Apa minerală reface pierderile de calciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apa minerală nu este doar un moft. Este un produs care, ales corect, poate reface carenţele anumitor substanţe din organism, mai ales în perioadele calde.

Deoarece în perioadele cu temperaturi ridicate, prin transpiraţie organismul pierde în afară de lichide şi o mare cantitate de săruri minerale, specialiştii recomandă consumul a cel puţin doi litri de lichide pe zi, în special apă minerală. Tocmai de aceea, pierderile de săruri şi minerale trebuie compensate cu ajutorul lichidelor bogate în săruri.

De ce este recomandată apa minerală, în ce moment al zilei sunt asimilate mai bine sărurile, cum trebuie ales tipul de apă benefic pentru sănătate, reprezintă câteva dintre întrebările la care ne-a oferit câteva răspunsuri şi profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Chimie Alimentară din Bucureşti (ICA).

Odată cu creşterea temperaturii ambiante şi intensificarea transpiraţiei, pierderile de apă cresc. Medicii recomandă consumul apei minerale, deoarece apa pură sau slab mineralizată nu face decât să potolească setea şi să refacă nivelul de lichid, dar nu poate înlocui pierderile de săruri, mai ales în cazul celor care au un nivel scăzut al calciului din sânge (hipocalcemie).

Nou-născuţii şi copiii mici trebuie să bea suficiente lichide, deoarece se pot deshidrata extrem de repede, mai ales vara sau atunci când fac febră.

„Pentru nou-născuţi şi sugari se recomandă apele minerale cu un conţinut slab de săruri (sub 500 mg/l) şi cu un conţinut mai mare de calciu şi mai mic de magneziu, deoarece cei mici absorb rapid calciul”, explică specialistul de la ICA. “Apele care conţin mult bicarbonat sunt recomandate în special celor care fac sport.

Acesta ajută la eliminarea toxinelor acumulate în timpul efortului, a acidului lactic şi la recuperare, după efort”, susţine dr. Mencinicopschi.

Asimilarea sărurilor, optimă dimineaţa

„Journal of American Dietetic” a publicat studiile efectuate de specialiştii francezi, care au demonstrat că cei care beau în mod regulat apă minerală au un aport de calciu semnificativ mai mare, comparativ cu cei care beau apă de la robinet.

“Asimilarea calciului în organism, din apa minerală, este la fel de bună precum cea din lapte (în jur de 30% din cantitatea de calciu ingerată ajunge în organism)”, explică prof. Mencinicopschi. “Momentul din zi în care este consumată are, de asemenea, o mare importanţă”, atenţionează specialistul în chimie alimentară.

Totodată, Mencinicopschi recomandă ca apa minerală să fie consumată dimineaţa, combinată cu zaharuri (în special miere de albine).

În acest fel, calciul este mult mai bine absorbit (cu 14% mai mult) şi mai bine reţinut de organism (cu 11% mai mult) decât dacă apa minerală ar fi consumată simplu. Asimilarea este mult crescută şi dacă apa este consumată în timpul mesei (cu 14,5% mai mult) decât dacă este băută între mese.

În orice caz, atrage atenţia directorul ICA, înainte de a bea pe o perioadă mai îndelungată un anume tip de apă minerală este bine să cereţi şi sfatul medicului de familie, deoarece anumite sortimente de ape pot intra în conflict cu diverse afecţiuni de care suferiţi.

Clasificarea apelor minerale

Apele minerale diferă în special prin conţinutul de săruri. O caracteristică importantă – marcată de obicei pe eticheta sticlei - este cantitatea de reziduu sec - cantitatea de particule solide care rămân după ce apa a fost încălzită la 180 de grade Celsius.

În funcţie de cantitatea de reziduu sec există trei categorii de ape minerale: ape slab mineralizate (mai puţin de 500 mg/l de reziduu sec) - astfel de ape nu acoperă necesarul cotidian de minerale necesar organismului, mai ales pe timpul verii;  ape mediu mineralizate (reziduu sec cuprins între 500 mg/l şi 1.500 mg/l) – acoperă foarte puţin necesarul de minerale al organismului; ape puternic mineralizate (reziduu sec peste 1.500 mg/l) şi care sunt capabile să asigure necesarul de minerale al organismului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite