Băuturile bune ne pot face rău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laptele, cafeaua şi vinul ne pot afecta starea de bine, deşi sunt considerate sănătoase. Consumul de vin scade fertilitatea şi favorizează apariţia cariilor, cafeaua poate da crize de spasmofilie, în timp ce laptele poate da disconfort abdominal.

Excesul de alcool dăunează în general sănătăţii, cu atât mai mult în cazul gravidelor. Acestea pot risca naşteri premature, iar bebeluşii lor pot avea greutate mică la naştere şi pot prezenta malformaţii congenitale, pentru că alcoolul alterează materialul genetic şi intervine în dezvoltarea normală a fătului.

De aceea, consumul de vin este recomandat cu precauţie în sarcină, chiar dacă în general această băutură este considerată un medicament natural.

Vinul creşte riscul de avort

Această băutură poate fi un bun afrodiziac, însă cele mai noi studii arată că până şi consumul moderat de vin poate fi periculos, fiindcă reduce şansele femeilor de a rămâne însărcinate.

Aceasta este concluzia specialiştilor de la Universitatea Harvard din Boston, SUA, care au studiat 2.500 de cupluri ce doreau să aibă un copil. După ce specialiştii au luat în calcul şi alţi factori care scad fertilitatea, precum vârsta, greutatea şi obiceiul de a fuma, au ajuns la concluzia că două pahare de vin pe săptămână reduc cu peste 24 la sută şansele femeilor de a rămâne însărcinate.

Mai mult, dacă amândoi partenerii beau două pahare de vin pe săptămână, şansele de procreare scad cu 26 la sută. De asemenea, studiul american indică şi faptul că acest consum moderat de vin scade rata de succes în cazul procedurii de fertilizare in vitro şi, în acelaşi timp, creşte riscurile de avort spontan.

Vinul alb distruge smalţul dinţilor

O echipă de la Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, Germania, a studiat efectul vinurilor din Germania, Franţa, Italia şi din Spania asupra smalţulului dinţilor extraşi de la persoane cu vârste între 40 şi 65 de ani. Dinţii au fost scufundaţi în vin timp de 24 de ore şi apoi au fost analizaţi la microscop.

Concluzia cercetătorilor a fost că vinul alb erodează smalţul dinţilor mai tare decât cel roşu, făcându-i sensibili la rece, fierbinte şi la gustul dulce.

Acelaşi efect îl au şi sucurile naturale din citrice. În plus, sucurile din fructe dulci care conţin fructoză pot deveni periculoase, deoarece cresc glicemia şi pot conduce la declanşarea unor crize hiperglicemice.

Cafeaua poate da tulburări cardiace

Este bogată în antioxidanţi care ajută organismul să lupte cu factorii nocivi de mediu şi pe termen scurt creşte capacitatea de concentrare. Dar, consumată de persoanele suprasolicitate, mai mult de două ceşti de cafea pe zi pot da crize de spasmofilie, vertijuri, lipotimii şi tahicardii.

În plus, cafeaua conduce la deshidratare prin efectul diuretic, dar şi prin faptul că accentuează transpiraţia. „Odată cu apa eliminată din corp se pierde calciu şi magneziu, fenomen ce favorizează declanşarea crizelor de spasmofilie", explică medicul Lucia Oană de la Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti. 

Laptele dă disconfort abdominal

Este o sursă de calciu şi, de aceea, nutriţioniştii recomandă consumul zilnic al unui pahar cu lapte. Însă pentru persoanele care au intoleranţă la lactoză, laptele este o băutură care produce diaree, crampe abdominale, balonări şi gaze. Toate aceste simptome apar din cauza incapacităţii corpului de a sintetiza enzima numită lactază care descompune în mod normal lactoza, zahărul din lapte. Soluţia pentru aceste persoane este evitarea consumului de lapte şi asigurarea necesarului de calciu din alte alimente şi suplimente alimentare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite