Balonările pot ascunde un cancer ovarian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balonările pot ascunde un cancer ovarian
Balonările pot ascunde un cancer ovarian

Sângerările vaginale anormale şi durerea abdominală sunt câteva dintre manifestările bolii. Cele mai multe tumori ovariene sunt depistate în stadii avansate, când şansele de supravieţuire sunt reduse.

Controalele ginecologice regulate sunt singurele măsuri pentru a depista din timp cancerul ovarian. Afecţiunea este considerată „ucigaş tăcut“, pentru că în primele stadii nu are simptome evidente, boala evoluând silenţios.

În stadiul I, acest tip de cancer afectează unul sau ambele ovare, iar în stadiul II, boala se extinde la organele din apropierea ovarelor (uter şi trompele uterine). În stadiul III, celulele canceroase se răspândesc la ţesuturile din afara zonei pelviene sau la nodulii limfatici, iar în ultima etapă, apar metastaze la organe precum ficatul.

În cele mai mult cazuri, cancerul ovarian se depistează în stadiul III, când şansele de supravieţuire până la cinci ani scad cu aproximativ 35 la sută.

Nu există nicio metodă de prevenire a cancerului ovarian. Totuşi, medicii afirmă că utilizarea anticoncepţionalelor orale poate scădea riscul de a face această boală. De asemenea, sarcina şi alăptarea le-ar putea proteja pe femei de cancerul ovarian.

Absenţa sarcinilor, risc de boală

Printre factorii de risc implicaţi în apariţia cancerului ovarian se numără cei ereditari, fiind mai expuse „femeile cu rude diagnosticate cu cancer de sân şi/sau ovarian (în special înainte de instalarea menopauzei)“, afirmă Dragoş Median, medic specialist oncologie medicală la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Filantropia“ din Bucureşti.

Tulburările digestive, posibile semne

În multe situaţii, simptomele cancerului ovarian pot fi confundate cu unele tulburări din sfera digestivă. Astfel, persoanele cu acest tip de cancer pot avea balonări, constipaţie şi disconfort abdominal.

Menstruaţiile neregulate, urinările frecvente şi sângerările vaginale anormale sunt alte simptome care ar trebui să alarmeze orice femeie, pentru că pot fi, la rândul lor, semn de boală.

Controalele ginecologice şi ecografia pelviană pot detecta prezenţa unei tumori ovariene, de aceea medicii recomandă ca orice femeie să meargă la ginecolog cel puţin o dată pe an.

Pentru punerea diagnosticului este nevoie de unele investigaţii suplimentare: biopsie şi examene imagistice, precum tomografia computerizată sau rezonanţa magnetică de abdomen şi de pelvis. În ceea ce priveşte markerii tumorali, medicul Dragoş Median apreciază că aceştia „sunt utili mai mult în monitorizare şi mai puţin în diagnosticare“.

În cazul cancerului ovarian, nivelul proteinei CA125 (marker tumoral specific cancerului ovarian) este „crescut în 50 la sută din cazurile incipiente şi în 80-90 la sută din cazurile avansate, însă poate înregistra creşteri uşoare şi în alte afecţiuni“, afirmă specialistul.

Rata de supravieţuire la 5 ani după depistare

Stadiu    Şanse de supravieţuire

I    90%
II    60 - 70%
III    15 - 35%
IV    5 - 15%

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite