Artrita îi face pe tineri să lipsească de la muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artrita îi face pe tineri să lipsească de la muncă
Artrita îi face pe tineri să lipsească de la muncă

Jumătate dintre români suferă de boli reumatice, mulţi dintre aceştia fiind tineri. 12 octombrie marchează Ziua Mondială a Artritei. Anul acesta, se atrage atenţia asupra dificultăţilor pe care bolnavii le întâmpină la serviciu.

Majoritatea persoanelor cu probleme reumatice sunt nevoite să-şi schimbe stilul de viaţă, capacitatea lor de muncă fiind sever afectată de scăderea mobilităţii articulare.

Acest lucru are un puternic impact în special asupra persoanelor tinere, care pot fi puse în situaţia de a nu-şi mai putea practica profesia.

În România, sunt diagnosticate, anual, 4.000 de cazuri noi de poliartrită reumatoidă, cea mai invalidantă dintre bolile reumatice şi a doua cauză de invaliditate după accidentele rutiere.

Poliartrita reumatoidă afectează mai ales persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani. Tot în rândul tinerilor se manifestă şi spondilita anchilozantă, care debutează înainte de 35 de ani şi afectează în special coloana vertebrală. 

Semnalul de alarmă în bolile reumatice îl reprezintă scăderea mobilităţii articulaţiilor. În artrite, simptomele apar după perioade lungi de imobilitate - dimineaţa, la trezire.

Tratamentul timpuriu ţine boala pe loc

Medicii le recomandă celor care prezintă aceste simptome să se prezinte la medic cât mai rapid. „Prognosticul bun al bolii depinde de un diagnostic rapid şi de un tratament precoce. Boala evoluează mult mai lent sub tratament, astfel că pacientului îi este asigurat confortul pe o perioadă cât mai lungă de timp“,  explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

Multe cazuri de artrită necesită tratament toată viaţa. În funcţie de stadiul bolii şi de răspunsul la tratament, se pot prescrie antiinflamatoare steroidiene sau nesteroidiene, substanţe care previn distrugerea articulaţiilor, fiziokinetoterapie şi o dietă adecvată.

Costuri de miliarde de euro

30 la sută din populaţia adultă a Europei suferă de boli reumatice, acestea reprezentând cea mai frecventă
formă de boală cronică la nivel european.

Jumătate din absenţele de la serviciu pe motive medicale şi aproape două treimi din cazurile de incapacitate permanentă de muncă din Uniunea Europeană sunt cauzate de durerile musculo-articulare.

Conform unui studiu recent, 100 de milioane de europeni suferă de dureri musculo-articulare cronice, 40 la sută din ei fiind nevoiţi să lipsească de la serviciu din acest motiv.

Campanie

„Să muncim împreună!“ este sloganul campaniei care marchează anul acesta Ziua Mondială a Artritei. Campania urmăreşte facilitarea accesului la tratament al bolnavilor de artrită şi implicarea activă a acestora în societate.

În România, persoanele afectate de artrită sau de alte boli reumatice pot afla mai multe informaţii despre boala lor şi pot participa la concursurile organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei prin intermediul site-ului www.reumatism.ro , al Ligii Române contra Reumatismului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite