Analizele viitorului, rapide şi fără durere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Graţie descoperirilor ştiinţifice, medicii vor putea pune diagnostice de certitudine cu ajutorul unor teste sigure, rapide, ieftine şi, nu în ultimul rând, care nu generează disconfort pentru persoana investigată. Iar primii paşi în această direcţie sunt făcuţi de azi.

O  adevărată revoluţie în domeniul tehnicilor de diagnostic a fost înregistrată în anii '70-'80, odată cu realizarea primelor scanări ale corpului uman, cu ajutorul rezonanţei magnetice şi al tomografiei computerizate.

Astăzi, imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) beneficiază de magneţi de 3 tesla (T), ce permit vizualizarea organismului în detalii fine. Specialiştii americani spun că „dacă o imagine face cât 1.000 de cuvinte, atunci IRM-ul 3T este o enciclopedie".

Acesta este util mai ales pentru diagnosticarea maladiilor cerebrale, ale măduvei spinării (putându-se vizualiza elemente anatomice dintre cele mai fine) şi ale sistemului muscu­loscheletic, dar se foloseşte şi pentru depistarea unor probleme la nivel abdominal.

Diagnosticare bazată pe dovezi certe

Ni se pare normal azi să primim diagnosticul pe baza unor dovezi clare, obţinute cu ajutorul investigaţiilor specifice. Însă timp de aproape 2.000 de ani, medicii au fost nevoiţi să se bazeze pe observaţii empirice şi pe experienţă. Mult timp, ei au practicat provocarea sângerării pentru aproape orice simptom, aceste flebotomii având rolul de a purifica organismul de „umori" considerate toxice.

Spre deosebire de tomografia computerizată, IRM-ul nu este iradiant  



 Inutil de spus că, în afara cazurilor de hipertensiune şi de boli sangvine asociate cu hipervâscozitate şi care, oricum, evoluează mai degrabă asimptomatic, aceste practici mai mult slăbeau organismul. Pe lângă IRM, testele imagistice moderne includ tomografia computerizată „multislice", ce permite vizualizarea organului de analizat în 128 de secţiuni cu o grosime mai mică de 1 mm, şi tomografia cu emisie de pozitroni (PET/CT). Aceasta se foloseşte mai ales pentru depistarea metastazelor sau a recidivelor tumorilor maligne, precum şi pentru monitorizarea răspunsului bolii sub tratament. Cele mai moderne metode de diagnostic imagistic sunt disponibile şi în România.

Identificarea tumorilor maligne, fără biopsie

Dacă tehnicile imagistice din prezent permit vizualizarea tumorilor solide, în viitorul apropiat medicii vor şti de ce natură sunt formaţiunile respective fără să aibă nevoie de biopsiere, adică de recoltarea unui fragment de ţesut şi de vizualizare la microscop. Fizicienii americani de la Universitatea din Illinois au pus la punct o metodă ce construieşte imagini ale ţesuturilor în funcţie de compoziţia moleculară a celulelor, şi nu de forma sau de dispunerea lor. Tehnica, numită imagistică nonlineară interferometrică vibraţională (NIVI), constă în stimularea ţesutului cu ajutorul unui fascicul luminos de o anumită frecvenţă şi în analizarea vibraţiei pe care o produce la nivelul celulelor. Sistemul a depistat tumori mamare la şoarecii de laborator, cu o acurateţe de 99% şi în mai puţin de cinci minute. 

O metodă ce a luat deja locul biopsiei este folosită în dermatologie pentru diagnosticarea melanomului malign. Este vorba de microscopia confocală, folosită şi în centrele medicale din România. Metoda recompune tridimensional leziunile pigmentare cu o adâncime de 1 mm, având capacitatea de a face diferenţa între puncte situate la o distanţă de un micron şi se foloseşte în completarea dermatoscopiei.

Capsule care fotografiază tubul digestiv

Endoscopia este o metodă extrem de valoroasă pentru diagnosticarea afecţiunilor digestive, deşi incomodă pentru pacient. Pentru a elimina acest inconvenient, specialiştii au pus la punct mini-camere video, de mărimea unei capsule de ampicilină, care, odată înghiţite, captează imagini de pe întregul traseu pe care îl parcurg. Dacă până acum deplasarea lor depindea de contracţiile musculaturii tubului digestiv, specialiştii japonezi de la Universitatea „Ryukoku" au anunţat recent crearea unei capsule cu autopropulsie.

Noua capsulă se numeşte „Sirena" şi este dotată cu un fel de înotătoare codală care poate fi dirijată de medic de la distanţă cu ajutorul unui joystick, astfel încât să se deplaseze spre zonele suspecte. În România, la Institutul Clinic Fundeni se folosesc deja capsule endoscopice Pillcam ESO 2, care pot să înregistreze imaginile vizualizate, pentru a fi analizate mai târziu de către specialişti. 

Specialistul nostru
Conf. dr. Vladimir Ene
Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan" Bucureşti, Vicepreşedintele Societăţii de Radiologie şi Imagistică Medicală din România

Putem aprecia că momentul în care puncţia-biopsie nu va mai fi obligatorie nu este foarte departe, având în vedere că, în momentul de faţă, prin imagistică moleculară se pot face analize structurale ce pot aprecia concentraţia unei anumite proteine sau enzime într-o regiune anatomică dată şi faptul că există studii prin care aceste proteine pot fi „marcate" imagistic.

Cercetările în bioimagistică merg chiar şi mai departe, evidenţiind, prin proceduri de imagistică celulară, apariţia modificărilor la nivelul componentelor celulare (de exemplu, mitocondrii) sau momentul în care fiziologia celulei se modifică, diagnosticându-se astfel, în stadii incipiente, orice fel de afecţiune care poate ajunge la cancer. Concomitent, sunt în lucru metode prin care produşi terapeutici marcaţi vor putea fi ghidaţi prin metode imagistice către celulele în care apar aceste prime modificări şi vor putea fi apoi activaţi din exterior.

Teste serologice în zece minute

Virusul imunodeficienţei umane (HIV) şi bacilul tuberculozei ar putea fi depistaţi în viitorul apropiat în cel mult zece minute. Specialiştii în inginerie moleculară de la Universitatea „Berkeley" şi de la Universitatea din Dublin au creat un biocip care face toată munca unui laborator. Acesta este confecţionat din plastic şi prezintă un sistem de canalicule prin care câteva picături de sânge recoltate se vor separa în celule şi în plasmă. Plasma intră apoi în contact cu biomarkeri specifici pentru anumite boli. Specialiştii consideră dispozitivul un succes, pentru că este versatil, eficient şi ieftin.

Mişcările ochilor,  reper în Parkinson

Din iunie 2010, neurologii din Franţa, din Belgia şi din Luxemburg folosesc un dispozitiv care urmăreşte mişcările globilor oculari pentru depistarea maladiei Parkinson în stadii timpurii. Dispozitivul este pus la punct de specialiştii de la Spitalul „Pitié-Salpêtrière" şi constă într-o cască, în două monitoare, un computer şi într-un soft care stimulează aparatul vizual şi înregistrează rezultatele. Aparatul se bazează pe faptul că anumite modificări cerebrale perturbă mişcările globilor oculari.

Nivelul glicemiei, fără înţepare

În viitor, persoanele care suferă de diabet zaharat îşi vor putea monitoriza glicemia fără a vărsa nicio picătură de sânge. Cercetătorii de la Institutul de Nanotehnologie din Marea Britanie au creat dispozitivul GlucoTrack, similar unui MP3 player portabil, care se conectează la nivelul lobului urechii cu un cleştişor special şi înregistrează caracteristicile fluxului sangvin din această zonă. Un program analizează informaţiile şi afişează concentraţia glucozei în sânge.

Obiective: confort, respectarea intimităţii şi eficienţă

image

Un sistem medical civilizat acordă tot mai mare importanţă metodelor de prevenţie şi responsabilizării populaţiei pentru protejarea stării de sănătate. În condiţiile expansiunii internetului şi abundenţei de informaţii nesigure disponibile în mediul virtual, medicii vin în întâmpinarea potenţialilor pacienţi prin metode simple de folosit şi adaptate nevoilor acestora. Ele urmăresc, printre altele, scurtarea drumului de la apariţia primului simptom şi până la stabilirea diagnosticului, dar şi confortul pacientului. Astfel au fost create testele de sarcină.

Testarea, posibilă acasă

Datorită inovaţiilor din domeniul medical, în viitor, fiecare persoană se va putea testa singură pentru o serie de afecţiuni. De exemplu, vom putea afla dacă avem o boală cu transmitere sexuală cu ajutorul telefonului mobil sau al computerului. Potrivit publicaţiei „The Guardian", medicii britanici au creat un dispozitiv de mărimea unui memory-stick pe care persoanele care vor să se testeze trebuie să plaseze o picătură de salivă sau de urină.

Testele de sarcină oferă rezultate în trei minute



 Acesta se introduce apoi în telefon sau în computer, care va oferi în câteva minute un diagnostic. Medicii speră că, prin eliminarea jenei şi a incomodităţii, dispozitivul va creşte numărul de testări pentru boli cu transmitere sexuală. Astfel, riscul de a transmite boala altor persoane, în necunoştinţă de cauză, ar fi mult redus, iar infecţia ar putea fi tratată la timp, fiind prevenite complicaţiile.

În plus, un alt studiu realizat la Centrul de Studiu al Cancerului din Marea Britanie a arătat că femeile mai degrabă ar folosi un kit de autotestare pentru virusul Papilloma decât să se prezinte la ginecolog pentru o consultaţie.
 
Investigaţiile vor personaliza tratamentul

Un domeniu privit cu optimism temperat este cel al testelor care depistează predispoziţia pentru anumite boli, cu ani înainte de declanşarea lor. O persoană conştientă de riscul de a suferi de o anumită boală poate lua măsurile profilactice necesare pentru a preveni declanşarea ei sau pentru a o depista în faze timpurii. Acest risc poate fi „citit" în ADN prin testarea genomului.

Pentru un preţ ce variază între 100 şi 400 de euro, orice persoană interesată comandă un kit de recoltare de pe un site, şterge cu un beţişor suprafaţa internă a obrazului şi trimite proba prin poştă, în recipientul primit, la adresa laboratorului. Rezultatele sunt disponibile în aproximativ 30 de zile. În acelaşi mod, se poate stabili paternitatea sau chiar arborele genealogic al persoanei interesate.

Alt test care depistează punctul slab al organismului, permiţând luarea de măsuri pentru corectarea lui, este York Test. Acesta detectează intoleranţele alimentare ce pot sta la originea unor manifestări digestive, dar şi dermatologice şi psihice. Este suficientă o picătură de sânge trimisă prin poştă la un laborator din Londra, pentru 399 de euro.

Analizele arată vârsta reală

Tot o abordare personalizată este şi cea a clinicilor antiaging. Acestea permit calcularea vârstei reale, biologice a fiecăruia prin testări multidisciplinare. Sunt analizate balanţa hormonală sau minerală a organismului, statusul nutriţional şi cel enzimatic, funcţia psihicului. Un test care evaluează echipamentul de luptă al organismului împotriva agresiunilor externe şi radicalilor liberi este capacitatea antioxidantă totală. În funcţie de rezultatele acestor teste, se stabilesc protocoale de tratament pentru a repara din daunele produse. Aceste investigaţii se pot face şi în România.

Specialistul nostru
Conf. univ. dr. Irina Codiţă
Şef Laborator Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino"

Astăzi, când domeniile de graniţă în ştiinţă şi tehnologie cunosc o dezvoltare fără precedent, nanotehnologiile constituie subiecte de cercetare prioritară, ce îşi găsesc aplicaţii cu impact excepţional în medicină. Dintre acestea, metoda de diagnostic „la domiciliu" cu ajutorul telefonului mobil în care se introduc chip-uri încărcate cu salivă sau cu urină de la pacient nu este încă intrată în rutină. Dacă evaluările suplimentare vor fi pozitive, metoda va putea constitui o soluţie ieftină şi acceptabilă de screening pentru detectarea rapidă a cazurilor de boală cu transmitere sexuală. Diagnosticul preliminar formulat pe baza acestor teste va putea fi ulterior verificat cu metode de certitudine.

Soluţii fitness pentru mobil

Interesul tot mai mare pentru păstrarea unei forme fizice bune a fost speculat şi de producătorii de telefonie mobilă. Aparate precum iPhone-ul, dar şi iPod-ul sunt dotate cu dispozitive de monitorizare a ritmului cardiac şi a consumului de calorii în timpul exerciţiilor de fitness. În plus, telefoanele care folosesc sistemul de operare Android deţin multiple aplicaţii medicale menite să-şi educe utilizatorii. Acestea oferă noutăţi din lumea medicală, informaţii grupate pe afecţiuni, pe interacţiuni medicamentoase şi videoclipuri cu diverse manevre medicale.

Un avantaj al globalizării

Printr-o decizie din luna ianuarie a Parlamentului European, ţările membre ale Uniunii Europene vor crea un sistem de comunicare prin care să crească accesul la informaţii legate de boli şi, implicit, la investigaţii şi la tratament. În acest fel, o persoană din România ar putea beneficia, teoretic, de expertiza altor state şi se va putea şi trata în ţara respectivă, urmând a fi despăgubită de stat dacă terapia nu este posibilă în ţară.

Cardurile scad birocraţia

Cardul electronic de sănătate este o modalitate modernă de stocare a istoricului medical al fiecărui asigurat, inclusiv a rezultatelor analizelor acestuia, ce urmăreşte scăderea birocraţiei şi creşterea eficienţei actului medical, printr-o mai bună coordonare între specialişti şi prin monitorizarea nevoilor asiguraţilor. Începând cu a doua jumătate a acestui an, el va fi disponibil şi românilor. Cardurile electronice medicale pot include şi informaţii legate de alergiile de care suferă deţinătorul sau de medicaţia curentă şi este un instrument util şi în caz de accidente.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite