Aveţi grijă ce contraceptive folosiţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe femei folosesc anticoncepţionale care le cresc riscurile de a face cheaguri de sânge. O soluţie alternativă la folosirea pilulelor este implantul de hormoni, al cărui efect durează între trei şi cinci ani sau inelul contraceptiv. Însă nici acestea nu sunt lipsite de efecte adverse.

Potrivit cercetătorilor olandezi de la Centrul Medical Universitar Leiden, cele mai multe femei folosesc pilule contraceptive ce conţin combinaţii hormonale care le pun în pericol starea de sănătate.

Mai precis, anticoncepţionalele cu o cantitate crescută de estrogen şi cu anumite tipuri de progesteron cresc riscul utilizatoarelor de a face cheaguri de sânge şi de a suferi de embolie pulmonară (blocarea uneia dintre ramurile arterei pulmonare), ce pune viaţa în pericol. De exemplu, anticoncepţionalele care conţin estrogen şi desogestrel dublează riscul de tromboză comparativ cu cele ce au în compoziţie levonorgestrel.

Metodele hormonale, interzise fumătoarelor

„Riscul de tromboză este dat în primul rând de administrarea estradiolului (un hormon estrogen). De aceea, cele mai sigure pilule anticoncepţionale sunt cele care au un nivel redus de estradiol“, afirmă medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu de la Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino“ din Bucureşti. Specialistul atrage atenţia că există câteva categorii de persoane care nu ar trebui să folosească niciun fel de anticoncepţionale hormonale: fumătoarele şi femeile care au avut în familie cazuri de tromboză.

Pe acelaşi principiu ca şi pilulele contraceptive se bazează şi inelul contraceptiv vaginal, folosit de ceva vreme în Europa şi apărut de curând şi la noi în ţară. Acesta se introduce în prima zi a ciclului şi se scoate după 21 de zile. Se face o pauză de o săptămână, la fel ca în cazul administrării pilulelor şi apoi se introduce un alt inel.

Avantajul acestei metode, pe lângă faptul că elimină grija de a lua pilula zi de zi, este că eliberează un nivel redus de hormoni. Prin urmare, riscul de tromboză este mai mic. „În plus, nefiind administrat pe cale digestivă, nu afectează stomacul şi ficatul şi poate fi folosit de femeile care au greţuri în urma administrării pilulelor contraceptive“, precizează ginecologul Ruxandra Dumitrescu.

Implantul, metodă de ultimă generaţie

Tot o metodă hormonală de ultimă generaţie este implantul unor capsule de cauciuc siliconic sau unui beţişor sub pielea braţului. Acestea eliberează hormoni în mod constant timp de cinci, respectiv trei ani. Potrivit specialistului nostru, riscul acestei metode este că nu prezintă siguranţa că, după ce i-a expirat termenul de valabilitate, nu mai eliberează încă hormoni în organism.

România, pe locul doi la naşteri nedorite

Un raport recent al Uniunii Europene plasează România pe locul doi în topul ţărilor europene cu cele mai multe naşteri nedorite în rândul adolescentelor. Deşi metodele contraceptive disponibile sunt foarte variate, anual, aproape 29.000 de tinere sub 19 ani devin mame, iar alte 17.000 decid să întrerupă sarcina.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite