Atenţie la caloriile din dieta de post!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele alimente consumate de cei care ţin post îngraşă mai mult decât cele „de dulce“. În general, dieta permisă în această perioadă are un indice glicemic ridicat şi multe calorii. Astfel, până la ieşirea din post putem acumula aproximativ două kilograme.

Renunţând la proteinele şi la grăsimile de origine animală, multe persoane au tendinţa de a mânca mai mult în timpul postului, pentru a-şi potoli foamea, deoarece majoritatea produselor de post sunt mai puţin săţioase. Dar unele alimente de post sunt mai bogate în calorii decât cele „de dulce".

„Postul nu înseamnă doar renunţarea la produsele de origine animală, ci un regim alimentar echilibrat, cu porţii moderate. Unele produse de post de pe rafturile magazinelor pot să conţină şi 300-400 de calorii/100 g", spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Nu mâncaţi porţii prea mari!

Pentru a aduce organismului proteine şi aminoacizi esenţiali şi pe durata postului, specialiştii recomandă consumul zilnic de mazăre, fasole, soia şi de oleaginoase de tipul nucilor, fisticului, alunelor, migdalelor. Datorită bogăţiei în proteine, acestea se apropie ca valoare nutritivă de carne.

În plus, nuciferele mai conţin şi acizi graşi esenţiali Omega 3, necesari bunei funcţionări a creierului, vitamine şi minerale, dintre care cele mai importante sunt potasiul, calciul, fierul şi magneziul.

Cu toate acestea, nu trebuie să mâncăm mai mult de 40-50 g de oleaginoase (un pumn), şi nu mai mult de o porţie de orez sau de cartofi fierţi pe zi, deoarece sunt bogate în calorii.

Ţineţi cont de indicele glicemic

Un alt criteriu de care trebuie să ţinem cont în cadrul dietei de post este indicele glicemic (IG). Acesta reprezintă răspunsul organismului nostru după consumul unor alimente bogate în glucide (carbohidraţi), cum sunt fructele, legumele, pastele făinoase, pâinea şi produsele de patiserie.

Unele alimente, odată consumate, eliberează brusc în sânge un nivel crescut de glucide, ceea ce determină creşterea nivelului glicemiei. Acestea au, de regulă, un indice glicemic ridicat (peste 70).

Alte alimente, cum sunt fructele şi legumele, eliberează lent glucidele în organism, ceea ce înseamnă că nivelul glicemiei nu este afectat în mod negativ, acestea fiind alimente cu un indice glicemic scăzut sau mediu (între 55 şi 69).

Multe dintre produsele alimentare de post au un indice glicemic ridicat, atrag atenţia specialiştii. De exemplu, pâinea albă are IG 95, cartofii fierţi 85, orezul 64, iar pastele făinoase 59.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite