Atenţie la otrava din caserolă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambalajele folosite pentru a lua mâncarea la pachet vă pot îmbolnăvi de inimă, arată studiile. Cercetătorii atrag atenţia că bisfenolul, o substanţă care se găseşte în compoziţia recipientelor din plastic, poate genera diabet, boli de inimă şi afecţiuni hepatice.

Cel mai recent studiu realizat pe ambalajele de plastic arată că o concentraţie ridicată de bisfenol prezentă în organism creşte de trei ori riscul de boli cardiovasculare şi de 2,4 ori pe cel de diabet.

 “Bisfenolul este un compus neurotoxic şi cancerigen demonstrat. Dacă pe eticheta caserolei scrie policarbonaţi, atunci înseamnă că bisfenolul este prezent”, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Ftalaţii, un alt pericol ascuns

Plasticul, prezent în viaţa de zi cu zi sub forma caserolelor în care ne ţinem mâncarea, în biberonul cu care ne hrănim copilul, în telefonul mobil, dar şi în haine, jucării, ruj sau în oja de unghii, conţine şi ftalaţi.  Această substanţă, alături de bisfenol, eliberează chimicale nocive care sunt absorbite în organism.

“Bisfenolul nu este singura substanţă toxică, ci şi ftalaţii. Efectul acestor substanţe se intensifică la temperaturi mari sau în urma expunerii la soare. Compuşii devin şi mai nocivi dacă păstrezi în caserole alimente acide sau care conţin alcool”, adaugă profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Numeroşi cercetători asociază folosirea îndelungată a ambalejelor din plastic cu riscul crescut de cancer, astm, tulburări neurologice şi de infertilitate. 

De asemenea, un raport realizat în cadrul Programului Naţional de Toxicologie din SUA arată că expunerea la bisfenol şi ftalaţi poate afecta dezvoltarea neurologică a copiilor. În acelaşi raport, bisfenolul şi ftalaţii din caserolele de plastic au fost asociaţi cu apariţia tulburărilor de dezvoltare şi a pubertăţii precoce la fete.

Femeile sunt mai expuse decât bărbaţii

În urma analizei concentraţiei de bisfenol în urină, realizată la Centrul de Prevenţie şi Control al Bolilor din SUA, s-a descoperit că 93 la sută din persoanele testate aveau acest compus în organism.

Femeile aveau un nivel peste media admisă (2,9 mg/litru), în comparaţie cu bărbaţii (2,6).

Cum evităm bisfenolul?

Nu încălziţi la microunde mâncarea în caserolele din policarbonat. Temperaturile ridicate favorizează eliberarea bisfenolului şi a ftalaţilor.

Evitaţi să consumaţi alimentele în conserve, în special pe cele acide (tomatele), care pot accelera eliberarea bisfenolului. Optaţi pentru alimente în ambalaje din carton.

Folosiţi vase din sticlă, porţelan, ceramică sau oţel inoxidabil, mai ales pentru alimentele fierbinţi.

Îngheţarea alimentelor în ambalajele de plastic nu prezintă risc. De altfel, procesul de îngheţare chiar împiedică eliberarea chimicalelor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite