Atenţie, nu faceţi abuz de calmante!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care suferă de  insuficienţă cardiacă sau hepatică trebuie să ia analgezice doar la indicaţia  medicului
Persoanele care suferă de insuficienţă cardiacă sau hepatică trebuie să ia analgezice doar la indicaţia medicului

Luate în exces, aceste pastile afectează stomacul, ficatul şi cresc riscul de apariţie a hemoragiilor. Analgezicele reduc durerea şi redau pe moment starea de confort. Însă specialiştii atrag atenţia asupra efectelor pe care aceste pastile le au atunci când nu se respectă dozajul.

Un studiu american recent arată că morfina favorizează dezvoltarea şi înmulţirea celulelor canceroase. Specialiştii testează încă efectele clinice ale acestui medicament, atrăgând atenţia şi asupra riscurilor implicate de administrarea analgezicelor care se eliberează fără prescripţie medicală.

„Pentru combaterea durerii pot fi utilizate mai multe tipuri de medicamente, în funcţie de localizare, de natura afecţiunii sau de intensitatea ei. Medicamentele care nu necesită prescripţie medicală sunt cele destinate durerilor cum sunt migrenele, nevralgiile sau durerile de intensitate redusă", spune Andra Voina, farmacist la Farmacia Flora din Bucureşti.

Aspirina, dăunătoare pentru stomac

Administrate pentru reducerea febrei şi pentru calmarea durerilor reumatice, nevralgiilor, durerilor de cap şi a celor postoperatorii moderate, medicamentele care conţin acid acetilsalicilic, precum aspirina, paracetamolul sau metamizolul se iau întotdeauna după masă. În caz contrar, acestea afectează stomacul.

De altfel, medicii nu recomandă administrarea aspirinei în caz de ulcer gastroduodenal, fiind contraindicată şi persoanelor care suferă de astm bronşic sau copiilor sub patru ani. „În urma administrării de aspirină, copiii cu vârsta mai mică de patru ani pot dezvolta hepatită fulminantă şi edem cerebral. Acidul acetilsalicilic are şi un important potenţial alergizant, fiind contraindicat persoanelor alergice la salicilaţi. Datorită acţiunii hipocoagulante, acidul acetilsalicilic creşte riscul apariţiei hemoragiilor.

În ceea ce priveşte paracetamolul, nu se recomandă un tratament mai lung de cinci zile, existând riscul afectării hepatice şi renale", mai spune farmacistul Andra Voinea.

Totuşi, persoanele care au aceste contraindicaţii, dar care au nevoie de un  tratament cu acetilsalicilic pot lua aspirină tamponată.

Antiinflamatoarele pot da reacţii alergice

Supradozarea sau asocierea mai multor tipuri de antiiflamatoare nesteroidiene creşte riscul de apariţie a reacţiilor alergice de tipul urticariei, rinitei alergice, astmului bronşic şi erupţiilor cutanate, avertizează specialiştii.

În plus, aceste medicamente favorizează retenţia de apă şi de sare în organism, scăzând efectul atihipertensivelor şi diureticelor.

„Trebuie amintit şi faptul că antiinflamatoarele nesteroidiene cresc timpul de coagulare şi, de aceea, este contraindicată asocierea lor cu anticoagulante. Ca şi în cazul acidului acetilsalicilic, aceste medicamente trebuie luate de preferinţă după masă sau împreună cu un protector gastric, deoarece pot cauza reacţii adverse digestive, cum ar fi greţuri, arsuri gastrice, ulcer sau hemoragie digestivă", menţionează Andra Voinea.

Antispasticele cresc ritmul cardiac

Pentru a calma colicile renale sau biliare, crampele abdominale, durerile menstruale sau alte tipuri de dureri localizate la nivelul organelor interne se recomandă utilizarea antispasticelor. Acestea se administrează în doze de una-două comprimate de câte două-trei ori pe zi, în funcţie de intensitatea durerii.

„În cazul abuzului de antispastice pot apărea reacţii cum ar fi uscăciunea gurii şi constipaţie (butilscopolamoniu), somnolenţă (papaverină) sau tahicardie (creşterea ritmului cardiac). Aceste medicamente sunt contraindicate persoanelor care suferă de insuficienţă cardiacă severă, de insuficienţă hepatică sau renală", mai spune farmacistul.

Pot da dependenţă!

Specialiştii atrag atenţia că şi anumite substanţe conţinute de analgezice dau dependenţă atunci când sunt administrate în mod abuziv. De aceea, aceştia ne sfătuiesc să evităm automedicaţia chiar şi în cazul medicamentelor aparent inofensive.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite