Aparatul care tratează personalizat afecţiunile coloanei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialistul reglează aparatul în funcţie de  caracteristicile fiecărui bolnav
Specialistul reglează aparatul în funcţie de caracteristicile fiecărui bolnav

Un sistem de recuperare pentru coloana vertebrală, bazat pe evaluarea informatizată a mişcărilor, este disponibil de ieri bucureştenilor. Sistemul DAVID ajută la recuperarea mobilităţii şi a forţei prin mişcări controlate, cu feedback în timp real.

Aparatul de provenienţă finlandeză este, de fapt, proiecţia pe calculator a exerciţiilor pe care le recomandă kinetoterapeutul în sala de gimnastică. La prima vedere, seamănă cu un aparat de fitness care-ţi permite să faci mişcările obişnuite de flexie din poziţia şezut, dar e mai sofisticat şi are un mic monitor care evaluează fiecare efort.

„Principala diferenţă faţă de metoda clasică este că sistemul DAVID are mai mult control asupra fiecărui exerciţiu. Îţi arată, de fapt, cât de bine faci orice mişcare, cât efort trebuie să depui pentru a o corecta, câtă mobilitate ai la prima şedinţă, câtă forţă şi cum vor creşte ele pe parcurs", ne-a explicat fiziokinetoterapeutul Adrian Francisco de la Policlinica Regina Maria Sun Plaza, inaugurată ieri, locul unde se găsesc aceste aparate.

Sunt necesare cel puţin zece şedinţe

După consultul medicului de recuperare, persoana care are probleme la coloana vertebrală trece la programul de exerciţii cu aparatele DAVID, cinci la număr, pentru diferite tipuri de mişcare ale coloanei. La prima şedinţă, ea parcurge mai întâi un program de evaluare. Aparatele îi vor „scana" afecţiunile şi vor calcula, pe fiecare segment al coloanei, ce amplitudine a mişcării are pacientul şi ce forţă maximă poate depune el.

Apoi urmează şedinţele de exerciţii, de 40-50 de minute, minimum 10 la număr. „După primele două-trei, se mai face o evaluare şi se compară cu performanţele de dinainte de program. Aparatul îmi arată, grafic, unde eram atunci, cu cât ne-am corectat mişcarea şi cât am crescut în mobilitate şi forţă", explică fiziokinetoterapeutul. La finalul fiecărei şedinţe, sistemul îţi arată şi dacă te-ai simţit confortabil în timpul mişcărilor şi câte calorii ai consumat.

O şedinţă cu aparatul ­DAVID la clinica Regina Maria ar putea costa între 25 şi 45 de euro, potrivit managerului Ştefan Georgescu. „În Germania, costul este de 60 de euro pe şedinţă. Cei de la Mercedes au constatat că le-au scăzut cu 50% cererile de concedii cauzate de afecţiunile coloanei după ce au apelat la acest sistem", a spus Ştefan Georgescu.

"Sistemul îţi arată cât de bine faci mişcările, câtă mobilitate şi câtă forţă ai şi cum variază ele de la o şedinţă la alta.''
Adrian Francisco fiziokinetoterapeut Policlinica Regina Maria Sun Plaza

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite