Balanţa dintre omega-3 şi omega-6, garanţia sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Auzim şi citim mereu despre acizi omega-3, omega-6, grăsimi bune, grăsimi rele. Care este aportul optim, explică dr. Bernard Schmitt, endocrinolog şi diabetolog, directorul Centrului de Studiu şi Cercetare în Nutriţie (CERN) din Lorient.

Grupul acizilor graşi de tip omega-3 şi omega-6 sunt acizi graşi polinesaturaţi esenţiali pentru fabricarea anumitor hormoni, dar şi în procesele de coagulare a sângelui.

Acizii graşi de tip omega-3 sau omega-6 sunt esenţiali, deoarece nu pot fi fabricaţi de organism şi de aceea sunt „importaţi“ din alimentele ingerate. Principalii acizi de tip omega-3 sunt acidul linoleic (prescurtat­ ALA), eicosapentaenoic (EPA) şi docosahexanoic (DHA).

Cele mai importante surse de acizi omega-3 sunt carnea anumitor peşti (mai ales cei din ape reci) - cum sunt somonul, heringul, macroul, anşoa sau sardelele-, nucile, uleiul de rapiţă (care conţine cel mai bun raport omega-6/omega-3) sau de in (acesta conţine 58% ALA).

Alte alimente bogate în astfel de grăsimi sunt uleiurile din germeni de grâu şi uleiul de soia. Şi algele marine (cum este şi spirulina) sunt bogate în DHA. De asemenea, legumele cu frunze verzi, cum sunt varza şi lăptucile, conţin între 200 şi 400 de miligrame de ALA, la 100 de grame.Acizii omega-6 se găsesc mai ales în uleiul de floarea- soarelui.

Excesul are efecte nocive

Pe de altă parte, excesul de omega-3 (excelent fluidifiant al sângelui) poate duce la efectul invers, adică la probleme de coagulare şi efecte similare hemofiliei, cu manifestări hemoragice. De asemenea, excesul poate creşte concentraţia de LDL (colesterolul aşa-zis „rău”).

 Mai ales în cazul diabeticilor, excesul de omega-3 poate duce la scăderi periculoase ale glicemiei şi la o scădere a răspunsului imunitar. De aceea, explică dr. Schmitt, pentru a evita excesul de colesterol, aportul de omega-3 trebuie asociat în proporţii corecte cu cel de omega-6.

În prezent, susţine medicul, specialiştii în nutriţie sunt de părere că este nevoie de un raport de cinci părţi acizi omega-6 la o parte omega-3. Din păcate însă, alimentaţia modernă aduce în organism, în medie, 20 de părţi omega-6 la o parte omega-3. Acest raport este o adevărată catastrofă pentru sănătate, susţine dr. Schmitt.

Doar reducând acest raport la valoarea de 5:1 putem ameliora considerabil boli­ cronice precum diabetul zaharat, obezitatea şi afecţiunile cardiovasculare. Consumul de acizi omega-3 recomandat de Food and Drug Administration (FDA) din SUA este de două grame, maximum trei grame pe zi.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite