Arabii din Romania au strans bani grei pentru eliberarea ostaticilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rapirea din Irak a ziaristilor romani si a lui Mohammad Munaf, omul de casa al sirianului Omar Hayssam, este probabil cel mai controversat eveniment al anului care a trecut. Dupa noua luni, in dosarul

Rapirea din Irak a ziaristilor romani si a lui Mohammad Munaf, omul de casa al sirianului Omar Hayssam, este probabil cel mai controversat eveniment al anului care a trecut. Dupa noua luni, in dosarul rapirii mai apar inca informatii noi, amanunte pe care anchetatorii, martorii si chiar victimele au refuzat sa le spuna la vremea respectiva. Pana acum stim doar ca actiunea a fost pusa la cale de Omar Hayssam, afacerist apropiat PSD-ului, care a sperat ca, pe aceasta cale, va putea scoate din tara o buna parte din averea facuta pe cai obscure in ultimii ani. Procesul acestuia avanseaza cu viteza melcului, in principal din cauza refuzului Statelor Unite de a-l extrada pe partenerul lui Hayssam in acest complot, Mohammad Munaf. In ceea ce-i priveste pe cei trei ziaristi, acestia sunt in continuare extrem de rezervati in declaratii. Mai mult, Ovidiu Ohanesian a pornit o ancheta pe cont propriu, in incercarea de a deslusi firele rapirii sale. Ziaristul sustine ca a aflat multe lucruri, unele total diferite fata de concluziile de pana acum ale anchetatorilor.
La noua luni de la rapirea ziaristilor romani in Irak, inca mai apar date care demonstreaza ca ancheta in acest caz mai are multe de scos la iveala. Un personaj care cunoaste multe dintre dedesubturile rapirii este Raad Halool, presedintele Camerei de Comert Romania-Irak din Bagdad. Omul a fost implicat in negocierile pentru eliberarea celor trei ziaristi. Se numara printre cei felicitati de presedintele Basescu dupa eliberarea jurnalistilor. Interesant este ca irakianul, care este casatorit cu o romanca, a fost expulzat acum cativa ani din Romania, pe motiv ca ar fi fost un sustinator al regimului lui Saddam si este in continuare "persona non grata". Halool a fost mentionat si in cadrul Raportului Volcker despre mita din programul "Petrol contra hrana". Cu toate acestea, el este un personaj apropiat Ambasadei Romaniei la Bagdad. La un moment dat, si-a pus bodyguarzii sa apere sediul acesteia dupa fuga lui Saddam.
200.000 de dolari disparuti la Ambasada Romaniei din Bagdad
Halool spune ca, imediat dupa rapire, a fost contactat de Omar Hayssam. Acesta i-a spus ca poate ridica 200.000 USD de la un birou de schimb valutar din Bagdad, trimisi de un frate de al sau din Siria. Banii urmau sa fie folositi pentru ceea ce sirianul a numit "rezolvarea" situatiei. "Am contactat ambasada si pe dr. Mohamad Yassim, care a fost trimis de catre presedintele Romaniei. Am ridicat banii insotit de garda mea si apoi, cu doctorul Yassim, am predat banii la domnul ambasador al Romaniei", ne-a declarat irakianul. De acesti bani nu se mai stie nimic in prezent. Oficialii Ambasadei de la Bagdad refuza sa faca vreun comentariu. De asemenea, exista informatii ca sume de bani au fost scoase din Romania si transportate in Irak de catre oameni de afaceri arabi care spuneau ca astfel se poate rezolva problema ostaticilor.
Fratele lui Munaf voia sa umfle pretul rascumpararii
Halool ne-a mai povestit si intrevederile la care a asistat la Ambasada Romaniei de la Bagdad in primele zile care au urmat rapirii. Una din intalniri a avut loc in 29 martie cu ambasadorul Mihai Stuparu, consulul si mai multi oameni de afaceri irakieni cu legaturi in Romania. "Yusuf Munaf, fratele lui Mohammad, a spus ca poate plati pentru fratele sau un milion de dolari. L-am intrebat cum poate avansa o astfel de suma, deoarece la un grup de jurnalisti francezi s-a platit doar 800.000 USD. Raspunsul sau a fost ca Omar Hayssam ar fi spus ca plateste doar pentru Mohammad Munaf, iar romanii sa-si faca rost de bani sa plateasca. Era ceva necurat", crede Halool.
Raad Halool a mai facut o declaratie exploziva. "Mohammad Munaf a fost in Irak cu niste experti rusi imediat dupa fuga lui Saddam Hussein.
Vizita a fost aranjata de Hayssam si rusii cautau sa cumpere mercur rosu". Ei si Munaf au stat doua saptamani la Bagdad, precizeaza presedintele Camerei de Comert Romania-Irak si vicepresedintele Centrului de prietenie Romania-Irak.

Din transcrierile convorbirilor rezulta ca
Hayssam si rapitorii s-au incurcat in cifre
A doua zi dupa rapire, pe 29 martie, la ora 09.14, de la numarul 0742.707.938, a fost apelat Omar Hayssam, de catre Al Qasir Salam. Acesta l-a intrebat daca el este Hayssam si daca il stie pe Munaf. Al Qasir a transmis apoi urmatoarea cerere de rascumparare: ,Propunerea fratelui meu este de 4 milioane de dolari. Peste o ora te sun. Cu Allah". Abia apoi Al Qasir a realizat ca a fost indus in eroare de catre Hayssam. Martorii si Munaf au declarat ca suma pe care urma sa o plateasca Omar Hayssam, in urma negocierilor, ar fi fost de 200.000 $, diferenta urmand sa intre in conturile lui din strainatate. Hayssam i-a spus la telefon unui martor - Yousef Al Amin - ca armata nu este implicata in rapire. Ulterior, la ora 11.20, martorul Al Qasir a initiat un alt apel telefonic catre Hayssam, de la numarul 0742.359.279. Mesajul transmis a fost unul de avertizare ,daca vor intra fortele irakiene sau americane, in 24 de ore ii voi omori, jur pe Coran. Ai inteles?", dupa care a urmat un ultimatum ,daca nu sunt pregatiti banii in 24 de ore."

Absenta lui Munaf a lungit sirul de procese din Romania
Trimisi in judecata in data de 14 octombrie, de procurorii Parchetului General, Omar Hayssam si Mohammad Munaf au dat startul primului proces de terorism autentic din Romania. Ei erau acuzati de initierea si organizarea rapirii jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.
Trei saptamani mai tarziu, Omar Hayssam era adus in boxa acuzatilor Curtii de Apel Bucuresti. La primul termen de judecata participau si jurnalistii de la Prima TV, care se constituisera parti civile in proces. Cateva zile mai tarziu, Ovidiu Ohanesian reclama faptul ca el nu a fost citat, lucru ce i-a atras reprosuri din partea magistratilor completului de judecata, care i-au explicat ca nu a fost chemat la proces pentru ca nu era inca parte din dosar. Ulterior, s-a constituit parte civila si Ohanesian. Nici unul dintre jurnalistii tinuti 55 de zile in captivitate nu a precizat suma pe care o doreste drept despagubire morala. Mai mult, nici unul nu stie ce va face cu banii. "M-am gandit doar cat a cheltuit statul roman pentru eliberarea noastra", spunea Marie Jeanne. Pana acum au fost fixate patru termene de judecata, insa, de fiecare data, procesul s-a amanat din cauza situatiei incerte a lui Mohammad Munaf. Autoritatile romane au cerut extradarea lui de catre Statele Unite, chiar daca el este detinut pe teritoriul Irakului. Ministerul Justitiei a transmis Curtii de Apel Bucuresti un ordin prin care anunta ca solicitarea catre SUA de extradare a lui Munaf nu va fi transmisa autoritatilor americane. Imediat, procurorul general Ilie Botos a contestat ordinul, care, in cele din urma, a ajuns la judecata instantei supreme. Intre timp, Hayssam a acuzat stari gripale si nu a mai participat la ultimul termen de judecata din acest an, urmand a fi audiat in ianuarie anul viitor. Tot atunci, jurnalistii rapiti vor raspunde si ei intrebarilor judecatorilor. Pentru a nu se mai tergiversa procesul, instanta Curtii de Apel a decis audierea lui Munaf prin videoconferinta, propunere primita cu reticenta de avocati, care considera ca acest sistem vine in contradictie cu legislatia romaneasca. Totusi, daca procedurile diplomatice de citare vor fi indeplinite, Munaf va fi audiat prin videoconferinta in data de 30 ianuarie 2006.

Ohanesian: "Nu am de gand sa renunt la aflarea adevarului despre aceasta rapire"
- Ai anuntat, in urma cu ceva timp, ca vrei sa faci o ancheta proprie legata de rapirea voastra, in paralel cu cea a autoritatilor. Care este stadiul acesteia?
- Am aflat multe lucruri noi, majoritatea diferite fata de concluziile celor care se ocupa de ancheta noastra. Problema este insa ca nu e usor de probat ceea ce am constatat eu. Cand interactionezi cu oameni dintr-un anumit sistem, este foarte greu sa ai dovezi. In plus, dupa ce actiunile mele au inceput sa deranjeze Palatul Cotroceni si presedintele Basescu a iesit cu acea declaratie impotriva mea, lumea s-a speriat si a devenit reticenta.
- De ce crezi ca merge asa greu procesul rapirii?
- Eu cred ca nu se doreste aducerea lui Munaf in tara. Demersurile facute de autoritati in acest sens au fost doar formale. Nici Omar Hayssam nu a fost lasat sa spuna tot ce stie in cadrul acestui proces. Probabil ca cineva nu are interesul sa aflam toate dedesubturile acestei afaceri.
- Exista informatii cum ca, in urma cu putin timp, ai fost chemat la Parchet. Pentru ce?
- La inceput, cei de acolo au vrut sa ma trateze ca pe un martor aerian, in timp ce colegii mei au trecut drept victime. Eu am fost tinut cu arma la tampla, eu am luat bataie si aceste lucruri le-au spus altii, nu eu. Acum cred ca anchetatorii vor sa dreaga aceasta situatie pentru a-mi inchide gura. Concret, mi s-a cerut sa accept recoltarea de probe ADN din saliva si sa identific un grup de rapitori. Este vorba de cei care ne-au pazit in cea de-a doua locatie unde am fost sechestrati. Eu cred ca a fost acelasi grup de rapitori, care a avut oameni in ambele locatii.
- Ce ai de gand sa faci in continuare? Crezi ca ancheta ta poate deranja anumite structuri?
- Tot ce vreau sa fac este sa aflu adevarul si sa-l redau asa cum este el. Exista inca multe lucruri nelamurite. Nimeni nu a cerut o pozitie oficiala a serviciilor de informatii din Romania, de unde sa reiasa daca au stiut sau nu despre rapire. Mai mult, daca au stiut, atunci sa spuna cui au raportat acest lucru. Vreau sa gasesc raspunsuri la acest gen de intrebari.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite