Boli tratate cu ajutorul curelor de nămol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nămolul terapeutic atenuează inflamaţiile şi creşte capacitatea de vindecare a ţesuturilor. Pentru a fi eficiente, curele cu nămol trebuie urmate minimum zece zile. De asemenea, staţiunea balneară unde urmaţi tratamentul trebuie recomandată de către medicul specialist.

Tratamentul cu nămol se mai numeşte şi peloidoterapie, iar clasificarea nămolurilor se face în funcţie de materiile organice şi anorganice prezente în sedimentele folosite pentru cure. Cele mai eficiente nămoluri sunt cele "de putrefacţie" şi "de semiputrefacţie", numite şi nămoluri sapropelice, care se sedimentează pe fundul apelor sărate. "Nămolul şi argila sunt amestecuri de minerale şi de săruri cu sau fără alge şi microorganisme macerate, cu sau fără sulf sau iod, recomandate în general pentru efectul lor antiinflamator şi, în unele situaţii, cicatrizant", explică profesor doctor Anca Zbranca, medic primar dermatolog la Clinica Roderma din Iaşi. Potrivit medicului, efectul acestor nămoluri este amplificat prin expunerea la căldură şi la razele ultraviolete (plajă).

Datorită efectului antiinflamator, nămolurile terapeutice au efect benefic în tratamentul unor afecţiuni ginecologice precum anexitele care, netratate corect, pot duce la infertilitate. Tratamentul constă în împachetări zilnice de 20-30 de minute, cu nămol încălzit la 38-40 de grade Celsius, aplicat în zona abdominală şi genitală. Curele trebuie să dureze minimum o săptămână. Tot în tratarea afecţiunilor ginecologice se folosesc şi aplicaţiile intravaginale cu tampoane înmuiate în nămol.

După scoatere, se fac irigaţii pentru a elimina reziduurile. Recomandate în acest sens sunt curele cu nămol de la Sovata. În egală măsură, efectul antiinflamator al nămolului contribuie şi la eliminarea durerilor date de reumatism şi artroză. Mai mult, prin încălzirea zonei dureroase, nămolul elimină spasmele musculare şi rigiditatea articulaţiilor. Sunt eficiente atât şedinţele zilnice de 20-30 de minute de împachetări sau de băi cu nămol, cât şi masajele cu nămol amestecat cu apă, timp de 10 zile.

Indicaţiile dermatologice,fără aviz oficial

Aplicaţiile cu nămol pot fi utile în afecţiunile pielii şi pot contribui la vindecarea ţesuturilor şi la atenuarea cicatricelor. Mai mult, au efect exfoliant şi nutritive, favorizând regenerarea celulară şi, implicit, întinerirea pielii. Totuşi, specialiştii atrag atenţia că nămolurile din România nu sunt avizate pentru tratarea afecţiunilor pielii. „Nu avem nămoluri standardizate de Ministerul Sănătăţii pentru afecţiuni dermatologice, dar este cunoscută acţiunea benefică a celor de Techirghiol şi de Nicolina (Iaşi) în afecţiuni inflamatorii, precum şi a celor de sinteză cu săruri de la Marea Moartă, cu indicaţii în psoriazis", mai spune profesor dr. Anca Zbranca. Curele se pot face în staţiunile Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun, Băile Herculane, Băile Felix şi Sovata.

"Nu avem nămoluri standardizate de Ministerul Sănătăţii pentru afecţiuni dermatologice.''
prof. dr. Anca Zbranca Clinica Roderma, Iaşi

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite