Beneficii şi riscuri ale liposucţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sculptează rapid silueta şi poate avea efect reversibil asupra sindromului metabolic, prevenind diabetul şi bolile cardiovasculare. Operaţia de liposucţie nu prezintă doar avantaje: necesită internare, administrarea de medicamente şi, spre deosebire de dietele pentru slăbire, implică durere.

Liposucţia este o intervenţie de remodelare corporală, de aceea este considerată o operaţie estetică, nu o intervenţie chirurgicală de slăbire. Prin urmare, este recomandată persoanelor cu o greutate aproape de cea normală, dar care au grăsimea răspândită neuniform.

De obicei, se fac astfel de operaţii în zona coapselor şi a abdomenului, acolo unde anumite persoane prezintă depozite de grăsime. Operaţia de liposucţie durează, în medie, între una şi două ore şi se face sub anestezie.

Citiţi şi: Factori care ne împiedică să slăbim

„După ce se introduce ser fiziologic rece în zonele care urmează a fi lipoaspirate, se aşteaptă 20-30 de minute şi apoi se trece la lipoaspiraţia propriu-zisă, adică se extrage grăsimea", explică medicul estetician Adrian Carantino de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Bagdasar-Arseni" din Bucureşti. Mai exact, chirurgul face o mică incizie în piele, suficient de mare pentru a permite canulei, instrumentul folosit pentru a aspira grăsimea, să acţioneze în profunzime. Dacă pentru intervenţie s-a folosit anestezia locală, pacientul va putea simţi contracţii musculare vagi pe măsură ce canula este manipulată mai aproape de muşchi, dar disconfortul este minim.

Poate fi nevoie de transfuzii

Potrivit specialiştilor, complicaţiile ce pot apărea în timpul operaţiilor de liposucţie sunt cele clasice, posibile în cazul oricărei operaţii. Există riscul acumulării de fluide care trebuie drenate, dar şi nevoia înlocuirii de fluide prin perfuzii şi prin transfuzii cu sânge propriu pentru a evita şocurile.

Un alt risc este cel al schimbărilor de culoare a pielii din zonele tratate, favorizate de expunerea la soare. „Dacă se iau toate măsurile de prevenţie înainte de intervenţia chirurgicală, se limitează riscurile intra- şi postoperatorii, lipoaspiraţia fiind o operaţie care se face pentru a îmbunătăţi atât sănătatea, cât şi calitatea vieţii", spune medicul estetician Adrian Carantino.

Vindecarea, în şase luni

După operaţie, sub piele se vor plasa tuburi de dren, care trebuie menţinute până la trei zile pentru a îndepărta fluidele ce se pot acumula postoperator.

În primele zile după operaţie, persoana trebuie să se ridice din pat pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. În plus, este necesară purtarea unui corset elastic, compresiv care să reducă umflarea pielii şi care ajută tegumentul să se strângă. Acest corset trebuie purtat încontinuu timp de două-trei săptămâni, apoi doar în timpul zilei, în funcţie de indicaţiile chirurgului.

Activităţile fizice trebuie evitate timp de aproape o lună. În cele mai multe cazuri, umflăturile şi vânătăile date de liposucţie pot dispărea în prima lună, dar în altele pot persista şi până la şase luni. De asemenea, în perioada postoperatorie este necesară administrarea de antibiotice care să prevină infecţiile şi de calmante care să trateze durerea ce poate persista mai multe zile după operaţie.

Excesul de piele, o problemă

Cantitatea de grăsime care se poate extrage prin lipoaspiraţie nu ar trebui să depăşească cinci litri. Dacă este vorba despre un depozit adipos localizat, impactul operaţei asupra aspectului poate fi dramatic. Pielea îşi pierde fermitatea şi poate necesita operaţii în plus pentru a îndepărta excesul. Iar procedeul de îndepărtare chirurgicală a excesului de piele lasă cicatrice vizibile. În schimb, dacă prin liposucţie se aspiră grăsimea din mai multe zone ale corpului, pentru a redefini silueta, rezultatul poate să nu fie unul spectaculos.

Vânătăile, vizibile o lună

În cele mai multe cazuri, umflăturile şi vânătăile date de liposucţie pot dispărea în prima lună de la operaţie, dar în altele pot persista şi până la şase luni.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite