Batalionul disciplinar al medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Slatina, 2 februarie, Spitalul Judeţean- Urgenţe: un doctor, cinci asistente şi sute de pacienţi pe tură. Un „batalion disciplinar” medical.

Urgenţa de la Spitalul Judeţean Slatina înseamnă un şir de săli unde uşile bat aerul nonstop. Dacă nu intră ambulanţierul, vine familia cu rănitul pe braţe. Holul spitalului aduce a peron unde aglomeraţia, în loc de bagaje, împinge tărgi sau cărucioare.

„Normalul, aici, la UPU, înseamnă să fii singur cu câte 10-20 de urgenţe. Din astea, 3-4 sunt dintre cele grave. Traumatisme rele, cu hematoame pe creier, sânge în burtă, comă.

Tragi de ele şi te mai scapi şi pe la ceilalţi. Nu ai timp de nimic – nici să mănânci, nici să mergi la toaletă”, povesteşte doctorul Ion Şerban – veteran UPU de la Slatina – „iar în aceste condiţii riscul de a greşi este de 40 la sută”.

Dincolo de moarte, promisiuni neonorate

 Luni, 2 februarie. Sutele de pacienţi veniţi la Urgenţă sunt primiţi de câteva asistente şi un medic. Livid, iritat de oboseală, doctorul lucrează de peste opt ore. Este unul din cei care se aflau în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) când a murit Mihai Constantinescu (63 de ani).

Atunci, doi medici şi o asistentă au fost destituiţi. Între pacienţi, doctorul se tratează pe el însuşi. Are o infecţie la braţul stâng. „Nu s-a schimbat mai nimic. Am rămas la fel de puţini. După incidentul acela s-a anunţat că vor fi cooptaţi medici de la Craiova, să ne ajute în gardă, aici, la Slatina. Au fost trimişi doar un specialist şi, restul, rezidenţi”, spune Ion Şerban.

În timp de o frază, pe uşa batantă au intrat trei pacienţi. „S-a mai spus că cei de la Reanimare ne vor ajuta, aici, în gardă. Păi, ei nu pot să-şi acopere gărzile lor. Asta este problema sistemului: nu mai sunt oameni, iar cei care vin în medicină fug de UPU”, zice medicul în timp ce lucrează la patru paturi deodată.

image

Pacient ajuns la Urgenţe din motive „bahice“   Foto: Lucian Muntean



Îşi trage încet mănuşile chirurgicale după ce s-a chinuit să parafeze o delegaţie a unui ambulanţier. Ştampila de medic cică i s-a rupt de acum o săptămână – „de la câte bilete de pacienţi am parafat”.

O asistentă îi dă dreptate. Între o perfuzie şi un fir de aparat EKG, femeia protestează: „Suntem şi noi oameni. Nu mai putem aşa”. Doctorul izbucneşte: „Am lucrat la Crâmpoia, o comună de judeţ, şi erau condiţii mai bune ca la Slatina”.

„Urgenţe“: alcoolemie, TBC şi blenoragie

Anul trecut, UPU Slatina – cu patru medici specialişti şi un rezident – a avut 35.000 de pacienţi! Din acest număr, nici jumătate nu au fost cazuri de urgenţă. Acest fenomen care i-a „îngropat” pe veteranii UPU a fost alimentat de... medici.
„Cei mai mulţi dintre pacienţii care ajung în Urgenţă sunt trimişi de medicii de familie. Sunt cazuri cronice cu bilet de doctor de familie.

„E uşor să nu faci nimic, ci doar să completezi un bilet şi să trimiţi pacientul pachet la Urgenţă. Nici măcar nu le dau trimiteri la departamente specializate, gen neurologie, ortopedie...”, povestesc cei din UPU Slatina. Iar fiecare pacient care intră în „gardă” înseamnă cel puţin 20 de minute de consult.

Un val puternic de „urgenţe” a apărut odată cu desfiinţarea centrele de permanenţă – un fel de gărzi la dispensar, asigurate de medicii de familie.

Aşa s-a ajuns ca la Urgenţe să apară cazuri din cele mai ciudate. „A venit unul să-i facem antitetanos că se înţepase într-un cui, altul să-i punem plasture, iar zilele trecute ne-am pomenit că vine unul cu blenoragie să-i facem EKG”.

