Avem nevoie de recuperare după vacanţă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studiile arată că stresul imediat după concediu este mai periculos decât în mod obişnuit. Psihologii ne sfătuiesc să reintrăm treptat în ritmul de la serviciu, altfel riscăm să ne suprasolicităm şi să anulăm în scurt timp efectul zilelor de relaxare.

Toată lumea aşteaptă de la cel care tocmai s-a întors din concediu să fie mai atent, mai ager şi cu mai multă putere de concentrare decât toţi ceilalţi colegi. Nimic mai greşit, spun psihologii. Pentru că atunci când ne întoarcem din vacanţă, de regulă, avem nevoie de încă o perioadă de reacomodare cu ritmul şi cu mediul de la serviciu. Dacă nu avem parte de această perioadă de trecere, riscăm să accentuăm atât tensiunea specifică reîntoarcerii la lucru, cât şi starea de deprimare că vacanţa s-a încheiat.

Suprarenalele iau o pauză

Faptul că mulţi dintre noi se simt chiar mai obosiţi la întoarcerea din concediu decât înainte de a pleca este explicabil din punct de vedere ştiinţific. De fapt, secretul stă în glandele suprarenale, cele care secretă aşa-numiţii hormoni ai stresului, adică adrenalina şi cortizolul. Mai exact, activitatea intensă a acestor glande ne ajută să facem faţă situaţiilor tensionate de la serviciu. Potrivit specialiştilor de la Spitalul Fatebenefratelli din Milano, aceste glande intră şi ele în „vacanţă" odată cu noi.

Deoarece nivelul de stres este mai redus, şi activitatea suprarenalelor este la nivel minim. Din această cauză, odată reîntorşi la ritmul normal de lucru şi la factorii stresanţi cotidieni, suprarenalele trebuie să-şi reintre şi ele în ritm, lucru care se întâmplă treptat. Aşa se explică de ce mai ales în prima săptămână de după concediu nu putem rezolva cu promptitudine maximă sarcinile de la serviciu.

Beneficiile dispar după două săptămâni

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea „Radboud" din Olanda şi de la Universitatea Konstanz din Germania, publicat în „Journal of Occupational Health", într-adevăr, în concediu sunt atenuate problemele de sănătate asociate stresului. Mai precis, tensiunea arterială se normalizează, oboseala şi problemele de somn dispar, iar starea de spirit se îmbunătăţeşte, indiferent cât durează concediul (important este totuşi să depăşească două zile).

Cu toate acestea, indiferent cât de lungă şi de relaxantă a fost vacanţa, efectele benefice asupra stării fizice şi psihice scad după doar două săptămâni de la întoarcerea la lucru, atrag atenţia specialiştii.

Putem prelungi senzaţia de relaxare

Starea de relaxare poate fi întreţinută printr-o atitudine pozitivă la birou, povestind aventuri din vacanţă colegilor de lucru, privind pozele şi amintindu-ne stare de spirit pe care o aveam în momentele respective şi, nu în ultimul rând, notând zi de zi câte o amintire din concediu.

De asemenea, pentru a reuşi să reintrăm în ritmul cotidian şi pentru a putea să ne concentrăm la maximum în realizarea noilor sarcini, trebuie să ne creăm noi înşine un mediu prielnic la birou. „Factorii de mediu sunt cei care creează condiţiile prielnice concentrării, şi anume lumina, liniştea, colectivul, chiar şi ordinea de pe birou", explică psihologul Lena Rusti de la Mentarex Consult.

Consecinţe: Reîntoarcerea bruscă la stresul de la birou se poate solda cu creşterea ritmului cardiac, cu stări de oboseală cronică şi cu tulburări de somn.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite