De Anul Nou - sa pastram traditia
0Masa plina de preparate traditionale si, fireste, prajitura preferata a fiecarui membru al familiei este un obicei care aduce mereu fericirea in casa. Fireste, ne punem si dorinte pentru ca Anul cel
Masa plina de preparate traditionale si, fireste, prajitura preferata a fiecarui membru al familiei este un obicei care aduce mereu fericirea in casa. Fireste, ne punem si dorinte pentru ca Anul cel Nou sa aduca prosperitatea impreuna cu armonia.
Sarmalute cu surprize
Cantitati: 400 gr carne de porc dezosata, 300 gr carne de vita, 300 carne de pasare, 2,5 kg varza acra, doua cepe, 100 gr suc de rosii, 200 ml zeama de la supa de oase, 50 gr orez, cimbru, tarhon, frunze de dafin.
Preparare: Se amesteca doua feluri de carne tocata (porc si vita), in care adaugam condimentele, dupa gust; carnea de pasare o taiem feliute subtiri, pe care le presam ca pe snitele. Ungem fiecare feliuta cu grasime si o impachetam ca pe o sarmaluta. Apoi, aceasta va fi asezata in mijlocul unei foi de varza si o infasuram in tocatura preparata din carne de porc si de vita. Asa procedam cu fiecare sarmaluta in parte. Pe fundul cratitei in care se pun sarmalele vom aseza un strat de varza tocata marunt. Apoi, vom alterna un rand de sarmale cu unul de varza. Presaram condimente pe fiecare strat. Din sucul de rosii si supa de oase pregatim un sos pe care-l turnam peste sarmale. Asezam cratita la foc mic si le lasam sa fiarba timp de 3 ore.
Tort "Omul de zapada"
3 blaturi: 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, 100 gr ulei si 10 linguri de faina pentru tapetatul formelor.
Crema: 3 galbenusuri, 225 gr unt, 225 gr zahar pudra, vanilie, 150 gr nuci macinate, o fiola de rom.
Sirop: 150 gr zahar, 250 gr apa, o fiola de esenta de vanilie, coaja de la o portocala.
Ornament: 400 gr. frisca, nuca de cocos amestecata cu ciocolata rasa, fructe din dulceata - zmeura, caise.
In principiu, avem nevoie de 3 forme (sau craticioare) de dimensiuni diferite - pentru a coace blaturile ce vor fi asamblate ca un om de zapada.
Prepararea blaturilor: vom bate albusurile spuma, ca la pandispan; impreuna cu zaharul vom adauga treptat galbenusurile si faina. Vom amesteca pana se omogenizeaza. Vom turna compozitia in 3 forme rotunde, de marimi diferite; vom avea grija sa ungem bine fiecare forma si s-o tapetam cu faina. Blaturile acestea vor fi coapte la foc potrivit. Apoi, le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca.
Pentru crema, amestecam untul cu zaharul pudra si, treptat, adaugam cate un galbenus, aromele si nuca macinata. Siropul il pregatim prin fierberea zaharului cu apa, romul si coaja de portocala pana se ingroasa; siropul va fi dat jos de pe foc sa se raceasca. Urmeaza asezarea omului de zapada pe platou. Fiecare blat va fi taiat in doua, pe orizontala, va fi umplut cu crema si vor fi unite intre ele: cel mai mic va fi capul omului de zapada. Apoi vom acoperi tortul cu frisca. Ii ornam cu fructe din dulceata: nasul, gura, ochii. Daca nu avem, fructele din dulceata vor fi inlocuite cu stafide si smochine. In locul maturii ii vom pune sub brat flori de la sorcova sau o crenguta de brad. Caciulita o vom realiza din coji de mere. Omul de zapada va fi inconjurat pe platou de nuca de cocos cu ciocolata rasa.