Secţia se mai umple şi din altă cauză – vin poliţiştii să recolteze alcoolemiile (că nu mai există vreun alt laborator de spital în tot judeţul), vin cazurile de bolnavi de plămâni trimişi de Spitalul Pneumatologie din Scorniceşti să li se facă radiografie, iar un serviciu de Radiografie nu există deschis la sfârşit de săptămână decât la UPU Slatina.

În rest, în tot Oltul e închis, ca la butic. La UPU mai vin „bolnavi” şi din proprie iniţiativă – să li se facă tratamentul intravenos, să li se pună pansamente. La cabinete cică nu e nimeni.

Ambulanţele-taxi

Unii „pacienţi” vin şi cu salvarea. Medicul Ion Şerban povesteşte că, într-o lună, sunt cel puţin cinci cazuri în care bătrâni din satele vecine sună la Ambulanţă că vor să vină la piaţă, în Slatina.

image

Medicul Ion Şerban (42 de ani), cu una dintre cele cinci asistente „condamnate“ la Camera de Gardă   Foto: Lucian Muntean



„Până la scandal, ambulanţa din Olt nici nu avea medici pe maşini. Nu le făceau nici bilete de diagnostic. Iar asistenţii nu au voie să intervină”, povesteşte doctorul Şerban.

O asistentă de la UPU îşi aduce aminte: „Vin pe targă şi, când ajung în sala de urgenţe majore, vor să plece. Ne spun franc: maică, am venit să fac piaţa”. Iar medicii sunt obligaţi – conform legilor – să îi consulte pe pieţari. 

Mirajul francez

De câţiva ani, crema medicilor a plecat să lucreze în străinătate. Unul din cei mai buni medici din Olt este Elena Chiriac, şefa secţiei ATI a Spitalului din Slatina. Doctorul lucrează acum şi pentru secţia UPU. De două ori într-un an a primit „scrisorele” de la o organizaţie nonprofit din Franţa.

„Medicines sans Frontieres” îi solicită regulat şefei ATI să plece în Franţa. „Anul trecut m-au chemat la interviu de două ori. Mi-au comunicat că, dacă am probleme cu franceza, îmi oferă un curs intensiv, salariul e de 5.000 de euro, se dă şi locuinţă”, povesteşte medicul Elena Chiriac. Zice că nu a ales oferta organizaţiei din cauza unor motive familiale.

Dezamăgirea unui doctor demis

image

De câţiva ani, secţia UPU a Spitalului Slatina era condusă de Ecaterina Buzău (foto), 40 de ani. Moartea pacientului pe holurile spitalului i-a desfăcut cartea de muncă. „Am lucrat o viaţă întreagă în sistemul de Urgenţe. Nici nu mai ştiu câţi oameni am salvat. Am făcut-o din pasiune.

Şi acum sunt terminată”, spune medicul, care îşi aduce aminte că lucrase toată noaptea, de gardă şi, apoi, intrase în tura de dimineaţă, de opt ore. După aproape 20 de ore, medicului i s-a făcut rău şi a fost, la rândul său, internat în spital. Locul său a fost luat de doctorul Fulga. „Iar el... nu ştiu de ce a făcut asta... a greşit”, murmură fosta şefă de la Urgenţe. După ce şi-a revenit, Ecaterina Buzău s-a întors la muncă.

Bolnavii închipuiţi ţin Urgenţele ocupate

Un alt tip de „pacienţi” care iau cu asalt camera de gardă sunt „întorşii”. Adică acei bolnavi care nu sunt internaţi, chiar dacă au trecut prin camera de gardă, şi, după intervenţie, au fost trimişi la secţiile de specialitate. „Într-o zi a fost adus un pacient cu probleme psihice. Nu ne-am mai întrebat de ce a ajuns aici, că suntem obişnuiţi.

Ăla, cum s-a dat jos de pe targă, cum a sărit la o asistentă să o rupă în bătaie”, povesteşte Ecaterina Buzău – fosta şefă a UPU. Asistenta cu pricina tremură şi acum când îşi aduce aminte: „A venit peste mine şi a scos o lamă de bărbierit. Voia să mă taie”.

Brancardierii au sărit şi l-au pus pe nebun jos. I-au luat şi lama. După trei ore, medicul UPU şi asistenta s-au pomenit cu diliul în camera de gardă. De data asta era mai calm. „Venise să îmi ceară banii pe lama pe care i-o luasem”, spune asistenta. Când vorbeşte, femeia trage de un „etilic”.

Omul vrea să se dea jos de pe targă, dar tremură din toate încheieturile. Medicul îi scoate din punga pe care o avea lângă targă o sticlă. E goală pe jumătate. Pacientul e la a treia „vizită” la UPU în ultima lună. Nimeni nu l-a internat până acum. Opt foi de hârtie înseamnă, la camera de gardă, un pericol de moarte.

Conform regulamentelor, fiecare pacient are o fişă specială care trebuie completată după intervenţia celor de la UPU. Formularul trebuie completat în dublu exemplar şi numai de către medici. „O fişă înseamnă, ca timp, un pacient scăpat”, spun medicii.

UPU – „serviciul cenuşăreasă”

Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) este spaima medicilor şi „cenuşăreasa” sistemului. Cei mai mulţi fug de camera de gardă ca de ciumă. E normal – „medicina de urgenţă e o meserie grea, cu mult stres şi... fără acele beneficii”.

Ecaterina Buzău spune că mulţi dintre rezidenţi au abandonat când au dat de stresul UPU. „Pe urmă mai e şi salariul. Retribuţia medie pentru această meserie este de aproximativ 3000 de lei.

Salariul acesta este compus şi din spor, şi din gărzi. Sporul UPU este de 75% din salariul de bază. Nu ştiu dacă atrage pe cineva, fiindcă este un spor nou, apărut în iulie anul trecut”, spune fostul şef al UPU Slatina. Clar este că un medic UPU nu este unul bine situat financiar. Iar la Slatina e şi mai rău, fiindcă nivelul social se reflectă şi în ştiutele „atenţii”.

Încă un pacient a murit plimbat între spitale

image

Cornelia Bozga s-a chinuit două zile să fie băgată în seamă de medici pFoto: Nord-Vest Tv



Cinci medici sunt anchetaţi pentru moartea Corneliei Bozga, femeia în vârstă de 71 de ani care a murit marţi seară, după ce a fost plimbată de doctorii sătmăreni două zile de la un spital la altul.

Calvarul bătrânei a început luni, în jurul orei 12.30, când a ajuns din Tătărăşti, satul unde locuia, cu ambulanţa la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) Satu Mare. Aici, medicii au diagnosticat-o cu puseu hipertensiv, insuficienţă cardio-circulatorie decompensată clasa NYHA -3 (stare gravă în care abia se poate mişca - n.r.) şi fibrilaţie. Femeia a fost trimisă la cardiologie, secţie aflată la patru kilometri de UPU.

Cardiologul Alina Mureşan, care a consultat-o, a confirmat primul diagnostic şi i-a prescris o reţetă. Drumul femeii de 71 de ani a continuat cu încă o transportare la UPU, unde a şi rămas peste noapte, în camera de gardă. Abia dimineaţă a fost consultată de către medici şi a fost retrimisă la celălalt spital.

Medicul cardiolog Laura Lungu a considerat că nu există motive de internare, a trimis-o din nou la UPU. Aici i s-a prescris o reţetă şi a fost trimisă acasă în jurul orei 12.00. După încă zece ore, fiul ei a găsit-o moartă.

Femeia acuza dureri puternice

Filmată în timp ce aştepta pe holurile UPU, femeia spunea că niciun medic nu vrea să o ajute. „M-au purtat două zile prin spitale şi nimeni nu vrea să mă ajute. Mă doare inima, picioarele îmi sunt pline de apă. Mi-au dat un bilet, ce să fac eu cu el?”, a spus bătrâna în urmă cu câteva zile.

„Mama mea a fost purtată zile la rând prin spitale. Nimeni nu a vrut să o ajute. Dacă nu ai bani, asta nu înseamnă că nu trebuie să ajuţi un pacient”, a spus Mircea Bozga, fiul femeii.

Directorul medical al Spitalului Judeţean Satu Mare, Cristian Rusu, spune că a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare. „Femeia putea muri oricând.

Ea suferea de foarte multe boli pe care le-a neglijat”, a spus Rusu. El a refuzat să comenteze dacă femeia necesita sau nu internarea. Şi Ministerul Sănătăţii a demarat o anchetă, condusă de Raed Arafat, subsecretar de stat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite