Boala tatuajelor le-a intrat romanilor pe sub piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epidemie de hepatita C transmisa prin intepare Tinerii care doresc sa se "infrumuseteze" cu un tatuaj ar trebui sa aiba in vedere riscurile la care se expun. Astfel, daca acele cu care se efectueaza

Epidemie de hepatita C transmisa prin intepare
Tinerii care doresc sa se "infrumuseteze" cu un tatuaj ar trebui sa aiba in vedere riscurile la care se expun. Astfel, daca acele cu care se efectueaza "operatia" nu sunt sterilizate, persoana se poate alege, pe langa tatuaj, cu hepatita de tip B sau C ori cu HIV/SIDA. "In cazul in care celelate materiale, chiar lenjeria de pe pat, nu sunt schimbate si sterilizate, pot aparea dermatite, dermatoze si infectii cutanate. In plus, cerneala folosita la tatuaj trebuie sa fie aprobata de Ministerul Sanatatii, altfel exista riscul ca unele substante din coloranti sa provoace intoxicatii", ne-a spus dr. Adrian Calugaru de la Directia de Sanatate Publica din Capitala. Si in cazul montarii cerceilor (piercing-uri) sunt multe pericole. "Poate sa apara intoleranta la material. In momentul "capsarii" pielii, daca instrumentul nu este de unica folosinta sau sterilizat, se poate produce infectarea cu hepatita B, C sau virusul HIV. De asemenea, doritorii de astfel de interventii pot face si infectii locale. Ambele manevre sunt invazive, iar precautiile trebuie sa fie similare celor din cabinetele de chirurgie sau de stomatologie. In Italia, recent, s-a inregistrat un val de diagnosticari de tineri bolnavi de hepatita C, care in urma cu 10-15 ani se tatuasera", a mai spus dr. Adrian Calugaru. Daca persoanele au ales un tatuaj permanent, iar la un moment dat s-au hotarat sa scape de el, vor avea mult de tras. Tatuajele nu se pot "scoate" decat cu un laser special din cabinetele de dermatologie, la preturi de 2.000 - 3.000 de dolari.
Piercing in zona intima - de la 16 la 50 de ani
Nicu, un specialist in tatuaje si piercing de la Body Art, spune ca "epidemia" piercingului si a tatuajului a inceput, la tinerii din Romania, in urma cu 2 ani. Varsta celor care se "tortureaza" astfel variaza intre 16 si 50 de ani. In general, spune specialistul, tinerele de 16 ani vin insotite de parinti. Cat despre zonele cele mai frecvente ale corpului in care tinerii isi prind cercei, acestea sunt spranceana, limba si buricul, iar in cazul fetelor nici zona inghinala nu este ocolita. "Nu e mai dureros si nici mai neplacut, asa cum ati putea crede", adauga acesta. Se pare ca piercingul in zona intima sporeste excitatia la atingere, dar "perforarea" are un rol mai mult decorativ. Interventia, indiferent de locul in care se face, dureaza circa 10 minute, iar tratamentul ulterior, cu o crema speciala care se aplica in locul ranit, dureaza in jur de doua saptamani. La piercing, preturile variaza intre 600 si 1,5 milioane. La baieti, e ceva mai scump. Dintre vedetele care s-au impodobit cu piercing si tatuaj le amintim pe Andreea Raicu, Dana Nalbaru, Adrian Mutu, Calin Goia de la Voltaj. Printre cei mai curajosi clienti, isi aminteste Nicu, au fost un baiat care si-a introdus 4 cercei in limba deodata si o domnisoara care si-a desenat sugestiv o... vacuta pe san.
Cercelul - mai tare ca parintii
Psihologii sunt de parere ca parintii nu au sanse sa-si convinga copiii sa nu se tatueze sau sa nu-si "capseze" corpul. "Totul tine de mediul in care se invart adolescentii si de moda. Apoi, astfel de practici reprezinta un gen de ritual, iar parintii, chiar daca sunt prima autoritate, este clar ca nu au ce sa faca pentru a-si convinge copiii sa nu faca astfel de "gesturi"", ne explica psihologul Bogdan Lucaciu. Mai mult, nici cei care si-au facut vreun tatuaj sau piercing si au ajuns sa regrete gestul nu-si recunosc greseala. "Tinerii care ajung la concluzia ca nu au facut cea mai buna alegere nu vor incerca niciodata sa-si opreasca prietenii sa faca acelasi lucru, pentru ca asta ar insemna recunoasterea esecului personal", mai spune Bogdan Lucaciu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite