Atenţie la alimentaţie în sarcină!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 În dieta gravidelor trebuie incluse toate substanţele nutritive, mai ales acidul folic. În principiu, nu e nevoie de mari modificări ale dietei în cazul gravidelor. Însă, dacă se constată anumite carenţe nutriţionale, alimentaţia trebuie adaptată cu ajutorul medicului.

În timp ce, pentru o femeie care nu este însărcinată, anumite dezechilibre nutriţionale nu pun mari probleme, în cazul gravidelor, orice astfel de tulburare poate pune în pericol sarcina şi dezvoltarea fătului.

Aport caloric limitat

Din dorinţa de a-i asigura copilului toate substanţele necesare, multe femei consideră necesar să mănânce cât pentru doi. Specialiştii atrag atenţia că acest lucru este greşit, fiindcă şi excesul ponderal în sarcină poate crea probleme. De altfel, medicii nutriţionişti recomandă ca aportul caloric în primele două trimestre de gravidie să nu fie mai mare decât cel recomandat în afara sarcinii (1.800-2.000 de calorii pe zi). „Modificarea nivelului caloric este recomandată doar în trimestrul al treilea, când se consideră că un plus de 200-300 kcal/zi corespunde necesităţilor fiziologice", precizează medicul specialist nutriţionist şi diabetolog Adrian Copcea de la Centrul Medical Asteco din Cluj-Napoca.

Ce nu trebuie să lipsească din dietă

Principalul element nutriţional care trebuie inclus în alimentaţia femeii însărcinate este acidul folic sau vitamina B9. Atunci când nivelul acestei vitamine este redus, există un risc crescut ca bebeluşul să se nască prematur şi, mai grav, să sufere malformaţii severe ale creierului şi ale măduvei spinării. Aportul zilnic optim este de 800 de micrograme de acid folic, asimilat din alimentaţie. Cele mai bune surse sunt spanacul, sparanghelul, citricele, fasolea şi mazărea.

De asemenea, zi de zi, gravida trebuie să-şi asigure aportul de vitamina D (prin expunerea limitată şi sigură la soare şi prin consumul de peşte gras şi de ouă), de calciu (din produse lactate, în special) şi de fier (din carne roşie şi din organe, din spanac şi din fasole uscată). „Suplimentele, inclusiv cele cu fier, un alt element esenţial în sarcină, trebuie luate doar la indicaţia medicului. Nici multivitaminele nu sunt indicate în sarcină, decât în situaţii particulare în care medicul le recomandă", atrage atenţia medicul Adrian Copcea. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite