Bolile cerebrovasculare - principala cauza de mortalitate din Romania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La nivel mondial, sechelele ramase in urma unui accident vascular cerebral reprezinta principala cauza de invaliditate motorie la adulti. Despre cum se poate lupta cu bolile cerebrovasculare, ne-a

La nivel mondial, sechelele ramase in urma unui accident vascular cerebral reprezinta principala cauza de invaliditate motorie la adulti. Despre cum se poate lupta cu bolile cerebrovasculare, ne-a spus prof. dr. Ovidiu Bajenaru, seful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Universitar din Capitala.
- Care este incidenta accidentelor vasculare cerebrale in Romania?
- Accidentul vascular cerebral este o problema majora de sanatate in intreaga lume, acesta reprezentand a doua sau a treia cauza de deces in tarile industrializate. In Romania, accidentul vascular cerebral este o problema mult mai mare, pentru ca reprezinta principala cauza de mortalitate. Mai mult, la nivel mondial, sechelele la supravietuitorii acestor accidente reprezinta principala cauza de invaliditate motorie la populatia adulta. Si aici nu ma refer numai la paralizie, ci si la tulburarile cognitive si la evolutia spre dementa.
- Exista un plan de combatere a acestor afectiuni?
- Din nefericire, eforturile care se fac sunt insuficiente. In Romania, mortalitatea si incidenta bolilor vasculare cerebrale sunt net mai mari decat in tarile mai dezvoltate. Asta, atat din cauza lipsei preventiei, cat si a tratamentului prost. Pe de o parte, principala metoda de a scadea numarul acestor nenorociri determinate de bolile cardiovasculare ar fi aceea de a interveni asupra factorilor de risc - hipertensiunea arteriala, obezitatea, consumul de sare, fumatul. De asemenea, sunt necesare depistarea precoce si stabilirea tratamentului adecvat in cazul diabetului zaharat, care este un factor major de risc. Urmatorul pas consta in instituirea unor tratamente specifice, precum tratamentele anticoagulante, antitrombotice si modificarea eventuala a tratamentului antihipertensiv.
- Nu ar fi de folos si o promovare puternica a comportamentului sanatos?
- Bineinteles. Dar acest efort nu ar trebui facut numai de neurologi. Preventia depinde in primul rand de medicina primara. Neurologul intervine, de fapt, in momentul in care pacientul face deja un accident vascular cerebral. In urma cu mai multi ani, prin eforturile unui grup de neurologi din tara noastra, s-a initiat un prim program de preventie secundara a accidentelor vasculare care se adreseaza pacientilor care au suferit deja un astfel de accident. Preventia secundara are ca beneficiu nu numai evitarea repetarii unui accident vascular, ci si a aparitiei unui infarct de miocard sau a unui deces survenit in urma unei cauze vasculare. In ultimii trei-patru ani, am incercat sa dezvoltam acest program, care urmarea aplicarea tratamentului antitrombotic la o populatie cu risc crescut, care necesita niste costuri inaccesibile omului obisnuit. Programul s-a derulat foarte bine pe cateva mii de pacienti internati in trei clinici universitare din tara, dar, din pacate, a fost intrerupt anul acesta din motive pe care imi este greu sa le explic.
- Ce perspective sunt pe termen lung?
- Perspectivele pe termen lung sunt legate de eforturile noastre de a mentine ideea dezvoltarii unui program de preventie a bolilor cerebrovasculare. Deocamdata, speram sa realizam acest program sub forma unui proiect complex, care sa vizeze si alti factori de risc. Apoi, trebuie sa rediscutam cu autoritatile competente care trebuie sa finanteze un astfel de program. Noi incercam sa sensibilizam autoritatile asupra importantei acestui domeniu. Obiectivul nostru imediat este de a realiza in urmatoarele luni o situatie cat mai aproape de adevar a prezentei accidentelor vasculare cerebrale in tot teritoriul Romaniei, a factorilor de risc, care sa ne ofere date si argumente cu care sa obtinem mai mult decat am obtinut pana in prezent.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite