Automedicaţia poate duce la stop cardiac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

atunci când două medicamente acţionează în acelaşi loc. Efectul este foarte puternic, atunci când produsele sunt similare ori se blochează reciproc când medicamentele sunt total diferite. Dar

atunci când două medicamente acţionează în acelaşi loc. Efectul este foarte puternic, atunci când produsele sunt similare ori se blochează reciproc când medicamentele sunt total diferite. Dar un medicament poate să influenţeze şi absorbţia altuia", ne-a declarat dr. Sever Cristian Oană, medic primar în medicină de familie. Un antibiotic cum ar fi rifampicina interacţionează cu antiartmicele, prin accelerarea metabolismului acestor medicamente. "Constaţi că acţiunea medicamentului împotriva artimiei are o acţiune de doar 6 ore, în loc de 8. Astfel, pot să apară tulburări şi chiar decesul pacientului. De altfel, accidentele cardiovasculare apar în special dimineaţa, între 4 şi jumătate şi 7, pentru că în organism se produce o descărcare naturală de cortizoni, iar efectul medicamentului pentru inimă este anulat. De aceea, medicii recomandă bolnavilor de inimă să-şi ia medicamentele cât mai târziu", mai spune dr. Oană.

Antiasmaticele fac rău cardiacului
"În viaţa de zi cu zi, medicii dau o doză un pic mai mare, pentru a fi siguri că medicamentele îşi fac efectul", spune prof. dr. Mircea Cinteză, şeful secţiei de cardiologie de la Spitalul Universitar. Există medicamente care scad tensiunea, cum ar fi inhibitorii de enzimă de conversie sau betablocantele şi există medicamente cum ar fi digitala, care cresc forţa inimii şi care acţionează exact invers. Efectele negative ale altor medicamente, în afara celor prescrise de medic, variază de la bolnav la bolnav, în funcţie de ce boli asociate are. "Tratamentul antiasmatic poate să provoace, la un moment dat, stop cardiac. Au fost reduse indicaţiile unor medicamente antiastmatice tocmai pentru că pot să facă rău bolnavului cardiac. Există astfel de situaţii. De aceea bolnavul trebuie să se ducă des la doctor, dacă a avut o problemă. Doctorul nu poate anticipa toate situaţiile care intervin în viaţa unui bolnav", ne-a mai declarat prof. dr. Mircea Cinteză. În momentul în care bolnavul ia alte medicamente decât cele recomandate, cum ar fi somniferele, antibioticele, antiulceroasele, el trebuie să fie în legătură cu doctorul, pentru ca acesta să aprecieze cu cât a fost redusă eficienţa tratamentului pentru boala de inimă.

Medicul care dă mai multe medicamente bolnavului este obligat să urmărească efectele finale, pentru că nu dispune de analize de laborator care să-i spună ce se întâmplă în organism. "Peste tot în lume se urmăreşte efectul clinic: valoarea pulsului, valoarea tensiunii arteriale, durerea în piept, numărul de respiraţii pe minut sau cantitatea de urină", ne-a mai spus prof. dr. Mircea Cinteză. Un bolnav de inimă trebuie să evite automedicaţia. În momentul în care se adaugă un medicament nou, trebuie să fie urmărit mai des de medic. Două-trei vizite sunt suficiente pentru a vedea dacă medicamentul nou interferează sau nu cu cele pe care le ia cronic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite