Aventura unei vacanţe cu maşina prin Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aventura unei vacanţe cu maşina prin Europa
Aventura unei vacanţe cu maşina prin Europa

Chiar dacă graniţele sunt deschise în perimetrul Uniunii Europene, trebuie să fiţi conştienţi de faptul că fiecare stat din Uniune se bazează pe câteva reguli stricte de circulaţie, pe care trebuie să le cunoaşteţi şi să le respectaţi. Altfel, riscaţi să plătiţi amenzi de până la 2.000 de euro în doar câteva minute.

Mai citeşte şi:
Turul Europei la volan, o experienţă specială
Top 10 atracţii turistice gratuite din Europa

Suntem în plină perioadă de concedii, iar mulţi se pregătesc să pornească la drum cu maşina prin Europa. „Adevărul magazin de dumincă” s-a interesat care sunt cele mai importante şi, totodată, costisitoare reguli pe care trebuie să le respectaţi în fiecare ţară din Uniunea Europeană în parte.

În ajutor ne-au sărit câteva dintre vedetele autohtone, care au mers cu maşina în vacanţă prin Europa şi care au fost de acord să vă ofere câteva sfaturi.

 Actorul Alexandru Papadopol şi soţia lui Ioana, care filmează, în prezent, împreună, la prima telenovelă românească de epocă, „Aniela“, au călătorit de mai multe ori cu maşina prin Europa, cele mai recente excursii fiind în urmă cu doi ani în sudul Greciei, până la Napflio, şi iarna trecută, la Viena.

Ei au ales varianta automobilului, în cazul Greciei, deoarece micuţul sat Tolo, în care trebuiau să ajungă, nu se afla lângă niciun aeroport şi ar fi trebuit să meargă cu avionul până la Atena, iar pe urmă să închirieze o maşină, lucru ce li s-a părut destul de dificil.

Cei doi tineri povestesc că atunci când este vorba despre un traseu mai complicat, care include mai multe popasuri, cea mai bună variantă este cea a unei maşini.

„Trebuia să ajungem în acea vacanţă şi la Sibiu, la părinţii Ioanei, să ne vedem şi cu nişte prieteni din Bucovina, iar la finalul concediului să petrecem câteva zile la Viena. Aşa că am decis să facem acest traseu cu maşina“, spune Alexandru. Toate acestea în condiţiile în care Ioana era însărcinată în patru săptămâni şi a avut şi la dus, şi la întors greţurile specifice primului semestru de sarcină. ­„Ne-am oprit câteva zile la Sibiu, câteva zile la Gura Humorului şi apoi am ajuns la Viena.

 Drumul între oraşele din România a durat câteva ore bune. Iar de la Gura Humorului până la Viena am făcut aproape 900 de kilometri în aproximativ 12 ore. Cele mai complicate momente au fost cele pe drumurile din România, unde se parcurg câţiva kilometri în prea mult timp“, povesteşte Ioana. În rest, cei doi povestesc că nu au avut parte de evenimente deosebite. Pe drumul de la Bucureşti până la Napflio, Ioana şi Alexandru au străbătut aproape 1.350 de kilometri în două zile, iar noaptea au petrecut-o la Salonic. 

Vacanţă în familie

Şi cu toate că le este groază de drumurile din România, cuplul este hotărât ca vacanţa de vară de anul viitor să şi-o petreacă tot cu maşina prin Europa, împreună cu cel mai tânăr membru al familiei, micuţa Ruxandra, născută anul trecut în august. Şi dacă în România i-au impresionat în mod plăcut peisajele, în celelalte ţări ei spun că au rămas surprinşi de calitatea bună a autostrăzilor moderne. Cel mai mult le-a plăcut însă drumul prin Grecia, pe malul mării.

„Este minunat, iar când intri în Peloponez şi te îndepărtezi de mare, drumul îşi păstrează farmecul, şerpuind printre stânci şi livezile imense de măslini; ai senzaţia că eşti în paradis“, povesteşte Alexandru zâmbind, cu gândul la imaginile de neuitat.

Sfaturi pentru un drum bun

Cuplul Ioana şi Alexandru Papadopol le recomandă celor care vor să plece la drum cu maşina prin Europa să iasă cât mai repede din România, pentru că, „din păcate, avem cele mai proaste drumuri, cele mai multe ambuteiaje şi cei mai nepoliticoşi şoferi din Europa“.

„Dacă te deplasezi între oraşele mari, e bine să o faci cu avionul, pentru că economiseşti timp, iar costurile sunt cam aceleaşi. Dacă alegeţi o staţiune departe de oraş este bine să mergeţi cu maşina. Noi, când am fost în Grecia, am vizitat foarte multe obiective din zonă, cu maşina. Dacă am fi venit cu avionul am fi fost constrânşi să rămânem într-un singur loc. La Zürich, în Elveţia, am plecat cu avionul şi ne-a fost foarte comod, dar am vizitat alte oraşe de lângă capitală ducându-ne până acolo cu trenul. Şi încă ceva, evitaţi să intraţi cu maşina proprie în oraşele mari. Cel puţin prin Atena şi Salonic este un trafic de coşmar din cauza milioanelor de scutere şi a maşinilor care merg cu mare viteză. Dar există şi un avantaj faţă de Bucureşti: şoferii sunt mult mai politicoşi“, povesteşte Alexandru.

Cuplul a descoperit şi oraşul ideal pentru şoferi, Viena. Cât despre deplasările ca turist prin capitalele Europei, Ioana şi Alexandru spun că cel mai practic este metroul.

Respectaţi legea!

Cei doi tineri nu au avut parte de experienţe neplăcute nici în Grecia, nici în Austria, pentru că ­s-au documentat asupra legilor ce trebuie respectate cu stricteţe în ambele state.

Conform cotidianului „The Times”, pe drumurile din Austria nu puteţi circula dacă nu aţi achiziţionat vigneta. Abţibildul trebuie lipit pe parbriz, în partea stângă sus. Acesta costă 7,70 euro pentru 10 zile şi poate fi achiziţionat de la cele mai multe benzinării de pe drum, sau chiar de la intrarea în ţară. Amenda pentru lipsa vignetei pe parbriz este de 300 de euro. În Grecia sunteţi obligaţi să aveţi în maşină un triunghi reflectorizant, un stingător şi o trusă de prim ajutor.

Aceasta din urmă este mai mult decât necesară, ţinând cont de faptul că potrivit publicaţiei „The Times”, care citează asiguratorul auto „The Automobile Association Limited”, Grecia este ţara cu cel mai mare număr de accidente rutiere din Europa. Motivul: potrivit specialiştilor, grecii sunt cei mai slabi şoferi de pe continent.

Limitele de viteză pe drumurile din Grecia sunt de 50 de kilometri pe oră în oraşe, 90 de kilometri pe oră pe drumurile naţionale şi 130 de kilometri pe oră pe autostradă, iar în cazul în care sunteţi surprinşi de radar, amenzile pot fi plătite doar la primăria celui mai apropiat oraş de locul unde aţi fost oprit.

Sumele se încadrează între 100 de euro, dacă vorbiţi la telefon în timp ce conduceţi, 350 de euro, dacă nu aveţi centura, şi 700 de euro, în cazul în care nu opriţi la lumina roşie a semaforului. Dacă în România folosirea detectorului radar este permisă, în Grecia, amenda, în acest caz, este de 2.000 de euro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite