Banii de medicamente sau viata?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In fiecare an, indiferent de guvernare, pacientii se confrunta cu lipsa banilor pentru medicamentele compensate si gratuite. Ei se plang ca preturile cresc si nu gasesc in farmacii produsele de care

In fiecare an, indiferent de guvernare, pacientii se confrunta cu lipsa banilor pentru medicamentele compensate si gratuite. Ei se plang ca preturile cresc si nu gasesc in farmacii produsele de care au nevoie. Pretul medicamentelor este insa controlat de Ministerul Sanatatii. Pana cand medicamentul ajunge pe raftul farmaciei, pretul se umfla cu aproape 40 la suta. Ziarul Adevarul isi propune sa raspunda la cateva dintre intrebarile pe care si le pun bolnavii: de ce sunt medicamentele scumpe, a crescut in acest an pretul lor, cine controleaza piata din Romania si cum profita firmele de pe urma bolilor?
Pretul, stabilIt in comparatie cu Bulgaria, Cehia si Ungaria
Ministerul Sanatatii apro-ba preturile CIP si astfel le controleaza. Este sistemul care se numeste ,pretul de referinta extern". Autoritatile cer informatii de pe pietele externe si impun la importuri cel mai mic pret. Acesta se stabileste pentru medicamentele care se elibereaza pe baza de reteta. O firma de medicamente vine la minister si propune un pret, care este aprobat sau nu, in urma aplicarii catorva criterii. Pentru a pune in vanzare un medicament, o companie trebuie sa vina cu 90 de zile inainte sa depuna o cerere in care precizeaza ce pret va avea produsul. La aceasta se adauga o serie de documente care sa fundamenteze valoarea: descrierea foarte detaliata a medicamentului, conforma cu autorizatia de punere pe piata, care este pretul medicamentului in tara de origine si pretul medicamentului in alte tari unde acesta este inregistrat. Pentru medicamentele produse in afara Romaniei, se ia in calcul pretul in tara de origine si pretul din tari precum Bulgaria, Cehia si Ungaria. Daca aceasta comparatie nu este relevanta, fiindca un produs nou nu se vinde neaparat in aceste tari, se analizeaza si la alte tari din Europa, cum ar fi Austria, Italia, Franta sau Germania. "In realitate, fiecare cerere se compara cu 10-12 cataloage de preturi din Europa si se pretinde pretul cel mai mic. Sunt producatori care vin de prima data cu pretul cel mai mic, pentru ca au invatat procedura, pe cand la altele trebuie sa le trimitem o cerere in care ii anuntam ca in alte tari sunt preturi mai mici", ne-a declarat Robert Ancuceanu, directorul general al Directiei Farmaceutice din Ministrul Sanatatii.
Medicamentele s-au ieftinit din 2002
Pretul medicamentelor care se vand in Romania este legat de evolutia cursului dolarului si a euro. Daca moneda europeana si americana cresc, atunci creste si pretul medicamentelor. In functie de stocul pe care importatorii sau distribuitorii il au, este posibil ca un pacient sa gaseasca in farmacii acelasi produs la preturi diferite. Pana in anul 2002, au existat perioade in care preturile la medicamente se modificau si de patru ori pe luna, pentru ca se ajustau dupa cursul valutar. Din 2002, piata medicamentelor a devenit unul dintre cele mai reglementate domenii. Un ordin al Ministerului Sanatatii prevede ca, din 3 in 3 luni, preturile se ajusteaza in functie de cursul leu-dolar si leu-euro. In perioada in care euro a ajuns pana la 42.000 de lei, Ministerul Sanatatii a decis sa inghete preturile. O prima ajustare s-a facut in februarie 2005, cand cursul a scazut, si acest lucru a insemnat o scadere a preturilor la medicamentele legate de dolar cu 16-18 la suta. ,Importatorii care aveau stocuri au cerut o perioada de gratie si in luna mai s-a operat efectiv aceasta scadere. Preturile aprobate in 15 mai s-au mentinut pana in septembrie, cand s-a convenit o reducere a cotelor de adaos, astfel ca din ajustarea cursului valutar, cu modificarea cotelor de adaos a mai fost inca o scadere de pret cu 7-9 la suta", ne-a mai spus Robert Ancuceanu.
Adaosul comercial, intre 28 si 40 la suta
Pretul controlat de Ministerul Sanatatii nu este acelasi cu cel pe care trebuie sa-l plateasca un bolnav. Pretul de pe raft contine si adaosul comercial, atat cel al importatorilor si al distribuitorilor, dar si al farmaciilor. Adaosul de importator si distribuitor este fix, de 8,5, respectiv 7,5 la suta. Adaosul de farmacie este variabil, intre 24 si 12 la suta. Totusi, sunt putine medicamente care au adaos 24 la suta, pentru ca el se aplica numai la medicamentele care costa sub 20.000 lei. Media este la 15 la suta, la nivelul unei farmacii. In total, adaosurile comerciale reprezinta intre 28 si 40 la suta din pretul pe care il plateste un bolnav. Pe langa adaos, se calculeaza si TVA-ul, care este de 9 la suta. Pretul pe raft al unui medicament este posibil sa fie mai mic in unele tari din Europa, deoarece guvernul nu percepe TVA. Fiind mai putini (cinci, sase in Franta fata de 300 in Romania), distribuitorii pot sa practice adaosuri mai mici, pentru ca opereaza cu volume mari.
Fara reteta - fara control
OTC-urile sunt medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala. In aceasta categorie sunt incluse analgezicele, antitusivele, antimicoticele si unele unguente antiinflamatorii. Ministerul Sanatatii nu impune un pret pentru aceste medicamente generice. Casa de Asigurari de Sanatate stabileste un pret de decontare, pe care il suporta din fondurile proprii.

In aceasta luna, a existat o noua ajustare in functie de evolutia cursului a preturilor medicamnetelor. La produsele legate de euro a existat o crestere, in medie de 3,5 la suta, iar la dolar spre 7 - 7,5 la suta. ,Facand bilantul, din 2002 si pana acum preturile la medicamente au scazut, mai degraba decat au crescut. Dar, asta nu inseamna ca au scazut cheltuielile cu medicamente. S-a vorbit despre preturi la diabet. Aici nu au crescut pretuile, ci a crescut consumul. S-au introdus multe produse noi, care sunt mai scumpe. Daca vei cumpara aceeasi cantitate dintr-un produs mai nou si mai scump, este evident ca vei plati mai mult", considera Ancuceanu.

Nicolaescu se lupta si cu preturile
Pretul unor medicamente eliberate pe baza de prescriptie este mai mare in Romania decat in Ungaria sau alte tari din Uniunea Europeana, sustine ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, la o interpelare a deputatului PD Valentin Iliescu. In Romania, pretul unei cutii de Xanax - comprimate 1 mg/3 blistere/10 comprimate - este de 5,50 USD, in timp ce in Ungaria el este cu 50% mai mic, fiind de numai 2,74 USD. Si cehii, si slovacii platesc mai putin pentru acest medicament, in timp ce in Germania, Italia si Bulgaria el este mai scump. Nicolaescu mai ofera exemplul medicamentului Betalok Zok, care in Romania costa 5,40 USD, in timp ce in Ungaria pretul este de doar 3,95 USD. Pentru medicamentul denumit Keflex, romanii platesc mai mult cu 0,34 USD decat cetatenii din Marea Britanie. Cu toate acestea, in raspunsul ministrului sanatatii se recunoaste ca pretul la medicamentele compensate este controlat de stat incepand cu anul 2002. Pretul avizat este stabilit la nivelul minim de comparatie cu produsele identice din 12 state. Nicolaescu sustine ca pretul la o serie de produse va fi revizuit odata cu reautorizarea lor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite