Blestemul genelor "proaste", dezlegat cu o moleculă de ARN

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nobelul în medicină a fost acordat unor cercetători care au deschis căi revoluţionare în lupta cu cancerul şi infecţiile virale

Premiul Nobel pentru medicină, acordat în acest an, aduce noi speranţe pentru tratarea diverselor boli, printre care şi cancerul. Cercetătorii americani Andrew Z. Fire şi Craig C. Mello au fost recompensaţi pentru descoperirea "unui mecanism fundamental în controlul fluxului de informaţii genetice", după cum a anunţat Institutul Karolinska din Stockholm.
În spatele acestui titlu care nu spune nimic omului obişnuit se află, de fapt, cercetări care, la un moment dat, ar putea ajuta la tratarea cancerului şi tratamentul antiviral, ne-a declarat dr. Relu Cocoş, de la catedra de genetică a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti. "Prin această tehnologie se anihilează cu ajutorul unor molecule de ARN dublu catenar expresia unor gene, mecanism util şi pentru blocarea diviziunii celulare în cancer", susţine dr. Relu Cocoş. Cercetările nu sunt noi şi există preocupare încă din 1988, când a fost descrisă o nouă tehnologie ce se baza pe inactivarea specifică a genelor prin intermediul ARN-ului dublu catenar. "Tehnologia se numeşte interferenă ARN şi s-au făcut studii pe un vierme, Caenorhabditis elegans, care au arătat prezenţa unor molecule mici de ARNm capabile de inactivarea specifică a genelor. Există unele molecule mici de ARN dublu catenar care anulează complet expresia unei gene prin distrugerea ARN ţintă cu ajutorul unui complex enzimatic. Aceste cercetări arată că aceste metode pot fi utilizate in vitro pentru inactivarea genetică. Se studiază astfel posibilitatea de inactivare a diferitelor căi de transmitere a semnalelor asociate cu diverse patologii, inclusiv cancerul. Din punct de vedere economic, descoperirea se poate dovedi profitabilă pentru acele firme care vor reuşi să dezvolte o strategie medicamentoasă care să blocheze diviziunea celulară în cancer ori înmulţirea virală ", ne-a mai spus dr. Relu Cocoş.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite