Aveți grijă la băuturile consumate de Anul Nou!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alcoolul și sucurile acidulate vă pot agrava afecțiunile digestive sau pe cele psihice. Dacă sunt alese cu grijă, băuturile, fie alcoolice, fie răcoritoare, pot fi chiar benefice. Cafeaua stimulează digestia, iar vinul poate regla tensiunea.

De Sărbători, consumul de băuturi alcoolice creşte. „Pe lângă dureri de cap şi greaţă, excesul de alcool poate duce la apariţia dereglărilor metabolice, a afecţiunilor gastrointestinale, hepatice şi la agravarea tulburărilor nervoase”, spune nutriţionistul Livia Nena, de la clinica Bio Nutriliv.

În această perioadă, există tendinţa de a consuma mai multe băuturi acidulate, bogate în calorii, ceea ce duce la creşterea în greutate, la apariţia cariilor şi la agravarea unor afecţiuni gastrointestinale.

„Persoanele care suferă de hiperaciditate gastrică sau reflux esofagian trebuie să evite băuturile acidulate”,  mai precizează specialistul.

Sucul de fructe, între mese

Sucul de fructe natural, fără adaos de zahăr, este o sursă de vitamine şi minerale. Ghidul American de Nutriţie recomandă consumul a cinci porţii de fructe şi legume pe zi, sucul natural de fructe având rol în completarea acestui necesar.

„Cantitatea de suc de fructe indicată variază în funcţie de vârstă, sex şi nivelul de activitate fizică. Sucurile naturale de fructe se beau între mese, pentru a nu interacţiona cu alimentele”, mai spune nutriţionistul Livia Nena.

Cafeaua stimulează digestia

Cafeina este recunoscută pentru efectul ei stimulent. Numeroase studii au demonstrat că două căni de cafea pe zi pot avea efecte pozitive asupra sănătăţii.

„Este recomandată o ceaşcă între felurile de mâncare, deoarece stimulează activitatea pancreasului şi digestia”, mai spune Livia Nena. Consumată în exces, cafeaua poate duce însă la creşterea tensiunii arteriale şi la accelerarea ritmului cardiac.

Două pahare de vin de casă pe zi

Numeroase studii arată că un consum moderat de vin roşu, un pahar pe zi pentru femei şi două pahare pentru bărbaţi, scade riscul apariţiei bolilor cardiovasculare cu 30-50 la sută.

Alte studii au demonstrat că vinul roşu poate contribui la creşterea colesterolului HDL (colesterolul bun) şi la scăderea colesterolului LDL (colesterolul rău).

„Sunt de preferat vinurile naturale, de casă. Însă nu este indicat să se bea mai mult de două pahare pe zi”, mai spune nutriţionistul. Soiurile din comerţ conţin sulfiţi, aditivi alimentari care cresc riscul apariţiei cancerului şi a bolilor neurologice.

Apa plată în loc de minerală

Plată sau carbogazoasă, apa rămâne cea mai sănătoasă băutură, fiind esenţială pentru funcţionarea organismului.

Este de preferat să se consume apă plată, în detrimentul celei minerale, deoarece un conţinut ridicat de sodiu poate creşte diureza (procesul de producere și eliminare a urinei din organism).

Pentru o bună hidratare, este indicat consumul a doi litri de lichide.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite