Aparatele care "spală" sângele, abandonate în spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

nu există cazuri la care să poată fi utilizate, fie pentru că unităţile sanitare sunt prea sărace ca să cumpere consumabilele. Fiecare spital judeţean - o maşină de făcut sângeCriza ar

nu există cazuri la care să poată fi utilizate, fie pentru că unităţile sanitare sunt prea sărace ca să cumpere consumabilele.
Fiecare spital judeţean - o maşină de făcut sânge
Criza ar putea fi rezolvată prin utilizarea celor 58 de aparate de autotransfuzie cu care au fost dotate spitalele, începând din 2001. În aproape fiecare judeţ există câte un astfel de aparat, care a scos de la buget 24.000 de dolari. "Aparatul se poate folosi în fazele pre, intra şi postoperator pentru autotransfuzie. Este util în urgenţă, în ortopedie, la operaţiile pe cord, în chirurgia toracică, în urologie, dar şi la liposucţii. Reduce nevoia de sânge cu 80 la sută", ne-a declarat prof. dr. Teodor Horvat, şeful secţiei de chirurgie toracică de la Spitalul Militar Central din Bucureşti.
Sângele e gratis, consumabilele costă
Peste tot în ţară, aparatele stau degeaba. "Nu-l prea folosim. Este mai ieftin să luăm sânge de la un centru de transfuzii. Cu banii de pe kitul de folosire, am alte lucuri de cumpărat", ne-a declarat Călin Potor, managerul Spitalului Judeţean Alba Iulia. La Bacău, aparatul nu a fost folosit niciodată, pentru că un kit de utilizare costă în jur de 200 de dolari, după cum ne-a declarat un reprezentant al spitalului. În alte locuri, nici nu se ştie de existenţa lui. "Aşa ceva nu folosim. Este posibil să-l folosim la dializa peritoneală", ne-a spus Dănuţ Mureşanu, directorul Spitalului Judeţean Baia Mare. Doar directorul Institutului de Cardiologie "C.C. Iliescu", prof. dr. Cezar Macarie, spune că un astfel de aparat este util, însă utilizarea lui este decisă de echipa de medici care efectuează operaţia. "Institutul este un mare consumator de sânge, iar utilizarea lui înseamnă nu numai economie de sânge, dar scade şi riscul de infecţii", ne-a spus prof. dr. Cezar Macarie.

Aparatele "Cell Saver" sunt folosite în timpul intervenţiilor chirurgicale
O sondă trage sângele din plagă, îl "spală" şi îl introduce în organismul pacientului, în loc să fie aruncat. Pacientul primeşte propriul sânge, astfel că nu există riscul să se infecteze cu alte boli. Un alt avantaj este că poate fi folosit atât la operaţiile planificate, cât şi în cazurile de urgenţă şi nu există o limită a cantităţii de sânge care poate fi reintrodusă în organism, astfel că se reduc costurile. Totodată, timpul de recuperare a bolnavului este mai mic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite