Bolile neurologice, tratate cu celule nervoase artificiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolile neurologice, tratate  cu celule nervoase artificiale
Bolile neurologice, tratate cu celule nervoase artificiale

Deficienţele de auz, epilepsia şi boala Parkinson ar putea fi tratate cu ajutorul unor celule nervoase artificiale, ce au fost create de oamenii de ştiinţă de la Institutul Karolinska din Suedia, conform unui articol publicat în revista „Nature Materials“.

Celulele nervoase artificiale, numite şi „electrozi de transmisie“, au fost utilizate deja pentru a reda auzul unor porcuşori de Guineea.

Aceste dispozitive sunt de fapt nişte bucăţi minuscule de plastic capabile să transmită mesaje electrice către creier în aceeaşi manieră ca şi celulele nervoase.

Acest lucru este posibil pentru că celulele artificiale au şi capacitatea de elibera neurotransmiţători, substanţele chimice care fac legătura între neuroni. De aceea, „electrozii de transmisie“ ar putea înlocui celulele nervoase deteriorate în cazul unor afecţiuni neurologice precum epilepsia sau boala Parkinson.

Un alt studiu realizat la începutul acestui an de specialiştii de la Universitatea Aston din Birmingham a dus la crearea unui creier artificial prin transformarea celulelor dintr-o tumoare malignă în celule identice cu cele care alcătuiesc sistemul nervos.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite