Bărbieritul şi epilarea pot da foliculită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afecţiunea, manifestată prin apariţia unor bubiţe, poate apărea în toate regiunile cutanate acoperite de păr. Transpiraţia, igiena deficitară, imunitatea scăzută şi machiajul cresc riscul apariţiei infecţiilor în zona firelor de păr.

Foliculita se manifestă sub forma unei leziuni cu puroi, localizată la nivelul unui fir de păr şi care este însoţită de o zonă roşie. „Cel mai des, cauza foliculitelor este bacteriană (Stafilococ auriu), dar poate fi determinată şi de fungi.

Apariţia foliculitei este favorizată de mici leziuni ale pielii, mici traumatisme care reprezintă poarta de intrare pentru infecţie“, afirmă doctorul Oana Clătici, medic specialist dermatolog în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Formele superficiale se vindecă spontan

Foliculitele pot fi superficiale sau profunde, dar şi necrozante (care includ şi apariţia furunculelor). Foliculita superficială este cea mai simplă formă şi se vindecă adesea spontan.

Uneori poate evolua spre furuncul sau foliculită profundă. Acest tip de foliculită persistă mai mult timp, se extinde mai repede şi poate reprezenta punctul de pornire pentru alte infecţii.

În acest caz, este necesar consultul medicului specialist. Adesea, la femei apare fenomenul de foliculită, din cauza procesului de epilare, care favorizează pătrunderea cu uşurinţă a stafilococilor în structura pielii, mai ales dacă este vorba despre o persoană cu un sistem imunitar slăbit.

Foliculita profundă, specifică bărbaţilor

Şi bărbaţii se pot confrunta cu foliculită. Specifică lor este foliculita profundă, care se localizează la nivelul bărbii şi mustăţilor, dar poate apărea şi la nivelul scalpului.

„Leziunile cu puroi sunt însoţite de o reacţie inflamatorie mai intensă. Poate apărea şi o crustă (prin uscarea secreţiei), dar şi leziuni nodulare.

Este foarte important să se identifice şi să se trateze corespunzător şi focarul de infecţie din vecinătate, care a reprezentat sursa de contaminare: focare amigdaliene, rinite, polipi nazali“, atenţionează medicul dermatolog.

În timpul tratamentului, se recomandă evitarea bărbieritului (părul va fi tăiat cu foarfeca). Bărbieritul cu aparatul de ras poate duce şi la apariţia foliculitei fungice, cu Trichophyton, care poate afecta atât bărbaţii, cât şi femeile.

Se poate răspândi şi la nivelul feselor

Foliculita specifică adolescenţilor, produsă de ciuperca Pityrosporum, apare mai ales în zona umerilor şi spatelui. „În schimb, foliculita produsă de o ciupercă numită Candida albicans apare mai ales la persoanele obeze, la nivelul scalpului sau în reginea sânilor şi pe fese“, explică medicul.

Igiena adecvată, esenţială

Pentru a evita neplăcerile create de foliculită, medicul Oana Clătici recomandă igiena zilnică, prin spălare cu produse de curăţare care să păstreze „mantaua acidă“ a pielii (săpunuri şi detergenţi neiritanţi), evitarea epilării atunci când există leziuni cutanate.

Citiţi mâine în „Adevărul Sănătate”

image


Dosar: Cum «ticăie» ceasul intern
Ce ne influenţează bioritmul
De ce unii funcţionează mai bine seara
5 trucuri să stai departe de medic în vacanţă
Noi tratamente pentru  adenomul de prostată
Când copilul ajunge a vârsta lui „de ce“

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite