Atenţie la înţepăturile de insecte!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deseori, acestea provoacă doar iritaţii minore, dar sunt cazuri în care pot fi chiar fatale. Disconfortul cauzat de înţepăturile de insecte poate fi înlăturat de obicei prin tratament la domiciliu. În caz de şoc anafilactic însă, se impune asistenţă medicală de urgenţă.

Simptomele care apar ca reacţie la înţepăturile de insecte se manifestă la câteva minute după producerea ciupiturii şi constau în dureri sub formă de arsură, senzaţie de mâncărime sau de amorţeală în zona afectată şi în tumefiere a locului respectiv.

Aceste manifestări apar în cazul înţepăturilor de albină, viespe, căpuşă, ţânţar sau de furnică.

Primele măsuri se iau cât mai rapid

Tratamentul aplicat în urma înţepăturilor de insecte are scopul de a reduce disconfortul şi se aplică imediat după ciupitură. Astfel, în cazul înţepăturii de albină sau de viespe, se scoate partea vizibilă a acului cu ajutorul unui obiect cu se care se zgârie uşor locul respectiv.

Apoi se spală leziunea cu apă şi se aplică o compresă cu gheaţă. „Ca tratament după ce am fost înţepaţi de o insectă se poate folosi un unguent cu hidrocortizon. Pentru a calma durerea este indicat un antiinflamator de tipul ibuprofenului, iar mâncărimea şi o eventuală reacţie alergică pot fi înlăturate prin administrarea unui antihistaminic (Xyzal)“, spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Remediile naturiste înlătură disconfortul

Pentru a calma iritaţiile sau alte reacţii alergice minore se pot folosi unguente pe bază de plante, cum sunt Epitelinul şi Cicaderma. Acestea au proprietăţi cicatrizante şi se aplică pe locul afectat de câte două ori pe zi. Benefice în acest caz sunt şi aplicaţiile locale cu frunze proaspete de nuc, salvie, pătlagină, brusture, leuştean, hrean sau aloe vera.

„Masarea pielii afectate de înţepături cu decoct din flori de lavandă sau cu ulei volatil de roiniţă, mentă, lavandă şi cuişoare îndepărtează senzaţia de mâncărime sau de usturime a leziunii. Utile sunt şi cataplasmele cu ceapă, varză, pătrunjel, busuioc sau cu salvie“, menţionează Ruxandra Constantina, medic de familie cu competenţă în apifitoterapie la Clinica MedAs din Bucureşti.

Şocul anafilactic, urgenţă medicală

Persoanele alergice la înţepăturile de insecte pot suferi şoc anafilactic. Acestea trebuie să se prezinte urgent la medic dacă prezintă simptome precum umflarea ochilor, buzelor, limbii sau gâtului, dificultăţi de respiraţie, răguşeală, mâncărimi, dureri puternice sau amorţeală, ameţeli şi erupţii.

„În cazul şocului anafilactic se poate folosi adrenalină. Acest tratament este folosit doar de către medici, din cauza reacţiilor secundare severe care pot apărea“, mai spune Radu Leon George.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite