Atenţie la greutatea copiilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maturizarea precoce şi complexele, precum şi instalarea afecţiunilor cronice în viaţa adultă sunt pericole care-i pândesc pe copiii obezi. Dieta corectă şi sportul le-ar putea salva sănătatea, dar studiile internaţionale arată că părinţii nu iau măsuri fiindcă nu îşi dau seama la timp că cei mici au kilograme în exces.

Jumătate dintre mamele care au copii obezi şi 39% din taţii acestora cred că cei mici au o greutate normală, arată un studiu olandez citat de revista „Science Daily". Acelaşi studiu arată că, în cazul excesului ponderal şi al predispoziţiei spre obezitate, situaţia este şi mai gravă: 75% din mame şi 77% din taţi consideră că au copii cu o greutate normală.

Cercetarea realizată la Centrul Medical „Groningen" din Olanda a cuprins 800 de părinţi şi 439 de copii. Dintre copii, 5% aveau exces ponderal, 4% erau obezi, iar restul aveau o greutate normală.

Potrivit profesorului Pieter Sauer, unul dintre autorii studiului, datele cercetării au mai indicat şi faptul că părinţii copiilor obezi şi ai celor cu exces ponderal aveau ei înşişi probleme cu greutatea.

În plus, 94% din aceştia nu considerau că cei mici ar trebui să facă mai multă mişcare. Dar şi părinţii copiilor cu o greutate normală tind să evalueze greşit greutatea copiilor şi să creadă că sunt mai slabi decât în realitate. Ei au estimat cu o unitate mai puţin indicele de masă corporală (IMC) al copiilor, în timp ce părinţii copiilor cu probleme de greutate au estimat cu trei unităţi mai puţin IMC-ul copiilor lor.

„Copiii obezi ajung în majoritatea cazurilor adolescenţi şi adulţi obezi, cu risc sporit de boli cronice şi de tulburări de afectivitate, de aceea, părinţii care nu realizează că au copii cu probleme de greutate trebuie atenţionaţi de pediatri şi de educatori", spune profesorul Pieter Sauer.

Obiceiurile alimentare se moştenesc

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie au vrut să afle care sunt factorii ce determină formarea în copilărie a unor obiceiuri alimentare nocive care pot duce mai târziu la o serie de boli, inclusiv la apariţia cancerului. Prin urmare, au studiat 200 de perechi de gemeni de acelaşi sex în încercarea de a afla ce gusturi alimentare sunt moştenite şi care sunt influenţate de mediu.

Cercetarea a indicat că preferinţa pentru hrana cu un conţinut ridicat de proteine se moşteneşte, în timp ce preferinţa pentru anumite mâncăruri, precum supele, poate fi indusă de consumul frecvent în copilărie. Tot obiceiurile alimentare ale familiei impun copiilor şi preferinţa pentru fructe şi legume, mai frecventă în rândul fetelor decât în rândul băieţilor, dar şi pe aceea pentru dulciuri.

„Părinţii au un impact profund asupra obiceiurilor alimentare ale copiilor, fiindcă ei ajung să prefere sau să deteste acelaşi tip de hrană ca şi părinţii lor şi preferă întotdeauna alimentele cu care sunt hrăniţi mai des", spune profesorul Jane Wardle, coordonatorul acestui studiu.

Doi duşmani: hrana în exces şi sedentarismul

În cazul copiilor, excesul de kilograme este produs de o dietă bogată în zaharuri şi în grăsimi sau de supraalimentaţie şi de lipsa exerciţiului fizic. În unele cazuri pot fi implicaţi şi alţi factori, precum sindromul genetic Prader-Willi (care creează probleme în controlarea senzaţiei de foame), hipotiroidismul şi sindromul Cushing, care pot duce la obezitate.

Dar cercetările sugerează că principala problemă este stilul de viaţă. „Avem trei cauze principale pentru obezitatea la copil: supraalimentarea, produsele hipercalorice consumate des şi sedentarismul", explică medicul endocrinolog Aurelian Ranetti de la Spitalul Militar Central din Capitală. 

Interpretarea indicelui de masă corporală

IMC    rezultat

<18,5    sub greutatea normală
18,5-24,5 greutate normală
25-29,9    peste greutatea         normală
30 >    obez

Legendă: IMC = greutatea în kg împărţită la pătratul înălţimii în metri

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite