Bolile gastrice se agravează primăvara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Durerile şi arsurile  stomacale sunt  principalele simptome  ale gastritei
Durerile şi arsurile stomacale sunt principalele simptome ale gastritei

Schimbarea alimentaţiei acutizează simptomele gastritei şi ulcerului gastric. Odată cu venirea primăverii, afecţiunile stomacului recidivează. Acest lucru este pus adesea pe seama consumului mai ridicat de crudităţi, care cresc aciditatea gastrică.

Cele mai frecvente cauze ale gastritei şi ale ulcerului gastroduodenal sunt infecţia cu Helicobacter pylori, administrarea de medicamente, în principal antiinflamatoare, nivelul crescut de stres, excesul de alcool, abuzul de cafea, fumatul (mai ales pe stomacul gol), dar şi consumul de alimente prea reci sau prea fierbinţi.

În plus, deşi nu se poate aprecia cu exactitate cu cât creşte numărul cazurilor, s-a constat faptul că durerile şi arsurile stomacale, greaţa, balonările şi ameţelile apar mai frecvent şi mai acut primăvara.

Crudităţile cresc aciditatea

Unii specialişti spun că, deşi există într-adevăr opinii care susţin faptul că ulcerul s-ar activa primăvara, această informaţie este valabilă doar în România. „Este adevărat că simptomatologia ulcerului gastroduodenal fluctuează în funcţie de anotimpuri, în sensul acutizărilor primăvara şi toamna, pe durate de circa şase săptămâni. Acest lucru ar coincide cu timpul necesar de vindecare a unei leziuni ulceroase din punct de vedere anatomic.

Totuşi această teorie este destul de controversată. Deşi dieta de primăvară include mai multe crudităţi care cresc aciditatea gastrică, în ziua de astăzi, globalizarea face ca obiceiurile alimentare să devină uniforme peste an", spune Marian Zota, medic specialist gastroenterolog la Clinica MedAs din Bucureşti.

Evitaţi abuzurile de orice fel!

Pentru a preveni apariţia sau agravarea bolilor de stomac în acest sezon trebuie în primul rând să evităm abuzurile, atât în ceea ce priveşte alimentaţia, cât şi în ceea ce priveşte consumul de alcool, de cafea, de tutun sau de medicamente. „Ca şi în cazul altor boli care afectează diferite organe situate pe tractul digestiv, mesele neregulate, alimentele condimentate, grăsimile prăjite, mâncărurile nesănătos preparate, o masticaţie incompletă, excesul de alcool, fumatul, toate reprezintă factori de risc pentru apariţia bolilor de stomac. Prin urmare, este indicat să se ia măsurile necesare de prevenire a gastritei hiperacide, deoarece tratarea ei este dificilă, iar în cazuri grave se poate ajunge la ulcer gastric", spune biologul nutriţionist Livia Nena de la Clinica Bio Nutriliv din Bucureşti.

Printre alimentele interzise persoanelor care suferă de gastrită hiperacidă sau de ulcer se numără condimentele (ardei iute, boia, piper, muştar), băuturile reci şi cele carbogazoase, grăsimile animale afumate, prăjelile, alimentele sărate şi fructele acide. Legumele tari, bogate în celuloză, cum sunt ceapa, usturoiul, castraveţii, varza, ardeiul, conopida, ţelina, ridichile, fasolea şi mazărea sunt de asemenea contraindicate. Mai trebuie evitate brânzeturile fermentate, sărate şi ouăle prăjite sau cele fierte tari.

Consult medical de la primele simptome

Automedicaţia este total contraindicată atunci când se instalează durerile sau arsurile gastrice. Singura măsură pe care trebuie să o luăm este să consultăm medicul, pentru a stabili un eventual diagnostic de gastrită sau de ulcer gastric. Acesta va prescrie un tratament şi un regim alimentar adecvat în funcţie de rezultatele analizelor şi de cauzele care au declanşat-o. Medicaţia poate include antiacide, antisecretorii sau antibiotice în cazul infecţiei cu Helicobacter pylori.

Factori de risc

Ulcerul poate apărea în urma administrării abuzive de antiinflamatorii, iar fumatul, stresul şi alcoolul întârzie vindecarea bolii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite