Bolile grave se tratează cu celule stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, deocamdată se fac doar transplanturi cu propriile celule sau cu celule de la donatori înrudiţi. Printre bolile cele mai severe pentru care implantarea acestor celule ar putea reprezenta o soluţie sunt: diabetul, afecţiunile cardiace şi bolile genetice.

Deşi numărul transplanturilor efectuate la noi în ţară este destul de redus, celulele stem proprii sau cu provenienţă de la un donator înrudit (frate sau soră) pot reda speranţa unui pacient care suferă de o boală gravă.


„La nivel naţional, cele mai multe intervenţii cu celule stem au folosit celule prelevate de la pacient. Cele mai grave boli care se pot trata cu celule stem proprii sunt mielomul multiplu (un tip de cancer osos) şi cancerul ganglionar (aşa-numitele limfoame).

Citiţi şi:

Pentru 2.000 de euro zeci de familii fac cu mâna salvării cu celule stem

VIDEO Un tratament cu celule stem a avut ca rezultat redobândirea vederii VIDEO Un tratament cu celule stem a avut ca rezultat redobândirea vederii

De asemenea, celulele prelevate de la donatori compatibili (frate sau soră) au fost ţinta mai multor transplanturi care au vizat în principal tratarea bolilor hematologice severe, cum ar fi leucemia acută", afirmă medicul primar hematolog Zsofia Varady de la Institutul Clinic Fundeni.

Reconstruiesc pielea vătămată

Celulele stem vor putea fi folosite pentru reconstrucţia integrală a grefelor de piele, anunţă cercetătorii de la Institutul pentru Explorarea şi Terapia cu Celule Stem din Franţa. Astfel, celulele stem devin soluţia salvatoare pentru cei care au nevoie de grefe de piele după ce au suferit arsuri sau alte accidente.

Tratamentul constă în recoltarea keratinocitelor (celule ale pielii) de la pacient, care, ulterior, vor fi multiplicate în laborator şi utilizate pentru a înlocui sau repara porţiunile de piele vătămate. Singurul dezavantaj al tratamentului este că durează aproximativ trei săptămâni, timp în care pacientul poate face infecţii majore.

Pot reda vederea

Un tratament pe bază de celule stem, brevetat de o echipă de medici de la Institutul de Celule Stem din Anglia, a avut ca rezultat redobândirea vederii în cazul a opt pacienţi care nu mai vedeau deloc cu un ochi.

Noul tratament implică realizarea unei mici biopsii a corneei ochiului sănătos al pacientului şi apoi multiplicarea celulelor stem extrase într-o cultură de laborator.

Apoi, celulele mature sunt transplantate ochiului afectat, restaurând corneea distrusă. Sajjad Ahmad, iniţiatorul studiului, afirmă că succesul tratamentului este bazat pe faptul că sunt folosite celulele stem ale pacientului, astfel că riscurile de respingere a transplantului sunt minime.

Grăbesc recuperarea după un atac cerebral

Persoanele afectate de un atac cerebral ar putea grăbi recuperarea cu ajutorul unei soluţii injectabile de tip hidrogel pe bază de celule stem. Cercetătorii de la Universitatea Clemson din Carolina de Sud au testat soluţia pe şoareci de laborator şi au demonstrat că aceasta este bine tolerată imunologic.

Tratamentul este încă în fază de experiment şi poate fi încărcat cu diverşi factori nutritivi care ar putea să grăbească recuperarea. La opt săptămâni după începerea acestui tratament, şoarecii care suferiseră un traumatism cerebral sever au prezentat o refacere semnificativă.

Ajută bebeluşii prematuri să respire normal

Injectarea celulelor stem poate face plămânii bebeluşilor să funcţioneze la parametri normali, anunţă cercetătorii de la Universitatea „Albert" din SUA. Acesta este rezultatul unui studiu pe şoareci care a demonstrat că şoarecii născuţi prematur cărora le-au fost transplantate celule stem au mai puţine riscuri de a suferi de afecţiuni pulmonare cronice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite