Bebeluşii drogaţi în burta mamei se nasc cu sevraj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În maternităţile din Bucureşti, se nasc în fiecare lună cel puţin doi copii cu simptome de sevraj cauzate de etnobotanicele consumate de gravidă până în ultima zi de sarcină. Aproximativ 15% din bebeluşii toxicomani mor în prima lună de la naştere, înainte să fie scoşi din incubator.

Drogurile consumate de gravide ajung prin intermediul cordonului ombilical în circulaţia sangvină a fătului. De aceea, la naştere, bebeluşii născuţi din mame dependente de droguri şi de etnobotanice sunt deja dependenţi şi au simptome severe de sevraj care le ameninţă viaţa.

„Tremurături, ţipăt anormal, convulsii, acestea sunt simptome ale copiilor intoxicaţi cu droguri încă de la naştere", explică medicul pediatru neonatolog Doina Broscauncianu de la Maternitatea „Polizu" din Bucureşti. Se ajunge la aceste manifestări imediat după naştere fiindcă bebeluşii nu mai primesc drogul pe care l-au primit pe toată durata vieţii intrauterine. „Sunt cam două astfel de cazuri de naşteri soldate cu sevraj al bebeluşului", spune medicul ginecolog Benedict Ancăr de la Maternitatea „Polizu" din Bucureşti.

Se impune tratament antidependenţă

Problemele de sănătate ale bebeluşilor născuţi toxicomani sunt foarte grave şi includ complicaţii asociate cu naşterea prematură, la care se adaugă şi un risc crescut de malformaţii, afectări neurologice şi hiperagitaţie. În unele situaţii, medicii nu ştiu care este cauza problemelor de sănătate a nou-născuţilor, fiindcă nu cunosc istoricul medical al mamei şi nu ştiu că aceasta este dependentă de droguri etnobotanice. „Există o listă de simptome, de criterii clare ce ridică suspiciunea de sevraj cu etnobotanice. De exemplu, poate fi un copil dismatur, adică cu greutate mică, foarte iritat, care plânge", spune medicul specialist neonatolog Mădălina Dobrescu de la Maternitatea „Regina Maria" din Bucureşti. În cazurile de dependenţă de droguri la bebeluş, este nevoie să se instituie rapid tratamentul de dezintoxicare.

Laptele matern, cheia dezintoxicării

Alăptarea poate fi o soluţie pentru recuperarea acestor copii dependenţi de droguri înainte de a se naşte, spun specialiştii. Dacă mama îşi tratează dependenţa şi în acelaşi timp alăptează, copilul beneficiază indirect, fiindcă şi organismul său parcurge, în acelaşi timp cu cel al mamei, o cură de dezintoxicare. Însă majoritatea mamelor dependente îşi abandonează bebeluşii în maternitate şi nici nu urmează cure de dezintoxicare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite