Aparatele care vă spun din timp de ce boli suferiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii pot afla din stadii incipiente dacă au tumori maligne sau boli digestive grave. PET-CT-ul, mamograful digital sau capsula endoscopică pot depista cu exactitate afecţiunile cele mai grave. Singurul dezavantaj al acestor investigaţii este faptul că se plătesc.

În ultimii ani, clinicile din România au început să achiziţioneze aparatură de ultimă generaţie, utilă în diagnosticarea afecţiunilor încă din primele stadii. Spre deosebire de aparatura veche, aceste echipamente emit o cantitate de radiaţii mai mică şi dau rezultate mai exacte într-un timp scurt. Deoarece majoritatea analizelor nu sunt decontate de stat, pacienţii trebuie să scoată din buzunar, în unele cazuri, până la 1.200 de euro.

Pacienţii, iradiaţi de două ori mai puţin

Pentru mamograful digital, adus în premieră în ţară în această vară la spitalul Euroclinic din Capitală, se „bat” de trei ori mai mulţi pacienţi decât pe mamograful clasic. Mamograful digital „vede” mai în detaliu structura sânului, astfel încât medicii nu mai sunt nevoiţi în unele cazuri să efectueze examene suplimentare pentru punerea unui diagnostic corect.

De asemenea, se evită developările accidentale, care duc la iradierea suplimentară a pacientului. „Cu acest aparat, se pun mult mai bine în evidenţă microcalcificările la nivelul sânului care, de multe ori, pot arăta un cancer incipient”, spune medicul Doina Popa, coordonatorul Departamentului Mamografie de la Spitalul Euroclinic. În plus, rezultatele pot fi date pe loc.

Imediat după investigaţie, imaginile sunt transmise către o staţie de citire din cabinetul medicului, care începe examinarea lor.
„Compresia este mai redusă decât la mamografia clasică, iar iradierea este cu 20-40 la sută mai mică”, mai spune specialistul.

Cerere mare pentru PET-CT

Peste o sută de români optează lunar pentru tomografia pe bază de pozitroni (PET-CT), care depistează precoce tumorile canceroase. Cel mai performant echipament din lume, PET-CT-ul se găseşte şi în România din acest an, la Bucureşti şi la Oradea. „Noi avem deja liste de aşteptare pentru următoarele luni. Pe zi, avem aproximativ opt pacienţi”, spune Anca Petca, preşedintele clinicii Euromedic România, din Capitală, unde a fost adus pentru prima dată echipamentul.

Deşi cu acest aparat se pot depista afecţiuni neurologice şi cardiovasculare, deocamdată, în ţară, se efectuează doar investigaţii pentru depistarea tumorilor maligne. Aparatul poate depista cancerul cu  6-12 luni înaintea oricărei alte analize. „Este şi o bună metodă de evaluare în cancer. Analiza se poate repeta, pentru a vedea dacă pacientul răspunde bine la tratament”, subliniază
Anca Petca.

Diagnostic în bolile digestive

De aproximativ doi ani, românii îşi pot depista afecţiunile digestive printr-o nouă metodă minim invazivă, care înlocuieşte endoscopia. Este vorba despre o capsulă endoscopică prevăzută cu o minicameră, care, odată înghiţită, parcurge întreg intestinul şi captează imagini pe care le transmite medicilor. Astfel, aceştia vor pune un diagnostic exact pe baza imaginilor din intestin.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite