Aproximativ 9% din copii se nasc prematur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, în fiecare an se înregistrează peste 20.000 de copii născuţi prematur şi de bebeluşi cu greutate mică la naştere.

În 2009, din cei 222.388 de nou-născuţi, 17.383 au avut sub 2.500 de grame, iar 10.635 de copii au venit pe lume înainte de 36 de săptămâni, conform datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică.

Au risc crescut de deces

„Se estimează că rata de prematuritate în România este de circa 9%. În general, România are un indicator de prematuritate mai mare faţă de multe ţări ale UE. În acelaşi timp, proporţia copiilor născuţi înainte de 28 de săptămâni şi având sub 1.000 de grame este de aproximativ 1-1,5% din totalul nou-născuţilor vii", afirmă prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedintele Asociaţiei Române de Neonatologie. Prematuritatea şi complicaţiile sale reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate neonatală din ţara noastră.

Cel mai frecvent, copiii prematuri suferă de sindromul de detresă (insuficienţă) respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonară, care duce la complicaţii ca hemoragie pulmonară şi cerebrală, enterocolită ulceronecrotică, displazie bronhopulmonară şi retinopatie de prematuritate.

Pe termen lung, prematurii care au prezentat detresă respiratorie au risc de apariţie a sechelelor neuro-motorii: paralizie cerebrală, retard mental sau handicap psihomotor. Există, de asemenea, studii care asociază prematuritatea şi cu autismul.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite