Bolile soarelui: insolatia, epuizarea prin caldura si socul caloric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vacanta este rasplata pentru intreg efortul de peste an. Soarele, marea si plaja sunt tot ceea ce ne trebuie pentru reincarcarea bateriilor. Dar totul poate fi in zadar daca nu suntem atenti. O

Vacanta este rasplata pentru intreg efortul de peste an. Soarele, marea si plaja sunt tot ceea ce ne trebuie pentru reincarcarea bateriilor. Dar totul poate fi in zadar daca nu suntem atenti. O problema care apare vara poate fi insolatia.
Insolatia e favorizata de berea rece
Socul caloric, cum i se mai spune in termeni medicali insolatiei, este determinat de expunerea prelungita la soare. Dar insolatia este forma cea mai grava a expunerii la caldura si la soare. Pana acolo ne vom confrunta cu epuizarea prin caldura, care este, de asemenea, grava, si cu crampele calorice. "Cand ai insolatie, pur si simplu te incingi, acumulezi caldura si nu poti sa o elimini. Mecanismele de racire sunt, intr-un fel sau altul, depasite. Semnalele de alarma dupa care poti sa-ti dai seama ca ai insolatie sunt durerile de cap si astenia. Uneori se ajunge chiar pana la pierderea constientei. Un om cu insolatie arata ca un om cu febra mare, tegumentele sunt fierbinti, nu transpira deloc, are pulsul foarte mare si cand pui mana pe el simti ca arde. Tratamentul e foarte simplu: il pui la racit. Se aplica apa rece, gheata pe fruntea si capul bolnavului sau il impachetezi in cearceafuri reci. Practic, il ajuti sa elimine caldura", ne-a declarat dr. Sever Cristian Oana. Primul ajutor care i se poate da unei persoane cu insolatie este sa fie dusa la umbra si culcata cu capul putin ridicat. Alcoolul si bauturile reci consumate sub dogoarea razelor solare favorizeaza insolatia. Mai mult, din cauza alcoolului este posibil sa confunzi semnele psihice ale mahmurelii cu cele ale insolatiei.
Lichidele sarate previn epuizarea prin caldura
Insolatia nu trebuie confundata cu epuizarea prin caldura. "In aceasta situatie avem de-a face, de fapt, cu deshidratarea. Manifestarea principala este socul hipovolemic, adica tensiunea arteriala se prabuseste. Sangele nu mai circula, omul este palid, tegumentele sunt reci, transpirate. Poate sa faca chiar si blocaj renal. Solutia este rehidratarea. Daca nu este rehidratat bine, bolnavul poate ajunge la crampe calorice. O persoana poate suferi de crampe calorice daca bea lichide care nu contin saruri minerale, pentru ca se produce o dilutie a sodiului si a potasiului. E foarte important ca, atunci cand desfasori diverse activitati in caldura, sa bei apa sarata. Daca nu este la indemana apa minerala, se pune, pur si simplu, o lingurita de sare la un litru de apa", ne-a mai spus dr. Sever Cristian Oana. Nu exista persoane predispuse sa faca insolatie, insa copiii si batranii se dezechilibreaza mai usor. Fragilitatile sunt date de extremele de varsta si de afectiunile fiecaruia. Principalul mod in care ne putem feri de insolatie este sa evitam expunerea la soare la orele pranzului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite