Analize gratuite, și în ianuarie 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii își pot face investigații fără bani şi în următoarea lună. Astăzi ar fi trebuit să fie ultima zi a programului național de analize. Persoanele care nu vor apuca să-și facă analizele gratuite nici de această dată nu vor fi penalizate, așa cum se anunţase la începutul campaniei, în iulie 2007.

Astăzi ar trebui să fie ultima zi în care românii se mai pot prezenta la medicul de familie pentru control. În schimb, autorităţile au decis ca analizele de sânge să se mai facă până la sfârşitul lunii ianuarie.

Peste 60 la sută din populaţia României s-a prezentat până acum la medic pentru a-şi face controlul de rutină şi analizele de sânge. „Cei care nu se se vor prezenta la medic nu vor suporta niciun fel de consecinţe.

Pericolul poate veni doar din faptul că nu vor intra în baza de date şi nu vor putea fi monitorizaţi. Astfel, vor fi incluşi mai greu în programele naţionale derulate pe viitor de Ministerul Sănătăţii”, apreciază Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Bucureşti.

Fiecare persoană, asigurată sau nu, care şi-a făcut analizele gratuite şi controlul medical a fost introdusă într-o bază de date care se va folosi ulterior atât la realizarea statisticilor privind afecţiunile de care suferă românii, cât şi la derularea altor programe naţionale de sănătate. De asemenea, datele centralizate în cadrul acestui program vor putea fi folosite în spitale, în momentul internării.

Doar investigaţiile, nu și controlul medical

Pentru a beneficia până la sfârşitul lunii ianuarie de analize gratuite, trebuie să mergeţi cu talonul pe care scrie „laborator” la un centru recomandat de medicul de familie. Deşi peste 800 de laboratoare din ţară au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, doar 600 dintre acestea s-au înscris în program.

Teoretic, doar persoanele care s-au prezentat până pe 31 decembrie 2008 la doctorul cu talonul pe care scrie „medic”şi care au fost introduse în baza de date îşi mai pot face analizele de sânge până la sfârşitul lunii ianuarie.

Practic, în funcţie de înţelegerea cu medicul de familie, vă puteţi face în următoarea lună şi controlul medical, nu doar analizele. Dacă sunteţi asigurat, veţi putea face gratuit şi investigaţii suplimentare, pe care le consideraţi utile şi pe care le puteţi solicita medicului de familie. Neasiguraţii vor fi nevoiţi să plătească analizele suplimentare.

Bolile de inimă și diabetul ne omoară

Rezultatele programului naţional au confirmat faptul că, cel mai frecvent, românii suferă de boli cardiovasculare. „Am observat că şi riscul de dislipidemii (n.r. - modificare în exces a grăsimilor din sânge) sau de diabet este mare”, subliniază medicul Rodica
Tănăsescu.

Cele mai recente date prezentate de Ministerul Sănătăţii Publice, la sfârşitul lunii septembrie, arătau că aproape 30 la sută din românii care s-au prezentat la medic aveau risc de diabet şi peste şapte la sută de afecţiuni cardiovasculare. Peste doi la sută din românii investigaţi riscă să facă în viitor un accident vascular cerebral. 

image

Cei care nu-și vor face investigaţiile vor fi incluși mai greu în programele naționale derulate pe viitor de Ministerul Sănătății

image


Rodica Tănăsescu
președintele Asociaţiei Medicilor de Familie, București

Investigații

Asiguraţii sau neasiguraţii îşi pot face următoarele investigaţii, în valoare totală de 50 de lei:

hemoleucogramă (leucocite, hematii)

sideremie (prezenţa fierului în organism)

glicemie (nivelul zahărului în sânge)

examen de urină

exsudat faringian (doar copiilor)

transaminaze

colesterol

creatinină serică (arată funcţia rinichilor)

trigliceride (grăsimi)

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite