Atenţie la substanţele care otrăvesc ficatul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supradoza de paracetamol poate fi fatală
Supradoza de paracetamol poate fi fatală

Abuzul de alcool, expunerea îndelungată la solvenţi şi supradozarea de medicamente pot da hepatită toxică. Persoanele cu afecţiuni ale ficatului, precum hepatitele virale, sunt mai expuse riscului de a face hepatită toxică. Medicii avertizează că supradozarea pastilelor lezează ficatul.

Hepatita toxică este o inflamare a ficatului şi apare în urma inhalării sau ingerării unor substanţe chimice, medicamente sau ciuperci otrăvitoare.

Persoanele care, prin natura profesiei, vin des în contact cu noxe precum solvenţii pot dezvolta hepatită toxică. Printre simptomele care pot anunţa o hepatită toxică se numără starea accentuată de oboseală, pierderea poftei de mâncare şi greaţa.

Odată depistată hepatita toxică, trebuie oprită administrarea medicamentului sau venirea în contact cu factorul care a declanşat-o, în caz contrar putându-se produce insuficienţă hepatică, ciroză sau chiar decesul.

„Sunt mai vulnerabile la a face hepatită toxică persoanele care au deja afecţiuni precum hepatitele virale sau cele care consumă frecvent alcool", afirmă prof. dr. Victor Voicu, şeful Catedrei de Farmacologie, Toxicologie şi Psihofarmacologie Clinică a UMF „Carol Davila" din Bucureşti.

Supradoza de paracetamol, toxică

Icterul, durerile abdominale puternice şi febra sunt câteva dintre simptomele date de hepatita medicamentoasă, care pot apărea la câteva zeci de minute sau ore de la o supradoză de pastile.

Există şi hepatite toxice care evoluează chiar şi ani de zile în cazul unui tratament medicamentos de lungă durată.

Teoretic, orice medicament poate afecta ficatul. Există însă unele pastile recunoscute pentru efectul lor toxic asupra ficatului, una dintre ele fiind paracetamolul. „O doză de 25-30 de grame de paracetamol poate fi fatală", avertizează prof. dr. Victor Voicu.

Alte medicamente care produc leziuni la nivelul ficatului sunt izoniazida (indicat în tuberculoză), acidul valproic (antiepileptic), statinele (indicate pentru scăderea nivelului colesterolului), tetraciclina, diclofenacul şi papaverina.

Intoxicaţia cu ciuperci, o urgenţă medicală

Voma, diareea, salivaţia abundentă, colicile puternice, transpiraţia excesivă şi senzaţia de frig sunt câteva dintre simptomele care anunţă o intoxicaţie cu ciuperci, una dintre cauzele hepatitei toxice.

Toxinele din ciuperci (precum cele din specia Amanita) sunt nocive pentru ficat, o doză mare putând cauza chiar decesul. De aceea, este necesar transportul victimei la cea mai apropiată secţie de Urgenţă în timp util.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite