Boala Alzheimer, depistată prin control oftalmologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maladia Alzheimer ar putea fi diagnosticată în urma unui simplu control oftalmologic, prin cercetarea atentă a retinei, arată oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California, SUA.

Aceştia susţin că, atunci când se instalează această boală, la nivelul retinei se produc deteriorări asemănătoare celor care apar la nivelul creierului, cele mai evidente dintre ele fiind acumulările de plăci de amiloid.

Retina, mai sensibilă la schimbări

Deocamdată, testele s-au efectuat pe cobai, iar cercetătorii susţin că această descoperire îi va ajuta pe medici să observe dacă tratamentul administrat îşi face efectul. De asemenea, observarea schimbărilor ce se produc pe retină poate reprezenta o metodă mai simplă de a monitoriza boala.

„Ţesutul care formează creierul este opac, în schimb retina este o membrană transparentă, de aceea ar fi mai comod ca boala să fie diagnosticată şi controlată prin observarea acesteia“, explică Zhiqun Tan, neurologul care a condus acest studiu.

În plus, potrivit savantului, retina este mai sensibilă la schimbările produse de boală decât creierul. Prin urmare, diagnosticul se poate pune mai devreme, urmărind imflamaţiile şi schimbările de la nivelul vaselor de sânge ale retinei.

Studii anterioare au arătat că leziunile specifice bolii Alzheimer apar şi la nivelul cristalinului (lentila ochiului), însă pentru depistarea acestora este nevoie de aparatură specială.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite