Banala răceală poate da suprainfecţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simptomele unei simple viroze nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână, în mod normal. Tusea care persistă după dispariţia celorlalte manifestări ale răcelii şi durerea de urechi ori de cap pot semnala apariţia complicaţiilor.

Medicii sunt cu toţii de acord când spun că o răceală durează o săptămână fără tratament şi şapte zile cu tratament. Adică, indiferent dacă luăm sau nu măsuri, perioada în care ne vom confrunta cu neplăcutele simptome ale răcelii este aceeaşi. Cu o condiţie însă, să avem sistemul imunitar puternic.

Dacă avem imunitatea slăbită, iar organismul nu reuşeşte să lupte cu virusul care a cauzat răceala, banala răceală se poate complica, apărând suprainfecţiile, care se pot localiza la nivelul sinusurilor, al laringelui sau al urechilor, atrag atenţia specialiştii. Cei mai sensibili la acest tip de complicaţii sunt copiii, vârstnicii şi persoanele imunodeprimate, care suferă de alte afecţiuni asociate.

Otita, o problemă la copii

În cazul adulţilor, răceala se complică rareori cu infecţia urechii. În cazul copiilor sub trei ani însă, acest risc este destul de crescut, deoarece structurile urechilor lor sunt încă slab dezvoltate. De fapt, între şase luni şi trei ani, orice copil suferă cel puţin un episod de otită. Responsabilă de apariţia complicaţiilor răcelii la nivelul urechii este un canal de 4 cm, numit trompa lui Eustache, care face legătura între nas şi urechi.

Citiţi şi:

În cinci ani banala răceală ar putea deveni istorie

Otita se manifestă prin durere puternică la nivelul urechii, cauzată de puroiul care presează pe timpan, prin febră de 38,5 grade Celsius şi prin tulburări digestive. Netratată, la rândul ei, otita se poate complica prin perforarea timpanului şi prin pierderea auzului. Atât la copii, cât şi la adulţi, banala viroză respiratorie se poate complica şi prin infectarea sinusurilor şi bronhiilor, determinând apariţia sinuzitei sau bronşitei. Una dintre manifestările acestor boli este tusea persistentă.

 „Simptom întâlnit în majoritatea afecţiunilor acute sau cronice ale aparatului respirator, tusea nu trebuie să dureze mai mult de trei-patru săptămâni, ea persistând, de regulă, şi după trecerea răcelii propriu-zise. Dacă durează mai mult de opt săptămâni însă, este considerată tuse cronică şi poate avea origini extrapulmonare, cum este cazul rinosinuzitei cronice, sau boli pleuro-pulmonare, precum bronşita cronică", precizează medicul primar medicină de familie Elena Surugiu de la Clinica Medlife.

Se tratează cu antibiotice

Majoritatea complicaţiilor virozelor sunt de origine bacteriană, astfel că, după un control amănunţit şi după efectuarea unei antibiograme, medicul poate prescrie antibiotice. Atenţie, antibioticele se iau exact conform prescripţiei medicale, altfel poate apărea rezistenţa microbilor la medicamente, iar tratamentul devine mai dificil, boala agravându-se. În cazul copiilor care suferă de otită, nu sunt necesare antibioticele orale, ci sunt de preferat cele locale, sub formă de picături.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite