Boli care se pot „citi“ în palme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungimea degetelor şi coloraţia palmelor şi a unghiilor pot semnala prezenţa unor afecţiuni. Specialiştii spun că putem depista din timp unele afecţiuni dacă, din când în când, acordăm câteva minute pentru a ne studia cu atenţie mâinile.

Medicii de la Spitalul „Royal Free" din Londra au reuşit, în anul 2009, să diag-nosticheze un caz de cancer ovarian la o femeie de 74 de ani, după ce au constatat că aceasta avea pielea palmelor subţiată. Cu patru luni înainte de consult, femeia a observat că avea doar câteva porţiuni mai aspre în palme, dar, în general, era sănătoasă şi nu prezenta alte simptome. Conform specialiştilor, subţierea pielii palmelor apare, în general, atunci când cancerul ovarian este în stadiu avansat. Acesta este doar unul dintre cazurile care demonstrează că aspectul mâinilor oferă indicii importante privind starea noastră de bine.

„Mâinile pot oferi informaţii preţioase despre starea de sănătate a unei persoane. De aceea, este important de ştiut cum să interpretăm coloraţia palmelor, calitatea pielii din această zonă şi temperatura mâinilor", spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Palmele vineţii, semn de boli cardiace

Potrivit medicului Radu Leon George, culoarea vineţie a palmelor indică insuficienţă cardiacă sau circulaţie periferică deficitară. Pe de altă parte, palmele roşii şi senzaţia de arsură şi de mâncărime la acest nivel sunt semne de eczemă, o boală de piele care se agravează la stres. În plus, atunci când pielea din palme este caldă şi subţire, iar mâinile ne transpiră des ar putea fi vorba despre hipertiroidie.

Dacă, din contră, pielea palmelor este groasă şi uscată este un indiciu de hipotiroidie. „Palmele acoperite de o transpiraţie excesivă reprezintă simptome specifice unei tulburări anxioase, iar palmele umflate pot să apară în disfuncţii endocrine, în afecţiuni renale sau în disfuncţii ginecologice", explică medicul Radu Leon George.

Unghiile oferă indicii pentru cancer

Dacă apar linii negre, maronii sau gălbui la baza unghiilor, este un semn de deteriorare a celulelor, posibil cauzată de melanom, cea mai severă formă de cancer de piele. Punctele albe de la nivelul unghiilor, atunci când au forma unor benzi orizontale şi sunt însoţite de stări de oboseală, pot fi indicii ale unor afecţiuni renale. Mai exact, aceste pete sunt un semnal că rinichii nu mai au abilitatea de a filtra corect proteinele din urină şi că organismul pierde aceste substanţe mai repede decât reuşeşte să le asimileze. Un semnal de alarmă reprezintă şi unghiile palide, deoarece pot semnala diabetul zaharat.  

„Trebuie să fim atenţi şi atunci când unghiile sunt crăpate pe lung, deoarece acest lucru indică lipsa zincului. Petele albe de pe unghii sunt un semn de deficit de calciu, iar mici denivelări apar în caz de psoriazis. O afectare severă a patului unghial apare în onicomicoză, o infecţie fungică", mai spune medicul Radu Leon George.

Inelarul lung, asociat cu tulburări neurologice

Cercetătorii de la Institutul de Psihiatrie „King's" din Marea Britanie au observat că, în general, persoanele cu boli neuronale au degetul inelar mai lung decât arătătorul. Iar una dintre cele mai frecvente astfel de boli, care afectează neuronii motori, este scleroza laterală amiotrofică. Boala este mai frecventă la bărbaţi şi se manifestă prin paralizia progresivă a muşchilor. Pe de altă parte, în cazul femeilor, inelarul lung arată o predispoziţie către osteoartrită şi către sindromul ovarelor polichistice.

"Apariţia unor semne la nivelul mâinilor nu este suficientă pentru a se stabili un diagnostic, fiind nevoie şi de o serie de investigaţii medicale.''
dr. Radu Leon George medic de familie

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite