Atenţie la valabilitatea medicamentelor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Citiţi cu atenţie informaţiile de pe ambalajul medicamentelor
Citiţi cu atenţie informaţiile de pe ambalajul medicamentelor

În majoritatea cazurilor, un produs medicamentos expirat îşi pierde eficienţa, ceea ce, în cazul bolilor grave, poate pune viaţa în pericol. Există unele tratamente care îşi păstrează proprietăţile până la doi ani după expirarea termenului înscris pe ambalaj, susţin specialiştii.

Majoritatea românilor care au fost diagnosticaţi cu sindrom gripal sezonier sau cu gripă nouă au primit medicamente antivirale (Tamiflu) cu termenul de valabilitate depăşit.

„Tratamentul antiviral care are înscris pe cutie un termen de cinci ani nu este expirat. Au fost făcute studii la jumătatea anului 2009 în urma cărora Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) şi Comisia Europeană au decis prelungirea termenului de valabilitate a oseltamivirului cu doi ani", explică profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş".

Studii de stabilitate, din trei în trei luni

Unele medicamente de generaţie nouă, aprobate pentru comercializare de Agenţia Americană a Medicamentului (FDA) sau de EMEA, pot fi scoase pe piaţă cu un anumit termen de valabilitate, după care studiile continuă şi acesta poate fi prelungit. Pentru a stabili valabilitatea unui medicament, producătorii fac o serie de teste care se numesc studii de stabilitate.

„În condiţii standard de păstrare, din trei în trei luni, se fac determinări ca să se vadă dacă sunt corespunzătoare medicamentele respective. Dacă medicamentul este aprobat de autorităţi, se înscrie pe ambalaj termenul de valabilitate cel mai eficient. Studiile continuă însă, din trei în trei luni, până când se depistează care este termenul la care medicamentul nu mai este eficient. Iar în cazul în care tratamentul corespunde standardelor încă un an, se creşte termenul de valabilitate înscris pe ambalaj", explică profesorul doctor Ion Fulga, specialist în farmacologie, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila" din Bucureşti.

Cele mai nocive tratamente expirate

Unele medicamente, chiar dacă sunt luate după depăşirea termenului de valabilitate, nu sunt periculoase pentru sănătate, singura problemă fiind scăderea eficienţei acestora. Astfel, nu trebuie să vă panicaţi dacă aţi luat analgezice, antialergice, antigripale sau medicamente pentru durerile de stomac expirate.

Cea mai mare atenţie trebuie să o acordaţi termenului de valabilitate al antibioticelor, nitroglicerinei şi al tratamentelor lichide sau care conţin lichid. „Unele antibiotice, cum este tetraciclina, generează prin degradare o serie de produşi toxici pentru organism", atrage atenţia prof. dr. Ion Fulga.

În cazul medicamentelor administrate în afecţiuni acute, în care lipsa tratamentului pune viaţa în pericol, depăşirea termentului de valabilitate, implicit reducerea eficienţei acestuia, poate fi fatală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite