, informează agenţia Associated Press. Specialiştii au inclus în studiu băuturile oferite de branduri populare, cum ar fi Starbucks, Caffe Nero, Costa Coffee, pentru a determina conţinutul caloric al acestor preparate. Acţiunea a fost determinată de temerile - confirmate de mai multe cercetări – privind asocierea dintre obezitate şi cancer.

WCRF a stabilit că numărul cel mai mare de calorii se regăseşte într-un sortiment de cappuccino comercializat de Starbucks şi denumit „Frappuccino Mocha Dark Berry”. Acesta este un soi de shake preparat din cafea, lapte, frişcă şi zahăr care conţine, în 487 de milili­tri, 561 de calorii. Este o cantitate de energie echivalentă cu un sfert din raţia calorică medie de care are nevoie spre exemplu o femeie şi o cincime din cea necesară unui bărbat, explică specialiştii WCRF.

Aceştia atenţionează asupra consumului regulat al acestor băuturi care ar putea favoriza apariţia anumitor tipuri de cancere. Un „Frappuccino” fără frişcă nu conţine „decât” 288 de calorii. „Faptul că pe piaţă există un sortiment de cafea cu gheaţă care depăşeşte un sfert din necesarul zilnic de calorii al unei femei reprezintă o chestiune alarmantă”, explică dr. Rachel Thompson, director de programe ştiinţifice la WCRF din Londra. „Aceasta e cantitatea de calorii pe care te aştepţi să o găseşti într‑o cină întreagă, nu într‑o băutură”, a mai declarat ea.

Specialiştii recomandă cafea fără zahăr

Specialiştii consideră însă că o cafea cu gheaţă băută ocazional nu reprezintă un pericol prea mare, iar pentru eliminarea riscurilor de îmbolnăvire recomandă alegerea unor tipuri de cafea fără zahăr, în combinaţie cu lapte degresat sau parţial degresat, fără frişcă şi fără siropuri de fructe.

Cercetătorii din cadrul WCRF sunt alarmaţi nu numai de băuturile de tipul celor amintite mai înainte, ci de o întreagă paletă de produse introduse pe piaţă, cu conţinut caloric foarte mare – adevărate „bombe calorice” cum le-au denumit nutriţioniştii. Este dovedit ştiinţific faptul că aceste produse duc la obezitate care este strâns legată de apariţia mai multor tipuri de cancer: de sân, de esofag, intestinal, al pancreasului, uterin sau renal.

„Faptul că pe piaţă există deja un preparat care conţine un sfert din raţia calorică cotidiană recomandată este deja un fapt alarmant”, a declarat dr. Rachel Thomson.

Într-un raport dat publicităţii în luna februarie a acestui an, specialiştii de la WCRF cer guvernului britanic să găsească pârghii economice cu ajutorul cărora să poată creşte preţul preparatelor alimentare cu conţinut periculos de mare de calorii, în aşa fel încât cumpărătorii să devină conştienţi de faptul că astfel de alimente le pot ameninţa sănătatea.

Ce este o calorie?

În fizică, o calorie reprezintă energia necesară pentru a creşte temperatura unui gram de apă cu un grad Celsius, de la 14,5 grade Celsius la 15,5 grade Celsius, la presiune atmosferică normală, şi este egală cu 4,190 jouli. Unitatea de măsură utilizată în nutriţie este kilocaloria şi reprezintă 1.000 de calorii definite anterior (1 kcal = 1.000 cal.).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite