Boala Alzheimer poate fi prevenită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dieta echilibrată, mişcarea, antrenarea creierului, dar şi combaterea depresiei scad riscul de apariţie a simptomelor. 10% din populaţia cu vârste de peste 60 de ani suferă de boala Alzheimer, atrag atenţia specialiştii cu ocazia Zilei Internaţionale a maladiei Alzheimer, marcată azi.

Boală degenerativă a creierului ce afectează memoria, personalitatea şi comportamentul, maladia Alzheimer reprezintă circa 50% din totalul cazurilor de demenţă. Nu orice episod de uitare înseamnă demenţă, dar specialiştii subliniază faptul că pierderile de memorie survenite odată cu înaintarea în vârstă nu trebuie să fie considerate normale.

Potrivit unui studiu publicat luna aceasta în ediţia online a revistei „Neurology" de cercetătorii de la Universitatea „Rush", SUA, primele modificări cognitive reprezintă semnale de alarmă şi pot progresa spre o formă de demenţă. Totuşi, evoluţia lor poate fi încetinită.

40% din cazuri pot fi prevenite

Activitatea intelectuală susţinută scade cu 18% numărul de cazuri noi de demenţă, iar prevenirea depresiei şi a diabetului şi adoptarea unei diete bogate în fructe şi în legume proaspete contribuie cu alte 21 de procente la scăderea îngrijorătoarelor statistici. Este rezultatul unui studiu realizat la Institutul Francez de Studii Medicale, care a analizat 1.433 de persoane sănătoase din sudul Franţei, cu vârste de peste 65 de ani.

Se pare că şi durata perioadei de studii influenţează momentul apariţiei acestor simptome. Astfel, cei care şi-au antrenat mintea în tinereţe vor prezenta simptome de demenţă mai târziu sau deloc, în ciuda identificării unor modificări cerebrale specifice bolii.

În plus, cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Boston, care au analizat impactul activităţii fizice asupra declanşării bolii Alzheimer, au observat că persoanele care practică exerciţii fizice cu moderaţie au un risc cu 40% mai mic de a face boala.
Menţinerea unui stil de viaţă sănătos are efect şi asupra vascularizaţiei cerebrale. Aceasta este un factor important în declanşarea şi în progresia bolii.

Accidentul vascular creşte riscul de demenţă

Statisticile americane arată că un accident vascular cerebral (AVC) creşte de nouă ori riscul unei persoane de a face demenţă vasculară, iar una din patru persoane va prezenta semne de demenţă vasculară în decurs de un an de la accident.

„Modificările cerebrale cauzate de un AVC, chiar şi de unul silenţios, fără simptome, pot grăbi instalarea unei demenţe mixte, de tip vascular şi degenerativ", atrage atenţia prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie, medic la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

„De aceea, persoanele care suferă un AVC trebuie să urmeze un tratament numit «de prevenţie secundară». Acesta va scădea riscul de recidivă a AVC-ului, dar şi pe cel de demenţă. Un astfel de tratament vizează scăderea tensiunii arteriale, reducerea nivelului de agregare plachetară şi a nivelului de colesterol şi, uneori, poate include şi un antidepresiv, atunci când AVC-ul duce la depresie", completează medicul neurolog.

Asociată cu deficitul de vitamina D

Cercetătorii de la Universitatea „Exeter", Marea Britanie, au realizat un studiu pe un eşantion de 858 de adulţi cu vârste de peste 65 de ani. Ei au observat că persoanele care prezentau niveluri scăzute de vitamina D au avut un risc cu 60% mai mare de a dezvolta modificări cognitive la sfârşitul perioadei de şase ani, cât a durat studiul.

Pentru că persoanele în vârstă au o capacitate redusă de a sintetiza vitamina D la nivelul pielii, medicii le recomandă ca, în lunile cu mai puţin soare, care conţin litera „R" în denumire, să îşi administreze zilnic un supliment de 800 de unităţi internaţionale de vitamina D.

Acumularea de fier, o cauză

Mecanismul de apariţie a bolii Alzheimer este insuficient elucidat. O tulburare a metabolismului zincului şi fierului duce, pe de o parte, la depunerea de plăci de amiloid la nivelul sinapselor, îngreunând transmiterea influxurilor nervoase, iar pe de altă parte, la acumularea de fier în neuroni.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite